1. Raadgever
  2. »
  3. Uitrusting
  4. »
  5. De 3 beste portable zonnepanelen

De 3 beste portable zonnepanelen

Hiken met zonne energie

De 3 beste portable zonnepanelen

Veel van ons ontkomen er niet meer aan. Elektrische apparaten mee op vakantie. Ook als je gaat backpacken of vol de bergen ingaat zijn sommige van deze apparaten verdomd handig.

Daarom is het voor vele van ons ook niet echt meer een optie om alles thuis te laten. Maar wat neem je mee en wat laat je thuis? En al dat extra gewicht aan extra accu’s kan een zware rugzak opleveren.

Denk daarom ook eerst heel goed na wat je wel en niet mee neemt. Ikzelf heb vaak 2 apparaten mee. Mijn mobiel (gezien je hier tegenwoordig bijna alles op kan. Foto’s maken, gamen, lezen, enz.). En mijn drone voor mooie beelden (hiervoor heb ik een hele compacte drone aangeschaft die makkelijk mee kan).

Nu alleen nog een compacte draagbare zonnelader voor mijn mobiele telefoon en drone, die ik ook kan gebruiken als er geen stroom is. En daarom kunnen portable zonnepanelen wonderen verrichten. Zeker als je kijkt naar de opties die zonne energie combineren met een powerbank.

Draagbare zonnepanelen/zonneladers test

Deze portable zonnepanelen zijn er in vele maten, en vele prijsklassen. En de een is minder “draagbaar” dan je denkt omdat ze toch veel groter en zwaarder zijn dan ze doen blijken.

Gezien mijn zoektocht naar een goed zonnepaneel heb ik er al meerdere getest. En heb ik gekeken naar diverse punten die voor mij een rol spelen. Waar functionaliteit vaak hoger scoort dan de prijs. De volgende punten waren voor mij van groot belang en ik vermoed dat dit ook geldt voor vele anderen.

  • Oplaad snelheid
  • Universeel (kan aangesloten worden op meerdere apparaten en heeft ook meerdere USB opties).
  • Gewicht en grote
  • Moet tegen een stootje of water kunnen
  • Prijs (als laatste optie als al het andere voldoet :P)

Uiteindelijk een lijst gemaakt met de – en + punten per onderdeel en daaruit mijn voorkeur gepakt. Ook ligt het er erg aan wat voor soort vakantie het wordt. Ga ik echt volledig outdoor (de bergen in, meerdaagse tocht). Dan wil ik er 1 mee hebben die wat meer tegen een stootje kan. Maar als het normaal kamperen is en met misschien meer mensen. Wil ik een zonnepaneel mee hebben die wat meer capaciteit heeft en meerdere apparaten zonder probleem kan laden. Gewicht is hier dus iets minder een issue. Of dekt een extra powerbank de behoefte aan extra stroom?

Mijn persoonlijke top 3 portable zonnepanelen

ADDTOP Portable Solar Power Bank
ADDTOP Zonne lader

Direct mijn persoonlijke favoriet, compact, hoge capaciteit, en kan tegen een stootje. En met zijn 25000mAh kan er je er makkelijk 8-11 keer een telefoon mee laden (als hij vol is). Dit is misschien dan wel 1 van zijn nadelen, het duurt best lang voor hij daadwerkelijk vol is 😛 (25-30 uur zon). Maar verder een uitstekende draagbaar zonnepaneel met accu!

Wat ik daarom vaak doe is dat ik hem vol mee neem (hij kan ook gewoon laden via net stroom). En na het laden van een telefoon lekker zon op laat nemen. Tot op heden NOG nooit leeg gekregen tijdens een backpack vakantie.

Plus punten:

  • 4 zonnepanelen om goed de zon op te vangen
  • Compact 16x8x2cm
  • Kan goed tegen een stootje en is waterdicht. (niet mee duiken).
  • 2 USB oplaad punten van 5v en 2.1A output. Vergeet niet eventuele connectors voor je apparaten!
  • Prijs tussen de €40-50

Min punten:

  • Gewicht is rond de 500 gram en voor backpacken kan dit best zwaar zijn. Tot nu toe zelf geen problemen mee gezien de compactheid.
  • Niet heel makkelijk aan je backpack te hangen.

Extra’s:
De powerbank heeft een ingebouwde zaklamp met 3 modes, normaal, SOS en strobe. 18 maanden garantie vanuit de fabriek.

Anker 21w 2x USB
Anker 21w Zonnepanelen

Mocht je behoefte hebben aan alleen zonnepanelen, dan is de Anker 21w een prima optie. Deze versie is krachtig genoeg voor het laden van 2 tablets, (er is ook een lichtere versie, die alleen telefoons goed laad).

Hier zit dus geen powerbank bij! Deze portable zonnelader laad dus direct apparaten op. +/- 2 uur om een telefoon vol te laden in directe zon.
En omdat de panelen best groot zijn doet hij dit dus ook direct en goed, zelfs met bewolkt weer (de output is dan wel wat minder!).

Daarnaast is hij erg robuust en kan hij tegen een stootje, je kan hem makkelijk aan je backpack hangen om ze tijdens het wandelen de zon op te vangen.

Plus punten:

  • Grote panelen, je vangt dus veel zon
  • Laad snel op en genereert veel vermogen
  • Makkelijk vast te maken aan je tas, 4 titanium ringen
  • Tasje waar je telefoon in kan tijdens het laden
  • Draagbaar zonnepaneel voor aan de rugzak

Min punten:

  • Groot, en voor optimaal gebruik moet hij aan je backpack hangen
  • Niet goed waterdicht/afstotend, je moet water snel verwijderen van de panelen anders krijg je plekjes erop.
  • Meest efficiënt door te combineren met een powerbank

Persoonlijk bevonden dat dit type van portable zonnepanelen super goed werkt als je veel op 1 plek bent met directe zon, denk aan kamperen en vissen. En daar gebruik ik deze voor. Om powerbanks snel mee te laden die ik vervolgens mee neem als ik ga wandelen.

BLAVOR PN-W05

BLAVOR Zonnelader/Solar power bank.

Dit is 1 van de compactere portable zonnepanelen / powerbank op zonne energie in 1! Hij is stevig en kan goed tegen een stootje. En met zijn 10.000 mAh kan een telefoon 2 tot 4 keer laden. Dit ligt natuurlijk aan het type toestel, iPhoneX 2-3 keer en een iphone 8 (normale maat) 3-4 keer.

Het zonnelader deel is een stuk kleiner dan mijn persoonlijke favoriet de ADDTOP, hierdoor laad hij minder snel en efficiënt op. Maar is hierdoor wel een stuk robuuster en kan een stuk beter tegen een stootje. De randen zijn extra verstevigd, en is daarom een prima apparaat voor de stevige en avontuurlijke hiken. Of kleine dagtochten.

Dit apparaat gebruiken we voornamelijk voor dag hikes. Hij gaat dan volgeladen mee, en het laden via de zon is een prima backup optie om voldoende stroom te hebben.

Plus punten:

  • Compact en stevig. Kan makkelijk de hele dag aan je tas hangen
  • Draadloos laden (Qi charger)
  • Ingebouwde zaklamp
  • IPX4 waterproof
  • Prijs, €29-39 euro
  • Powerbank zonnepaneel in 1

Min punten:

  • Maar 10.000 mAh dus niet geschikt voor langere tochten (mits je extra oplaad mogelijkheden hebt)
  • Zon opname valt soms tegen, klein panel = weinig zon.

Deze powerbank op zonne energie van 10.000 mah is in de basis een prima optie, maar wil je met deze lader toch goed zon opvangen raad ik aan om zo nu en dan de positie van de lader te veranderen. Dus hang de lader aan de kant waar de zon op schijnt zodat hij optimaal kan laden. Daarnaast is de 10.000 mah tegenwoordig wel wat aan de magere kant!

Samenvatting

Ik heb geprobeerd voor elke situatie een zonnelader te testen. Hieruit is mijn persoonlijke top 3 gekomen. Lange hikes, korte hikes en wat meer op 1 plek blijven. De ADDTOP is de meest gebruikte portable zonnepaneel. Want die neem ik tegenwoordig gewoon mee op zowel de lange als korte hikes. Enige grote nadeel is dat ik alles besteld heb via Amazon, en ik hoop dat de laders ook snel te krijgen zijn via Amazon.nl 😀