1. Raadgever
 2. »
 3. Activiteiten
 4. »
 5. 5 Beste pijl en boog sets voor kinderen

5 Beste pijl en boog sets voor kinderen

Welke pijl en boog voor kinderen

5 Beste pijl en boog sets voor kinderen

Een grote hype nu onder vele mensen boogschieten! En ook kinderen willen hier aan mee doen, en het is nog een leuke sport ook voor mind en body. Dus waar wacht je op? Kijk of boogschieten een sport is voor jouw kind!

Het kan zijn dat de huidige trend veroorzaak is invloed van diverse films waar helden en personages gebruik maken van pijl en boog. Denk natuurlijk aan Brave van Pixar, Robin Hood of natuurlijk Hawk Eye in The Avangers. Het is daarom niet voor niets dat dit een hobby of sport is geworden van vele en word beoefend door ouder en kind samen. En daarom ook een super leuke sport om dus samen te doen met je kinderen. Enige nadeel is momenteel dat vele boogsport verenigingen prop vol zitten :(.

Gelukkig mag je gebruik maken van je pijl en boog op eigen terrein, en kan je oefenen in bijvoorbeeld je tuin

Hoe leuk boogschieten ook klinkt en pijl en boog blijft een wapen, dus het maken van de juiste keuze, maar ook het toezicht houden blijft belangrijk! Dus het is hier ook belangrijk dat je de juiste boog kiest voor je kinderen, en daarom hebben wij ook dit blog samengesteld waar je naar moet kijken om de juiste keuze te maken! Waar we ook letten op de juiste trekgewicht of trekkracht van de kleine held, en ook de juiste hand waar ze de boog in vast moeten houden. Zo weet je zeker welke pijl en boog je koopt voor je kinderen!

LET OP! Dit zijn geen speelgoed bogen! Dus het advies is wel dat er altijd een ouder bij betrokken is! Maar nogmaals dit is een leuke hobby om samen te doen! Ben je opzoek naar echt een kinderboog dan zullen we dat verwerken in een nieuw blog!

Waar moet je opletten bij het kopen van een boog voor je kinderen?

Voor we beginnen met de beste bogen voor kinderen is het goed om na te denken waarom je de boog gaat kopen en wat het doel er van is. Is het om te oefenen zodat er uiteindelijk gejaagd kan worden met de boog? Of om de sport van boogschieten te leren? Dit helpt erg veel met de keuze van de boog.

Jagen met pijl en boog is verboden in Nederland, en helaas ook onze buurlanden mits privé terrein. Wil je meer weten over jagen met de boog in Europa kijk dan hier: https://europeanbowhunting.org/nations/

De volgende is dat je de leeftijd en lengte van jouw kind moet meenemen in je keuze. Want dit kan heel erg bepalen welke boog de beste keuze is! En dit is ook belangrijk om e.e.a te kunnen berekenen.

Je moet de treklengte van jouw kind bepalen, dit houdt in hoeveel de boog terug getrokken kan worden. Op basis van dit kan je bepalen wat de lengte van de boog word.

Hoe bepaald je de treklengte van de boog?

Let op bij het kopen van een pijl en boog word voornamelijk INCH en LBS gebruikt. Dit zal je terug zien bij bijna elke winkel die bogen verkopen

Je gaat met je armen open staan en meet vervolgens van vinger top tot vinger top, en dat word gedeeld door 2.5, het nummer dat je overhoud is de treklengte. Dit is een prima methode voor beginners en kinderen, alleen als ze het professioneler willen doen raad ik aan om het is goed op te laten meten met een meetpijl.

Normaal word deze methode gebruikt bij het kopen van compound bogen, maar voor het kopen van een recurve boog of handboog is het van belang dat de treklengte matchen met de lengte van je boog! Want hoe groter / verder jouw treklengte is hoe langer de boog moet zijn om hem goed te kunnen gebruiken. Met de juiste treklengte kan je accurater schieten en heb je minder kans op blessures. Best veel bogen kan je nog afstellen op diverse treklengtes!

Kijk hier voor een handige treklengte calculator: https://www.archerydirect.co.nz/draw-length-calculator

Dominante oog en hand bepalen voor boogschieten

Het is ook belangrijk om te weten welk oog dominant is en vaak zit de dominante ook ook gekoppeld aan welke hand je moet gebruiken om te schieten. Meestal schiet iemand die rechtshandig is met rechts, en links handig met links. Alleen is dit dus niet altijd zo. Ik ben bijvoorbeeld linkshandig en ik schiet met rechts… Om deze reden probeer ik ook vooral op bogen te letten die zowel links als rechtshandig zijn!

Een makkelijke manier om te testen voor je dominante oog is door je kind te laten wijzen naar een punt op de muur, en dan 1 voor 1 de ogen dicht te laten doen terwijl er nog steeds naar de muur gewezen word. Als de vinger weg beweegt van het punt op de muur na het dicht doen van 1 oog betekend het dat de dichte oog de dominante is. En zal de zelfde hand de hand zijn waar mee geschoten moet worden.

Als voorbeeld, als het kind zijn linker oog dichtdoet en de vinger verschuift van het object dan is zijn linker oog dominant en is het verstandig om ook met de linker hand te schieten!

Een ander manier is met je handen een driehoekje maken en daarvan heeft ZAPP een leuk filmpje

Wat is jouw dominante oog voor boogschieten?

Trekkracht of trekgewicht van de boog berekenen of meten

En als laatste is het erg belangrijk om de trekkracht van de boog te bepalen. Dit is het makkelijkst te bepalen met hoe groot jouw kind is. De trekkracht is hoeveel kracht er nodig is om de boogpees naar achteren te trekken. Met onderstaande tabel is te zien dat dit vaak samen gaat met het gewicht van het kind.

Het is lastig dit aan een leeftijd te koppelen. Kinderen tussen de 9 -13 jaar zitten vaak tussen de 14 en 24 lbs.
Maar het kan ook zomaar zijn dat een 8 jarige 20 lbs kan trekken, en jonge tieners het niet lukken. Dus ik zet de leeftijd er wel bij maar dit is een schatting!

2.2 lbs = 1 kg. Hier onder is alles afgerond, maar het is verstandig om de lbs gewichten te gebruiken gezien dit ook bij de meeste bogen word aangegeven!

Gewicht kind (kg)Gewicht kind (lbs)Trekkracht (kg)Trekkracht (lbs)Leeftijd +/-
23 – 3250 – 707< 156 – 8
32 – 4570 – 1007 – 1115 – 259 – 13
45 – 59100 – 13011 – 1825 – 4014+
59 – 68130 – 15018 – 2340 – 5018+ volwassen
Trekkracht van de boog berekenen

Houd er rekening mee dat vele bogen aangepast kunnen worden en dat het kind mee kan groeien met de boog!

Welke pijl en boog koop ik voor mijn kinderen?

Nu we de basis uitleg hebben gehad, het kind helemaal is opgemeten kunnen we eindelijk kijken welke boog het beste past bij jouw kind. Ik zal de bogen proberen te omschrijven op leeftijdsgroepen op basis van bovenstaande tabel.

1) UniGram recurve pijl en boog voor kinderen tot 8 jaar trekkracht 12-13 lbs

Dit is een prima pijl en boog set voor kinderen tot 8 jaar, hij is klein van formaat en komt compleet met extra’s om direct te beginnen met boogschieten. Door zijn lage trekkracht van 6kg of 12-13lbs is deze perfect voor de kleinere onder ons.

Wat vinden wij goed:

 • Hij is zowel links als rechtshandig te gebruiken
 • Complete boog set om direct te beginnen
 • Prima als starter boog voor de kleintjes onder ons
 • De verkoper reageert snel en is behulpzaam

Wat nadelen:

 • Hij komt binnen als een soort bouwpakket met plastic elementen. Dit kan je snel een idee geven dat de boog niet goed is. Echter als hij in elkaar zit doet hij goed zijn werk! Dus laat je niet afschrikken hier in dat hebben wij al gedaan ;p
 • De pijlen zijn goed gemaakt misschien wel te goed, (metalen kop). Dus houd altijd een oogje op ze!
 • Maar 4 pijlen, het is verstandig om er een paar extra pijlen bij te kopen.

2) Bogenkönig pijl en boog beginner set vanaf 8 jaar 15-20 lbs

Vanaf deze leeftijd word het lastig, dit is nog een vrij lage trekkracht maar de boog kan bij sommige kinderen gebruikt worden tot 12-14 jaar. De kracht van kinderen op deze leeftijden is erg divers.

De Bogenkönig is een Duits merk en word ook veel verkocht in Duitsland met de focus op kinderen die misschien wel wat met boogschieten willen doen. De prijs is daarom ook laag, en je krijgt een complete set met de boog, pijlen en doelen.

Wat vinden wij goed:

 • Een boog die in beide handen te gebruiken is
 • Complete set om direct mee te starten
 • Prijs en kwaliteit
 • Makkelijk in elkaar te zetten
 • Afstanden tot 50+m zijn te halen

Wat nadelen:

 • Zoals onze eerdere boog is ook dit een bouwpakket. Zorg dat alles goed vast zit!
 • Maar 4 pijlen, dit zie je veel met beginner sets. Onderin zal ik wel linken naar extra pijlen, 28 inch pijlen zijn nodig
 • Pijl punten zijn ook bij deze van metaal en scherp, alles dus onder toezicht!

3) Barnett Outdoors Lil Banshee Jr pijl en boog set voor kinderen vanaf 9-10 jaar 18-20 lbs

combound boog voor kinderen Lil Banshee

Barnett is een bekend merk vooral om hun kruisbogen en katapulten. Maar ze bieden ook mooie pijl en boog sets aan voor beginners. Tijdens het testen kwamen we er wel snel achter dat de boog wat zwaar is voor de hele jongen onder ons. Ik raad hem daarom ook aan voor 9 jaar en ouder tot misschien 13-14 jaar. De kit is helaas erg klein, maar de kwaliteit van de boog is wel een stuk beter

Wat vinden wij goed:

 • De bow is van hoge kwaliteit in deze prijs klasse, en daarom ook een stuk sneller en gevaarlijker.
 • Prima boog voor beginners of een eerste upgrade
 • Je kan er grote afstanden mee schieten en erg accuraat
 • Beginner compound boog, alleen minder complex

Wat nadelen:

 • De meegeleverde pijlen zijn slecht, en tevens maar 2. Je doet er verstandig aan om gelijk extra te kopen

4) Barnett Vortex Lite Junior compound boog voor kinderen vanaf 10-12 jaar 18-29 lbs

barnett vortex lite compound boog voor kinderen

We komen nu langzaam bij de bogen die meer naar sport gaan dan hobby. Dit zijn nog steeds beginners bogen maar hebben 1 wat mee trekkracht nodig, en schieten tevens erg snel en accuraat. De boog is te verstellen en kan dus mee groeien met de jonge Robin Hood! Komt als een mini set met boog, pijlen en aanpasbare scoop.

Het is een wat duurdere klasse, maar door het makkelijk aanpassen is het een boog die vele jaren mee kan gaan!

Wat vinden wij goed:

 • De boog is makkelijk te verstellen, en kan dus mee groeien. Mocht het kind jonger zijn maar toch wat sterker is dit ook een prima optie. Er zijn namelijk kinderen rond de 9 jaar die hem schieten op 18 lbs.
 • Boog kan snel nog beter worden met wat kleine upgrades
 • Voor beginners of wat meer gevorderd
 • Voor de prijs en kwaliteit is dit een goeie instap compound boog voor beginners

Wat nadelen:

 • Helaas levert Barnett slechte pijlen. Het is verstandig deze er bij te kopen. Kijk naar 28 inch pijlen
 • De boog is alleen voor rechts handige 🙁
 • De boog word nog beter met uitbreidingen, die helaas los gekocht moeten worden

5) Barnett Vortex Compound boog voor tieners en jong volwassenen 19-45 lbs

Barnett Vortex Compound boog voor tieners

Sorry nog een Barnett, dit komt voornamelijk omdat ze super makkelijk afgesteld kunnen worden en dus mee groeien.
Met zijn maximale trekkracht is het ook een prima instapmodel voor volwassenen. Er zit helaas wel een wat hoger prijs kaartje aan. Dit is echter wel een boog die ik zal aanraden als je als ouder mee wil doen met je kinderen die een stuk jonger zijn. Want dit is een boog die je dan eventueel als de kids doorgaan kan doorgeven.

De boog word in Amerika ook gebruikt voor kinderen en volwassenen die willen beginnen met jagen met pijl en boog

Wat vinden wij goed:

 • Een super boog om te starten met je kinderen, hij kan zowel gebruikt worden door de ouder als het kind
 • Hoge kwaliteit boog en kan lang mee gaan, ook als je het serieus wil gaan doen
 • Makkelijk te verstellen van 19 tot 45 lbs en kan dus lang mee gaan op de groei van het kind

Wat nadelen:

 • De boog kan erg wisselen van prijs omdat hij erg gewild is en is dus tussen de €150-€300 dus kijk goed! Op Ebay kan je hem soms vinden voor een mooie prijs
 • En weer de pijlen, er zitten 3 pijlen bij maar dit zijn niet de beste, kijk voor een extra setje 29-31 inch pijlen

Extra pijlen voor boogschieten kopen

Het is verstandig om extra pijlen te kopen voor bij de boog. Helaas past niet elke pijl op elke boog, en het hangt ook af van je trekkracht / treklengte. Hoe hoger je trekkracht hoe langer de pijl. Voor de bovenstaande bogen heb ik een standaard set pijlen uitgezocht, ze worden ook geleverd in meerdere maten. De gemiddelde lengte van pijlen is 28 inch tot een max van 32 inch.

In de basis is het makkelijkste 1-2 inch bij je treklengte te rekenen, om de lengte van de pijl te bepalen. Voor beginners is een langere pijl vaak ook makkelijker, er zit dan minder kracht achter maar het is soms makkelijker om dan te richten.

Voor deze beginner bogen gaan we ook niet te diep in op gewicht, materiaal en andere technische aspecten. Het gaat hier om een paar extra pijlen die goed genoeg zijn om leuk mee te kunnen schieten!

Let op! Als een pijl beschadigd is doe deze dan ook weg! Schieten met beschadigde pijlen kan gevaarlijk zijn!