1. Raadgever
 2. »
 3. Bestemmingen
 4. »
 5. 5 mooiste wandelgebieden in Nederland

5 mooiste wandelgebieden in Nederland

Wandelen in en rond het zand Drunense Duinen

5 mooiste wandelgebieden in Nederland

Hou je ervan tijd buiten door te brengen en nieuwe plaatsen te verkennen? Zo ja, dan is wandelen misschien de perfecte activiteit voor jou! Wandelen is een geweldige manier om enkele van de mooiste landschappen ter wereld te zien.

Stel je voor dat je op bezoek bent in Nederland en je wilt gaan wandelen. Waar begin je? Er zijn zo veel mooie wandelroutes om uit te kiezen! Maar welke moet je kiezen?

Wel, laat ons je helpen een beslissing te nemen. Hier zijn 5 van de mooiste wandelgebieden in Nederland:

Wat is wandelen en waarom is het een geweldige activiteit om buiten te doen

Wandelen is een geweldige manier om van de buitenlucht te genieten en wat lichaamsbeweging te krijgen. Het is ook een weinig belastende activiteit, dus het is gemakkelijk voor je gewrichten. Wandelen is een geweldige manier om nieuwe gebieden te verkennen en bezienswaardigheden te zien die je vanaf de weg niet zou kunnen zien. Als je wandelt, kun je echt de tijd nemen en van het landschap genieten. Je kunt ook stoppen en rusten wanneer je wilt, iets wat je niet echt kunt doen als je rent of fietst. Wandelen is ook een geweldige activiteit om tijd door te brengen met vrienden of familie. Je kunt in je eigen tempo wandelen en onderweg met je metgezellen kletsen. Er zijn veel verschillende soorten wandelingen, dus er is er vast wel een die perfect bij je past. Of je nu een uitdagende wandeling zoekt of een ontspannen wandeling, wandelen is een geweldige manier om van het buitenleven te genieten.

1. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het wandelgebied de Hoge Veluwe
De prachtige omgeving van de Hoge Veluwe

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is een prachtig park dat in de provincie Gelderland ligt. Dit park herbergt veel verschillende soorten landschappen, waaronder bossen, heidevelden, weiden, en wetlands. Er zijn ook verschillende meren en plassen in het park. Het park is ook het thuis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder rode herten, wilde zwijnen, en verschillende soorten vogels. Het park is een geweldige plek om te wandelen, want er zijn veel verschillende paden om te verkennen. Je kunt ook een fiets huren en door het park fietsen. Als je meer over het park te weten wilt komen, kun je het museum bezoeken of neem een rondleiding.

Fietsen op de veluwe – er zijn diverse opties!

Als je het park per fiets wilt verkennen, kun je een fiets huren bij de ingang van het park. Er zijn verschillende soorten fietsen beschikbaar, waaronder mountainbikes, toerfietsen, en elektrische fietsen. Je kunt er ook kinderzitjes, aanhangers en bakfietsen huren.

Museum bezoeken op de Hoge Veluwe

Als je meer over het park te weten wilt komen, kun je het museum bezoeken of een rondleiding nemen. Het Kröller-Müller Museum ligt in het park en herbergt de op een na grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh in de wereld. Het museum heeft ook een grote collectie beeldhouwwerken van Auguste Rodin. Als je geïnteresseerd bent in kunst, is dit museum zeker een bezoek waard.

Zoek niet zelf laat je rondleiden!

Rondleidingen zijn een geweldige manier om meer te weten te komen over het park en zijn geschiedenis. De gidsen kunnen je vertellen over de verschillende landschappen, wilde dieren, en kunst in het park. Ze kunnen ook alle vragen beantwoorden die je hebt. Er zijn verschillende soorten rondleidingen beschikbaar, waaronder fietstochten, wandeltochten, en zelfs nachtrondleidingen. Wil je meer over het park te weten komen, dan is een rondleiding een prima optie.

Bezoekers centrum de Hoge Veluwe

Het bezoekerscentrum van de Hoge Veluwe vind je hier. Dit is een prima plek om je wandeling te beginnen, want je kunt er informatie vinden over het park en de wandelroutes. Je kunt er ook kaartjes kopen, fietsen huren, en advies krijgen van het personeel.

2. De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen een wandelgebied met veel wild
Je vind veel wilde Paarden op de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen is een natuurreservaat in de provincie Flevoland. Dit reservaat herbergt veel verschillende dieren, waaronder paarden, rode herten, waterbuffels, en verschillende vogels. Het reservaat is ook bekend om zijn prachtige landschappen. Je kunt het reservaat te voet, per fiets of per boot verkennen.

De vele dieren van de Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen leven allerlei dieren, waaronder rode herten, wilde zwijnen, en waterbuffels. Het gebied is een toevluchtsoord voor vogelaars, want het herbergt meer dan 200 vogelsoorten, waaronder reigers, ooievaars, en lepelaars.

Genoeg te doen op de Oostvaardersplassen

Het reservaat is ook een populaire plek voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, vogels kijken en kanoën. Bezoekers kunnen ook de geschiedenis van het reservaat verkennen door een bezoek te brengen aan de vele archeologische vindplaatsen die op het land gevonden zijn. Bovendien zijn de Oostvaardersplassen ook een populaire plek om te picknicken en te kamperen.

Bezoekers centrum de Oostvaardersplassen

Het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen ligt hier. Dit is een prima plek om je bezoek te beginnen, want je kunt er informatie vinden over het reservaat en de verschillende activiteiten die er te doen zijn. Je kunt er ook kaartjes kopen, fietsen huren, en advies krijgen van het personeel.

3. De Utrechtse Heuvelrug

Prachtige bospadden om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug
Prachtige bospadden om te wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug ligt in de provincie Utrecht. Dit gebied staat bekend om zijn mooie uitzichten over het Nederlandse landschap. Er zijn ook veel verschillende wandelroutes om te verkennen. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Fort Hoofddijk, dat is een voormalig militair fort.

Maak een paddenstoelen wandeling in het najaar

Voor liefhebbers van paddenstoelen is er geen betere plek om een wandeling te maken dan de Utrechtse Heuvelrug. Deze schilderachtige streek is de thuisbasis van een gevarieerde reeks paddenstoelen, en een ontspannen wandeling kan eetbare schatten opleveren zoals oesterzwammen, ruige manen, en pofzwammen.

De botanische tuinen van Fort Hoofddijk

Op de Utrechtse Heuvelrug liggen ook de botanische tuinen van Fort Hoofddijk. De tuinen zijn open voor het publiek, en bezoekers kunnen er wandelen over kronkelende paden of uitrusten in de schaduw van de bomen. De tuinen zijn ook een populaire plek voor picknicks en openluchtconcerten. Behalve een mooie plek voor een ontspannen wandeling, spelen de Hoofddijk Tuinen ook een belangrijke rol in onderwijs en onderzoek. De tuinen zijn open van april tot oktober.

4. Het Nationaal Park de Biesbosch

Wandelgebied of beter nog het vaargebied het Biesbosch
De vele water routes van het Biesbosch

De Biesbosch is een nationaal park dat in de provincie Noord-Brabant ligt. Dit park is bekend om zijn wetlands en zijn vele verschillende soorten vogels. Je kunt het park te voet, per fiets, of per boot verkennen.

De Wetlands van het Biesbosch

De wetlands vormen een habitat voor veel waterdieren, zoals vissen, amfibieën en reptielen. Bovendien is de Biesbosch ook de woonplaats van een verscheidenheid aan vogels, waaronder eenden, ganzen en reigers. Het waterrijke milieu van de Biesbosch helpt om verontreinigende stoffen uit het water en de bodem te filteren, en het vormt ook een natuurlijke barrière tegen overstromingen.

Het Biesbosch is rijk aan vogels

Grote aalscholvers en kleine zilverreigers kun je zien sluipen in het ondiepe op zoek naar vis, terwijl reigers neerstrijken boven op het riet, wachtend om hun prooi te bespringen. In de herfstmaanden wordt de Biesbosch ook bezocht door trekvogels, zoals kraanvogels en ganzen. Deze vogels leggen elk jaar honderden kilometers af om de Biesbosch te bereiken, waar ze voedsel en beschutting vinden in de overvloedige wetlands.

Met een boot verken je het gebied het best!

Het is een populaire plek om te zeilen en boten te huren, want er zijn volop mogelijkheden om de omgeving over water te verkennen. De Biesbosch is ook de thuisbasis van een verscheidenheid aan unieke wilde dieren, waaronder otters, bevers en vele andere dieren die je ook kan ontdekken vanuit je boot!

5. De Loonse en Drunense Duinen

Wandelen in het sand, met prachtige wandelroutes op de Drunense Duinen
Het prachtige duin gebied Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen is een nationaal park gelegen in de provincie Noord-Brabant. Dit park is bekend om zijn zandduinen en heidevelden. Er zijn ook veel verschillende wandelroutes om te verkennen.

Wandelen over de wandelpaden de manier om het gebied te verkennen

De Loonse en Drunense Duinen zijn een uniek natuurlandschap in Nederland. Het gebied is het thuis van een verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder zeldzame planten en dieren. Er zijn ook verschillende wandelroutes die door de duinen kronkelen en adembenemende uitzichten op het omringende landschap bieden. De paden variëren in moeilijkheidsgraad, dus er is voor elk wat wils.

Genoeg vogels en dieren om vast te leggen

De Loonse en Drunense duinen zijn het thuis van een grote verscheidenheid aan wilde dieren, waaronder verschillende soorten vogels, reptielen en zoogdieren. Het gebied is vooral bekend om zijn vogelrijkdom, want er zijn meer dan 150 verschillende soorten in de duinen geregistreerd. Reptielen zoals hagedissen en slangen komen ook in de duinen voor, terwijl zoogdieren zoals hazen, vossen en herten ook aanwezig zijn.

Er is genoeg te doen voor iedereen

De Loonse en Drunense duinen zijn een geweldige plek om te verkennen en plezier te maken. Er zijn veel verschillende activiteiten om van te genieten, van wandelen en fietsen tot picknicken en zwemmen. Bovendien zijn de duinen een populaire bestemming voor fotografieliefhebbers, want de landschappen vormen een schitterende achtergrond voor foto’s.

Wat mee te nemen op een wandeling

Een van de leukste dingen aan wandelen is dat het een relatief goedkope activiteit is. Je hebt geen dure uitrusting of veel spullen nodig om van een dag op de paden te genieten. Er zijn echter een paar benodigdheden die je op elke wandeling mee moet nemen, vooral als je van plan bent enige tijd buiten de gebaande paden door te brengen. Hier zijn enkele van de belangrijkste dingen om mee te nemen op een wandeling:

 • Een kaart van het gebied. Zelfs als je maar een klein stukje over een goed aangegeven pad wandelt, is het altijd een goed idee om een kaart mee te nemen. Als je verdwaalt, kan een kaart van onschatbare waarde zijn om je te helpen de weg terug naar de trailhead te vinden.
 • Bij grote wandelingen is het slim om je start punt bijv op te slaan in Google Maps, en deze open te laten. Heb je geen kompas of GPS kan dit erg helpen!
 • Voldoende water. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven als je wandelt, vooral als het warm of vochtig is buiten. Neem minstens 2 liter water mee voor elke persoon in je gezelschap.
 • Een verbanddoos / pleisters

Hoe van de wandeling te genieten

Wandelen wordt vaak gezien als een karwei, iets wat we moeten doen om van punt A naar punt B te komen. Maar zo hoeft het niet te zijn! Wandelen kan een aangename en plezierige ervaring zijn als je de tijd neemt om je omgeving te waarderen. Hier zijn een paar tips over hoe je het meeste uit je volgende wandeling kunt halen.

 • Probeer eerst te wandelen op een plek die schilderachtig is of een speciale betekenis voor je heeft. Dat kan een park zijn, een natuurreservaat, of gewoon je buurt.
 • Ga in je eigen tempo en neem de tijd om de rozen te ruiken – letterlijk! Stop en geniet van de geurende bloemen, luister naar het gezang van de vogels, en voel de warme zon op je huid.
 • Vergeet ten slotte niet een vriend mee te nemen voor gezelschap. Samen met iemand anders wandelen kan de ervaring nog aangenamer maken.

Dus als je de volgende keer een wandeling moet maken, denk dan aan deze tips en geniet van de reis!

Na de wandeling – wat doen

Als je klaar bent met je wandeling, is het belangrijk dat je even de tijd neemt om af te koelen en te strekken. Wandelen is een weinig belastende vorm van lichaamsbeweging, maar het belast toch je spieren en gewrichten. Afkoelen helpt je lichaam om geleidelijk terug te keren naar de rusttoestand, en strekken helpt om de kans op pijn en blessures te verkleinen. Het is ook een goed idee om na het lopen veel water te drinken, want dat helpt om vocht aan te vullen dat je door zweten verloren hebt. Door deze eenvoudige stappen te nemen, kun je helpen ervoor te zorgen dat je wandeling veilig en plezierig is.

Conclusie

Wandelen is een geweldige manier om de natuur te verkennen en prachtige landschappen te zien. In dit artikel richtten we ons op de mooiste wandelgebieden in Nederland. Als je op zoek bent naar een nieuw avontuur, en de natuur wil ontdekken zijn dit mooie opties! We gaven ook enkele tips over hoe je van je wandeling kunt genieten en wat je kunt doen als je klaar bent.