1. Raadgever
  2. »
  3. Alle
  4. »
  5. Hoe bescherm ik mezelf tegen muggen op reis?

Hoe bescherm ik mezelf tegen muggen op reis?

Wat te doen tegen muggen

Hoe bescherm ik mezelf tegen muggen op reis?

Wat te doen tegen muggen?

Je gaat binnenkort op reis waar muggen niet alleen maar vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk zijn. Denk aan malaria, knokkelkoorts of gele koorts. Of je wordt thuis helemaal gek van al die muggen. Maar wat helpt nou tegen muggen? En hoe houdt je muggen weg?

Waar komen muggen vandaan?

Vrouwtjes muggen leggen hun eieren in stilstaand water. De larven groeien daar op voordat ze uitgroeien tot muggen. Niet alleen vijvers zijn interessant, maar ook emmers, gieters of regentonnen. Overal waar een laagje water in staat vinden muggen fijn. Dus ook als je niet in de buurt bent van groot stilstaand water kunnen er nog steeds veel muggen zijn. Kijk eens goed waar je verblijft of er van dat soort muggen paradijzen zijn. En schop die emmer of gieter om, zodat er geen water in kan blijven staan. 

Waar komen muggen op af?

Het zijn alleen de vrouwtjesmuggen die steken. Zij hebben bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. En komen af op lichaamsgeur en lichaamswarmte. Daar kan je niks tegen doen. Jezelf goed wassen met een flink ruikende zeep voor het naar bed gaan maakt niks uit (maar is natuurlijk wel lekker). Dat is ook de reden dat de ene persoon vaker geprikt wordt dan de andere. Die persoon ruikt aantrekkelijker voor muggen dan andere personen in de buurt.

Wat helpt tegen muggen?

Er zijn verschillende dingen die helpen tegen muggen. Hieronder leg ik ze uit.

Klamboe. 

Met een klamboe of muskietennet houdt je alle beestjes op afstand. En er kan niks in de buurt komen van je hoofd, dus geen gezoem, zodat jij lekker kan slapen. Een klamboe biedt alleen bescherming als hij rondom gesloten is. Als er openingen zijn kunnen daar muggen doorheen. Ook is het belangrijk wanneer je je klamboe ophangt. Probeer dat voordat het donker wordt te doen. Want de meeste muggen worden tijdens de schemering actief. 

Er zijn meerdere modellen klamboes. En dat heeft weer te maken met hoe je ze ophangt. Dus kijk goed op de verpakking wat je handig vindt. Ook zijn er 1 en 2 persoons klamboes. Om openingen te voorkomen moet je zeker niet een te kleine klamboe nemen. 

Geïmpregneerd of niet-geïmpregneerd?

Een klamboe zorgt er alleen voor dat er niks bij je in de buurt kan komen. Maar er kunnen nog steeds muggen doorheen prikken. Als je bijvoorbeeld op het randje van je bed gaat liggen, met je arm tegen de klamboe, wordt je ondanks je klamboe nog steeds geprikt. Om dat tegen te gaan bestaan er geïmpregneerde klamboes. Die zijn behandeld met een stofje waar muggen niet van houden. Dus ze zullen niet op je klamboe gaan zitten, ook niet als jij er tegenaan ligt. In een land waar muggenbeten gevaarlijk kunnen zijn, is het zeker aan te raden om een geïmpregneerde klamboe te nemen. Die hebben wel een houdbaarheid van ongeveer 3 jaar. Zodra je de verpakking opent gaat die lopen, dus houdt goed bij hoe lang je impregnatie nog loopt. 

DEET.

Het gebruikt van DEET wordt aangeraden voor bestemmingen waar een risico op ziektes bestaat. DEET is een insectwerend middel tegen muggen voor de huid. Het is geschikt voor alle bestemmingen. Zowel dichtbij huis als een land ver weg. 

DEET is verkrijgbaar in verschillende percentages. Het percentage bepaalt hoe lang de stof actief is. Je hebt 30%, 40% en 50%. Alles onder de 30% is niet effectief genoeg, en meer dan 50% heeft geen meerwaarde. Ook zijn er verschillende manieren van aanbrengen. Je hebt gel, lotion en spray. Dus kies wat je prettig vindt. 

DEET is geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar (50% vanaf 18 jaar), en niet geschikt voor zwangeren vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Dan is een natuurlijk middel zonder DEET aan te raden. 

Gebruik.

Breng het aan op alle onbedekte huid. Voor in het gezicht verdeel je kleine hoeveelheden met je vingers. Voorzichtig rond de mond en ogen. Zorg er ook voor dat het niet in contact komt met wondjes of verbrande huid. Was na het aanbrengen je handen en smeer daarna de rug van je handen weer in. Houdt de binnenkant van je handen altijd vrij van DEET, ivm eten en drinken. Probeer bij kinderen de handen en onderarmen vrij te houden, dit omdat ze vaak met hun handen aan hun gezicht zitten. Als je het overdag gebruikt, wacht dan 10 minuten na aanbrengen voordat je de zon in gaat. In combinatie met zonnebrandcrème, gebruik je eerst je zonnebrandcrème. Na 20 minuten kan je het insectwerend middel gebruiken, om vervolgens 10 minuten te wachten met naar buiten gaan. 

Met 60 ml doe je ongeveer 2 a 3 weken met dagelijks gebruik. 

Helaas kan DEET verschillende kunststoffen aantasten. Waaronder bepaalde plastics, viscose, elastaan en leer. Natuurlijke vezels zoals katoen of wol zijn geen probleem, net als nylon. 

Teken.

DEET is ook geschikt tegen teken. Het is wel minder lang effectief tegen teken dan tegen muggen. Dus let goed op je tijd. 

Natuurlijk middel tegen muggen.

In een natuurlijk anti insecten middel zit geen DEET maar lemon-eucalyptus olie. Dit is het enige natuurlijke middel geschikt als insectwerend. Omdat het op natuurlijke basis is, is het wel geschikt voor kinderen, al vanaf 3 maanden. Ook kan het gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en mensen met een gevoelige huid. En het tast geen kunststoffen aan. 

Insectenwerende kleding.

Insectenwerende kleding is geïmpregneerd met een insectwerend middel wat er niet uit gaat tijdens het wassen. Net als met een klamboe, kunnen muggen door kleding heen bijten. Met insectwerende kleding zullen er geen muggen op de kleding gaan zitten, en er dus niet doorheen prikken. Daardoor heb je ook minder DEET nodig, omdat je alleen de onbedekte huid hoeft in te smeren. 

Uiteindelijk zal de werking van de insectwerende kleding wel minder worden. Het is gemaakt voor een maximaal aantal wasbeurten. Meestal zit dat rond de 30 wasbeurten. Maar als je de kleding alleen op reis aan hebt, in bijvoorbeeld een malariagebied, is 30 wasbeurten best veel. 

Tips tegen muggen.

  • Zorg dat er geen plasjes water in de buurt zijn of kunnen komen. 
  • Gebruik een middel met DEET of een natuurlijk middel met lemon-eucalyptus olie.
  • Een geïmpregneerde klamboe.
  • Insectwerende kleding. Denk ook aan sokken!