1. Raadgever
  2. »
  3. Bestemmingen
  4. »
  5. 11 Historische plaatsen in Nederland die je moet bezoeken

11 Historische plaatsen in Nederland die je moet bezoeken

Historische plaatsen Nederland Kinderdijk

11 Historische plaatsen in Nederland die je moet bezoeken

Hé, jij! Als je dit leest, dan betekent dat dat je een reis naar Nederland aan het plannen bent, of gewoon meer leuke plaatsen wilt ontdekken in Nederland! En dat is geweldig nieuws, want er zijn hier zo veel geweldige plaatsen om te bezoeken.

Een van de mooiste dingen aan ons land is zijn geschiedenis. Er zijn hier zo veel plaatsen die doordrenkt zijn van cultuur en traditie. Dus als je op zoek bent naar een interessante en unieke ervaring, bekijk dan zeker enkele van onze leuke historische plaatsen in Nederland.

Er zijn er genoeg om uit te kiezen, maar hier zijn een paar van onze favorieten: Het Begijnhof in Amsterdam, Het Rijksmuseum in Amsterdam, De Markthal in Rotterdam, en het Koninklijk Paleis in Den Haag, en nog veel meer. Elk biedt een ander perspectief op de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Voeg dus zeker een paar van deze plaatsen aan je reisroute toe, of als je er op uit wilt zijn dit zeker aanraders om te bezoeken! Je zult er geen spijt van krijgen.

1. Het Anne Frank Huis – Een historische plaats in Noord Holland – Amsterdam

Dit is een van de bekendste toeristische bestemmingen in Nederland, en niet voor niets. Het Anne Frank Huis is de plaats waar de beroemde dagboekschrijfster en haar familie zich tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen hielden voor de nazi’s. Het is een ontnuchterende herinnering aan hoe het leven in die tijd was, en is zeker een bezoek waard.

Waar vind je het Anne Frank Huis?

Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan het Anne Frank Huis, dan staat het in Amsterdam aan de Westermarkt 20. Je vindt er meer informatie over op de website van het Anne Frank Huis.

Je hebt alle tijd, maar gemiddeld duurt een bezoek 1-1.5 uur.

Kosten, voor de huidige prijzen altijd kijken op de website!

Kaartjes kosten € 14 voor volwassenen en € 7 voor kinderen tussen 10 en 17 jaar. Kortingen zijn er voor studenten, gepensioneerden, en € 7 voor mensen met een stadspas

Klein stukje geschiedenis van het Anne Frank huis

Het Anne Frank Huis was oorspronkelijk een woonhuis, maar het werd in 1960 tot museum omgebouwd. Het museum is gewijd aan de herinnering aan Anne Frank, die als joodse tiener tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat voor de nazi’s. Haar dagboek, dat haar onderduiktijd optekende, is gepubliceerd en in tientallen talen vertaald.

Het huis werd omgebouwd tot een museum om de Holocaust te herdenken en bezoekers voor te lichten over de gevaren van discriminatie en haat. Het museum ontvangt elk jaar meer dan een miljoen bezoekers uit de hele wereld.

2. Het Rijksmuseum – 1 van de 16 rijksmusea in Nederland

Dit wereldberoemde museum herbergt enkele van de belangrijkste stukken van de Nederlandse kunst en geschiedenis. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de cultuur en het erfgoed van het land. Ook weer een leuke historische locatie in Noord Holland om veel te leren van onze Hollandse geschiedenis.

Als je een plek zoekt om over Nederlandse kunst en geschiedenis te leren, breng dan zeker een bezoek aan het Rijksmuseum. Dit wereldberoemde museum herbergt enkele van de belangrijkste stukken van de Nederlandse kunst en cultuur. Het is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en het erfgoed van het land.

Waar vind je het Rijksmuseum?

Het Rijksmuseum ligt in Amsterdam aan de Museumstraat 1. Je vindt er meer informatie over op de website van het Rijksmuseum.

Wat zijn de kosten?

Het Rijksmuseum kost € 20 voor volwassenen en voor kinderen tot 18 jaar is het Gratis. Kortingen zijn er voor gepensioneerden, mensen met een museumkaart, en de Amsterdam Stadspas

Klein stukje geschiedenis

Het museum werd opgericht in 1800, en het huidige gebouw staat sinds 1885 op zijn huidige plaats in Amsterdam. Tussen 2002 en 2013 onderging het een grote renovatie, waarbij het gebouw maar ook veel van zijn beroemde schilderijen en beeldhouwwerken gerestaureerd werden.

Het Rijksmuseum is een van de 16 nationale musea in Nederland, en wordt elk jaar door meer dan 1 miljoen mensen bezocht.

Welke collecties kan ik vinden in het Rijksmuseum?

Het Rijksmuseum herbergt een grote collectie Nederlandse kunst en geschiedenis, waaronder schilderijen, beeldhouwwerk, meubels en decoratieve kunsten. Het heeft ook een grote collectie Aziatische kunst, en herbergt de grootste collectie werken van Rembrandt van Rijn ter wereld.

3. Den Haag – De Stad achter de duinen

Den Haag is de zetel van de regering in Nederland, en staat vol prachtige architectuur en historische bezienswaardigheden. Bekijk zeker het Vredespaleis, het Binnenhof, en het Mauritshuis als je er bent! Dit is zeker een historische plaats in Zuid Holland die het bezoeken waard is, of eerder een historische stad! Omdat hier zo veel te doen is even 4 top locaties die een bezoek waard zijn. Later komen komt ook nog losse plek terug!

4 Historische plaatsen in Den Haag die een bezoek waard zijn!

1. Het Vredespaleis

Het Vredespaleis is een prachtig gebouw in Den Haag, en biedt onderdak aan het Internationaal Gerechtshof en het Permanente Hof van Arbitrage. Het werd gebouwd in 1913, en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in internationaal recht en diplomatie.

2. Het Binnenhof

Het Binnenhof is een gebouwencomplex in het centrum van Den Haag, en biedt onderdak aan het Nederlandse parlement en de regeringskantoren. Het dateert uit de 13de eeuw, en is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse politiek en geschiedenis.

3. De Grote Kerk

De Grote Kerk (of “Grote Kerk”) is een prachtige kerk in Den Haag, en herbergt de privé kerkbank van de Nederlandse koninklijke familie. Ze werd gebouwd in de 15de eeuw, en is een bezoek waard om haar mooie architectuur en historische belang.

4. Madurodam

Madurodam is een miniatuurstad in Den Haag, die gebouwd werd ter herdenking van de bevrijding van Nederland aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het staat vol miniatuurreplica’s van bekende Nederlandse monumenten, en is een leuke plaats om te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

4. De Deltawerken – En historische plaats in Zeeland die ons beschermt

Dit ongelooflijke staaltje van ingenieurskunst werd gebouwd om Nederland tegen overstromingen te beschermen, en het is een wonder om te zien. Als je geïnteresseerd bent in architectuur of techniek, moet je dit wonderlijke bouwwerk zeker bekijken!

Waar kan je de Deltawerken vinden?

De Deltawerken liggen in Zeeland, een gebied in het zuidwesten van Nederland dat vaak door overstromingen wordt getroffen. Het zijn een reeks dammen, sluisdeuren en kanalen die in de jaren ’90 af gebouwd werd om het gebied tegen overstromingen te beschermen. Het project was begonnen in de jaren 70, 1976 om precies te zijn.

Het in de jaren omgevormd tot een serieus grote park dat een bezoek waard is. Ik kan zelf nog mijn schoolreis herinneren naar de Deltawerken wat een ervaring was dat! Voor meer informatie over de locatie/tijden en prijzen kan je beter op de website kijken!

De prijzen zijn €26 voor volwassen en €16 voor kinderen, dit zijn wel all in tickets voor het hele park! Let wel op het park is geopend tot 31 oktober!

5. De tuinen van de Keukenhof

Als je de mooiste bloemen ter wereld wilt zien, moet je zeker de Keukenhof Tuinen bezoeken. In deze tuinen staan miljoenen tulpen, narcissen en andere bloeiers, en ze zijn zeker een bezoek waard!

Hoe kom je bij de Keukenhof?

Om naar de Keukenhof te gaan, kun je de trein nemen van Amsterdam naar Lisse. De treinreis duurt ongeveer 45 minuten, en de tuinen liggen op een paar minuten van het treinstation van Lisse. Meer informatie vind je op de website van de Keukenhof.

Wanneer kan je het beste naar de Keukenhof?

De tuinen van de Keukenhof zijn open van half maart tot half mei. Als je de tulpen op hun mooist wilt zien, moet je eind april of begin mei een bezoek brengen.

De prijzen van de Keukenhof Tuinen zijn € 26 voor volwassenen en € 16 voor kinderen, de prijzen veranderen elk jaar! Bekijk daarom altijd de website voor meer informatie!

Wat is er nog meer op de Keukenhof?

In de tuinen van de Keukenhof kun je ook een verscheidenheid aan andere bloemen zien, waaronder narcissen, hyacinten en krokussen. Er is ook een beeldentuin, een kinderspeelplaats, en een aantal restaurants en cafés.

6. Het monument van het Verdrag van Maastricht

Dit monument herdenkt de ondertekening van het Verdrag van Maastricht, dat een belangrijke stap betekende in de vorming van de Europese Unie. Als je geïnteresseerd bent in Europese geschiedenis, is dit zeker een plaats die je moet bezoeken.

Waar kan je het verdrag vinden?

Het verdrag van Maastricht staat in de stad Maastricht, in het zuiden van Nederland. Het verdrag werd er in 1992 ondertekend, en het monument dat het herdenkt werd in 2002 opgericht.

Er is een prachtige wandelroute boordevol geschiedenis die langs vele historische plaatsen van Maastricht gaat!

7. Volendam

Dit schilderachtige vissersdorpje is een must-see voor iedereen die Nederland bezoekt. Probeer zeker wat van de heerlijke zeevruchten als je er bent, en vergeet niet op de foto te gaan met een van de traditionele Nederlandse klederdrachten!

Er zijn een aantal leuke dingen te doen in Volendam, waaronder winkelen, eten, en bezienswaardigheden bezoeken. Hier zijn enkele van de leukste activiteiten in Volendam:

1. Winkelen – Volendam herbergt een aantal interessante winkels, die een verscheidenheid aan Nederlandse producten verkopen. Ga zeker eens kijken bij de plaatselijke kaaswinkel, de souvenirwinkel, en de vismarkt!

2. Eten – Volendam is beroemd om zijn zeevruchten, en er zijn een aantal geweldige restaurants waar je die kunt proeven. Enkele van onze favorieten zijn Paviljoen Smit Bokkum, De Dijk en Pieterman.

3. Bezienswaardigheden – Volendam is een mooi dorp met veel charmante straatjes en huizen om te verkennen. Maak zeker een wandeling langs de grachten en geniet van het uitzicht! De wandelroute die wij erg leuk vonden is de Palingroute een mooie wandeling door stad en natuur over de dijken met voldoende afwisseling 🙂

De klederdracht van Volendam

De klederdracht van Volendam is een zeer herkenbare verschijning in het dorp. De vrouwendracht bestaat uit een zwarte jurk, een wit schort, en een kleurrijke sjaal. De mannenkostuums zijn ook zwart, met een witte kraag en een kleurrijke sjerp. Als je in een traditionele Hollandse klederdracht op de foto wilt, breng dan zeker een bezoek aan Volendam!

8. De Zaanse Schans

Dit lieflijke dorp herbergt windmolens, schilderachtige huizen, en een werkend museum. Het is de perfecte plaats om over de Nederlandse geschiedenis en cultuur te leren, en is zeker een bezoek waard! En is nog een prachtige historische plaats in Noord Holland nabij natuurlijk Zaanstad.

Openingstijden

Op de Zaanse Schans is veel te doen, zo zijn er best wat historische plekken die je hier kan bezoeken. Elk heeft helaas wel zijn eigen openingstijden daarom is het altijd slim om op de website te kijken wat er open is en om eventueel al vooraf je bezoek te plannen!

Gelukkig zijn er wel genoeg wandelingen die je kan doen zonder vast te zitten aan openingstijden ;p hier kan je kijken voor diverse routes

3 bezoeken die je moet doen op De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een lieflijk dorp in Nederland waar molens staan, schilderachtige huizen staan, en een werkend museum is. Het is de perfecte plek om over de Nederlandse geschiedenis en cultuur te leren, en is zeker een bezoek waard! Hier zijn onze top drie attracties op de Zaanse Schans

1. De windmolens – Deze prachtige windmolens herinneren aan de rijke geschiedenis en cultuur van het land, en zijn zeker een bezoek waard!

2. De schilderachtige huizen – Er zijn veel charmante straatjes en huizen te ontdekken in dit schilderachtige dorp, dus neem zeker de tijd om rond te dwalen!

3. Het werkmuseum – Dit museum biedt bezoekers een inzicht in hoe de mensen hier in Nederland vroeger leefden, dus het is zeker een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in de Nederlandse geschiedenis!

9. Het Mauritshuis

Dit museum herbergt enkele van de mooiste Nederlandse schilderijen ter wereld, waaronder werken van Vermeer, Rembrandt, en Hals. Als je een kunstliefhebber bent, is dit zeker de plaats voor jou! Het Mauritshuis kan je vinden in Den Haag, en deze benoem ik even apart omdat dit gewoon een super mooie museum is!

Wat is er te zien in het Mauritshuis?

Enkele van de mooiste werken in het Mauritshuis zijn de volgende:

1. Meisje met de parel van Vermeer – Dit schilderij is een van Vermeers beroemdste en bekendste werken, en is zeker een bezoek waard!

2. De Nachtwacht door Rembrandt – Dit schilderij is een meesterwerk van een van de beroemdste schilders ter wereld, en is zeker een bezoekje waard!

3. De Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp door Rembrandt – Ook dit schilderij is een meesterwerk van Rembrandt, en is zeker een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in kunst!

Wat kost de entree van het Mauritshuis?

De toegangsprijs voor het Mauritshuis kost € 17.50 voor volwassenen, en is gratis voor kinderen van 0-18 jaar. Daarnaast is de toegang gratis voor diverse pas houders. Voor meer informatie ook over de openingstijden kijk je natuurlijk op de website!

10. Het Nederlands Openluchtmuseum

Dit museum is als een levende geschiedenisles, en is de perfecte plek om over de Nederlandse cultuur en erfgoed te leren. Je kunt zien hoe de Hollanders in vroeger eeuwen leefden, en zelfs zelf een paar traditionele ambachten uitproberen! Leuke is kinderen mogen hier alles, dingen aanraken, uitproberen en er zijn ook voldoende speeltuinen en attracties om de hele dag bezig te zijn. Het Nederlands Openluchtmuseum is een museum in Arnhem en dus een geweldige historische plaats in Gelderland. Er is ook een groot park op het terrein van het museum, dat een geweldige plek is om te ontspannen en de schoonheid van Nederland in je op te nemen.

Dit moet je zeker doen bij het Openluchtmuseum

Enkele van de activiteiten die je in het Nederlands Openluchtmuseum kunt beoefenen zijn de volgende:

1. Bezoek het traditionele Nederlandse dorp – Dit dorp is een geweldige plek om te leren hoe de Nederlanders in vroegere eeuwen leefden, en omvat veel traditionele huizen en werkplaatsen van ambachtslieden!

2. Probeer een paar traditionele Nederlandse ambachten uit – Er zijn veel traditionele ambachten die je in het Nederlands Openluchtmuseum kunt uitproberen, zoals kaasmaken, smeden en weven!

3. Maak een wandeling door het prachtige park – Het park bij het Nederlands Openluchtmuseum is een prima plek om te genieten van een ontspannende wandeling en het prachtige landschap in je op te nemen!

De toegangsprijs voor het Nederlands Openluchtmuseum bedraagt € 19,50 voor volwassenen, € 16,50 voor kinderen van 4-12 jaar, en gratis voor kinderen van 0-3 jaar. Voor meer informatie kun je terecht op de website! Helaas zijn de prijzen vanwege corona best wat gestegen 🙁

Tevens zijn er ook combikaarten met Burgers’ Zoo! Mocht je een hele dag deze prachtige omgeving willen bezoeken 🙂

11. Kinderdijk

Kinderdijk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en is een van de mooiste plaatsen in Nederland! Het is vooral bekend om zijn iconische windmolens, die eeuwenlang gebruikt werden om water uit de polders (laaggelegen stukken land) te pompen. Tegenwoordig is Kinderdijk een populaire toeristische bestemming, en is een geweldige plek om over de Nederlandse geschiedenis en cultuur te leren!

Hier heb je ook geweldige wandelroutes en een super gave workshop landschapsfotografie kan doen!

Wat kun je doen bij Kinderdijk?

Er zijn veel dingen die je bij Kinderdijk kunt doen, waaronder de volgende:

1. Bezoek de windmolens – De windmolens bij Kinderdijk behoren tot de meest iconische van Nederland, en zijn zeker een bezoekje waard!

2. Maak een boottocht – Een boottocht is een mooie manier om Kinderdijk vanuit een ander perspectief te zien, en is een leuke manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van het gebied!

3. Bezoek het Kinderdijk Museum – Het Kinderdijk Museum is een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van Kinderdijk, en is zeker een bezoekje waard!

Wat kost de toegang tot Kinderdijk

Voor een groot deel is de Kinderdijk openbaar toegankelijk, maar voor de meeste activiteiten is wel een ticket nodig. Je kan voor de huidige prijzen dan ook beter op de website kijken op basis van de activiteiten die je wil doen, zodat je 100% kan genieten van deze historische plaats in de omgeving Rotterdam.

Conclusie

Als je een van deze historische plaatsen in Nederland bezoekt, neem dan zeker de tijd om over hun geschiedenis en cultuur te leren. Deze plaatsen zijn doordrenkt van geschiedenis, en zijn een geweldige manier om meer over Nederland te weten te komen! Heb je ooit een van deze plaatsen bezocht? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

1. Bezoek zeker de websites van de plaatsen die je wilt bezoeken om informatie in te winnen over toegangsprijzen en andere belangrijke informatie.

2. Zorg ervoor dat je comfortabele schoenen draagt, want op veel van deze plaatsen moet je veel lopen.

3. Wees voorbereid op veel drukte, vooral in het hoogseizoen voor toeristen.

4. Neem de tijd om je te verdiepen in de geschiedenis en cultuur van de plaatsen die je bezoekt – je zult ze op die manier veel meer waarderen!

5. Veel plezier en geniet van het leren over deze verbazingwekkende historische plaatsen!