1. Raadgever
 2. »
 3. Alle
 4. »
 5. Beste mini drone met camera: Mijn persoonlijke top 2 van 2020

Beste mini drone met camera: Mijn persoonlijke top 2 van 2020

Drone met camera kopen

Beste mini drone met camera: Mijn persoonlijke top 2 van 2020

Zeker nu in de periode waar we in zitten gaan steeds meer mensen op een kampeer vakantie of een hike tocht. Lekker de bergen in en niet teveel mensen op je heen. Genieten van het mooie natuur, en de omgeving.

Met ons gaat daarom ook altijd een camera mee, om de mooie beelden en landschappen vast te leggen. Helaas is een goede camera vaak toch best wel lomp en groot, zeker als je meerdere lenzen hebt. Nu sinds een paar jaar ben ik steeds meer bezig met drones. De beeld kwaliteit, de foto’s en vooral de flexibiliteit die je hebt met zo’n drone lijken eindeloos.

Mijn favoriete en beste mini drone met camera is de DJI Mavic Mini, waarom lees verder!

Coolblue heeft momenteel een Black Friday actie op de DJI Mini Fly More Combo, pak deze deal snel! Als je denkt om een DJI Mini te kopen! > Pak je DJI Mini <

Helaas zijn er HEELVEEL drones op de markt, en drones met camera lopen van 100euro tot ruim 2000euro. In verschillende maten, vliegtijden, en kwaliteit van opnames. En wil je een drone van kwaliteit beginnen ze helaas bij €300, ik heb voldoende drones via bijvoorbeeld Aliexpress in handen gehad, en ja er zitten best goede drones tussen! Is het meeste drama… accu na x aantal keer laden op, software dat niet eens goed werkt, telefoons die niet willen koppelen etc etc. De Tello is een voorbeeld van een leuke budget drone met camera, maar voldoet niet aan mijn onderstaand eisen.

Wat zoek ik in een drone?

In de afgelopen 5 jaar heb ik diverse drones gehad en versleten “de ene overleeft een crash beter dan de ander :P” De punten waar ik graag naar kijk bij een drone zijn:

 • Gewicht en formaat : Ze moeten niet te zwaar en groot zijn, zeker als we met bijvoorbeeld een backpack weg gaan. Een opvouwbare drone is ideaal!
 • Vliegtijd : Als je mooie video’s wil maken en wat meer tijd in de lucht wil zijn wil je goeie accu’s hebben die er voor zorgen dat je lang in de lucht kan blijven
 • Afstand / GPS : Je drone moet goeie GPS functionaliteiten hebben, en je wil zeker in grote mooie gebieden grote afstanden kunnen vliegen
 • Makkelijk te bedienen / Duidelijke interface : (deze) Drones koppel je aan je telefoon en moeten dan een duidelijk interface hebben. Daarnaast wil je ze gewoon makkelijk kunnen bedienen. Alsnog is wat oefening wel belangrijk 😛
 • Prijs : Altijd belangrijk, voor de een minder dan de ander. Maar wil je kwaliteit op meerdere vlakken neem je geen drone van onder de ~200 euro.
 • Camera kwaliteit : Persoonlijk hoeft voor mij niet alles in 4K, maar ik wil wel kwaliteit’s foto’s en film kunnen maken. (4K = vaak een stuk duurder).
 • 3 axis gimbal : Ik hoop dat dit een beetje de standaard gaat worden, maar er zijn nog drones met een 2 axis gimbal op de markt. 3 axis zorgt gewoon voor veel betere en stabielere foto’s / video’s als je in de lucht bent.

Belangrijke punten waar je op moet letten bij gebruik van een drone

 • Autonome drone : De drone kan automatisch en zelfstandig vliegen. En heeft hierbij voor ook extra functies om op een specifieke manier te vliegen voor beelden. Ze hebben bijvoorbeeld een volg modus, of ze kunnen een patroon volgen die je uitstekend. Volledig autonome is in best wat landen verboden, daarom zijn de opties vaak beperkt. Maar voor mooie beelden zijn een paar autonome opties altijd goed! Let wel op de meer de drone autonome is de hoger de prijs zal zijn!
 • Drone met GPS : Zorg dat je drone GPS functionaliteiten heeft, ook hiermee kan de drone onbemand vliegen, en op basis van GPS coordinaten kan hij routes afleggen. Ook kan je bijvoorbeeld met GPS je start punt registeren, dus mocht je drone de weg kwijt zijn kan je vaak met een “go home” optie de drone automatisch terug laten keren. Dit doen tevens de meeste drones automatisch als de accu bijna leeg is.
 • Gewicht : Veel drones kunnen best groot zijn en daarom ook best zwaar. Voor een hike vakantie of backpack vakantie niet handig. Tevens is er ook een wet en regelgeving drones actief per land. Vanaf 31 december 2020 zal dit een EU wetgeving gaan worden. Momenteel is het ene land strenger dan het andere land CONTROLEER dit altijd vooraf! Waar alle drones boven de 250 gram extra regels hebben.
 • No flight zones: Veel drones hebben software die dit automatisch al aangeven. DJI heeft bijvoorbeeld dit verwerkt in hun app, je drone kan dan vaak niet eens opstijgen in een “no flight zone”. Vliegvelden, natuurgebieden en nog veel meer valt hier onder. Voor Nederland kijk je hier: Waar mag je vliegen met een drone?

Dus controleer goed welke regels er zijn in het land van bestemming. Gezien ze het moment nog verschillend zijn. Regels van drone onder 250 gram zullen anders zijn (milder) en daarom ook erg gewild zijn na ingang van de nieuwe wetten. Alles onder de 250 gram heeft bijvoorbeeld geen examen plicht. Dronewatch heeft hiervan alles in kaart gebracht.

Beste betaalbare drones voor op reis

Mijn focus is hier vooral op compacte drones / mini drone, en misschien ook nog wel de beste drone voor beginners kunnen zijn. Gezien de veilige opties die ze hebben en het feit dat ze erg compact zijn (minder schade die je kan aanrichten)…Ik heb ook alle bovengenoemde punten mee genomen, 1: om mijn selectie te beperken 2: Ik vind deze punten gewoon een must.

Ik zal deze lijst langzaam aanvullen / aanpassen als ik de volgende paar drones heb getest.

1: DJI Mavic Mini – De mini drone met camera die je wil hebben!

Toen deze drone werd aangekondigd heb ik direct een pre order geplaatst.
Naar mijn mening is DJI al jaren markt leider met hun drones “met name kwaliteit”. Alleen kunnen hun prijzen best wel oplopen… Naast de DJI Mavic mini heb ik ook nog de de DJI Spark (gehad), een DJI Mavic 2, van dit merk.

DJI Mini op een Mavic 2
DJI Mavic Mini op een DJI Mavic 2 IT’s SO TINY!

Beide super drones, maar ik gebruik ze vooral voor andere opnames/ doeleinden. De DJI Spark is ook een prima mini drone, maar het grootste nadeel vond ik: Geen 3 axis gimbal (voor hele stabiele foto’s / films). Niet opvouwbaar, en vliegtijd van maar 12-15min

Waarom de DJI Mavic mini?

Voor het doel “mee nemen tijdens het wandelen” of “Mee met je backpack reis” is deze ideaal. Klein, lange vliegtijd, goeie camera, en een 3 axis gimbal. Daarnaast werkt hij op de software van DJI die super gebruiksvriendelijk is. Wil je oefenen? Gebruik dan de academy in de app, en je bent zo een drone master!

Zijn gewicht is 249 gram, en valt daardoor regels voor deze drone beperkt zijn. (je mag dus bijna overal vliegen met de drone). Enige nadeel om dit gewicht te halen heeft DJI veel moeten sleutelen aan de drone en wat functies weg moeten halen. Ook is het plastic van iets mindere kwaliteit. Maar na mijn paar crashes in bomen doet hij het nog steeds prima!

Pluspunten:

 • Drone voor beginners : Wil je beginnen met foto’s en video’s en ook een reden hebben deze te maken dan is dit denk ik de beste drone voor beginners (zeker vanwege de prijs en kwaliteit).
 • Gewicht en formaat : 249 gram, opvouwbaar en dus super compact!
 • Vliegtijd : 25-30 min per accu
 • Afstand / GPS : GPS functies om automatisch terug te gaan en vele andere veiligheidsopties. Afstand +/- 2 KM. (ze zeggen 4KM maar dat heb ik nog niet gehaald!).
 • Makkelijk te bedienen / Duidelijke interface : Met de DJI app op je telefoon kan weinig mis gaan. TIP beginner doe de academy!
 • Prijs : €399 los of €499 voor de fly more combo (extra accu’s tas etc).
 • Camera kwaliteit : 2.7K dus helaas geen 4K maar wat wil je voor deze prijs klasse? (beelden zijn nog steeds super mooi!).
 • 3 Axis gimbal : Zeker omdat hij zo licht is en veel beweegt bij een beetje wind is een 3 axis gimbal een must voor stabiele opnames!
 • Go home / auto return : De drone kan van zelf terug komen als de batterijen bijna op zijn. Of als de optie word gebruikt.

Minpunten:

 • Prijs : Alhoewel ik niet veel andere drones kan bedenken in deze prijs/kwaliteit grens kan ik me bedenken dat €399 best hoog kan zijn. Alleen voor DJI is dit aan de goedkope kant. De iets grotere broer van de mini is bijvoorbeeld de Mavic Air en die gaan voor €750-800. Maar behaald lang niet mijn voorkeurs punten.
 • Gewicht : Zijn 249 gram heeft veel voordelen vooral vanwege de aankomende wet. Het nadeel is, het is maar 249 gram en dagen met veel wind vind de mini niet fijn. Ik ben hem door de wind al is een keer kwijt geraakt en hij wilde gewoon niet landen. Dus test dit altijd uit of de mini de wind aankan. (gelukkig heeft hij een nood optie om zelf te landen…en een GPS tracking + signaal om hem te vinden…).
 • 2.7K : Ik vind dit persoonlijk geen probleem, foto’s en video’s op 2.7K zien er echt heel mooi uit. Maar voor sommige kan dit een issue zijn. Onthoud wel de meeste drones met 4K camera zijn gelijk 1.5 tot 2x zo duur!
 • Geen active tracking : Ik hoop zo dat ze dit kunnen toevoegen met een update, want dan is dit gewoon de beste mini drone period. Zoals hij nu is kan hij jou helaas niet automatisch volgen. En dien je dit handmatig te doen. Met wat oefening kan je nog steeds SUPER beelden maken.
DJI Mini beschermers Beste mini drone met camera: Mijn persoonlijke top 2 van 2020

Verdict dit is gelijk mijn favoriet, hij gaat altijd mee, past zelfs in je jas zak. Of in ieder geval in elke tas :P. Maakt mooie beelden, en is goed te bedienen voor beginners. Ben je in het begin toch wat bang of wil je oefenen (tussen bomen enzo). Dan zijn de “speedbumbs” een prima oplossing, want dit zijn de zijwieltjes voor je drone! Daarnaast is dit een drone met lange vliegtijd, als de de bundel neemt heb je in 1 keer 1.5 uur vliegplezier!

DJI Mini drone kopen?

2: Eachine EX4 – een betaalbare mini drone

Als je geen problemen hebt met “onbekendere merken”, en niet teveel wilt uitgeven dan is de Eachine EX4 een prima optie.

De Eachine valt onder de budget drones, maar je krijgt wat je verwacht voor deze prijsklasse. Hij is erg compact, heeft voldoende functies, en is een prima beginners mini drone om deze redenen. En net als de DJI Mini is hij ook opvouwbaar en bijna net zo groot.

Maar waarom zal ik deze niet op de nummer 1 zetten? De grootste nadelen van deze drone vind ik de besturing en het gewicht. Het beeld schut regelmatig tijdens de vlucht, en de besturingscommando’s komen soms niet lekker door. De range is 1000-1200meter maar dat heb ik nog nooit gehaald.
De 4K is niet werkelijk 4K maar eerder geupscaled :(, dus als je filmt in 4K is het beeld meestal vertraagd.

Dji Mavic Mini vs Eachine EX4
Eachine EX4 links, DJI Mavic Mini Rechts

Pluspunten:

 • Drone voor beginners : Voor de prijs is het een prima mini drone voor beginners met camera voor mooie beelden.
 • Gewicht en formaat : 437 gram, nog steeds aan de lichte kant maar wel bijna 2x die van de DJI Mini, hij is wel super compact!
 • Vliegtijd : 20-25 min per accu
 • Prijs : Schommelt tussen de €180 en de €230 euro
 • 3 Axis gimbal : Zeker omdat hij zo licht is en veel beweegt bij een beetje wind is een 3 axis gimbal een must voor stabiele opnames!
 • Visual tracking/follow me: De drone kan je volgen (maar werkt niet optimaal).
 • Auto return / Go home : De drone komt terug als de batterijen bijna op zijn. Of als je go home drukt

Minpunten:

 • Gewicht : De drone is wel compact maar weegt 437 gram. Als de wetgeving ingaat is de kans aanwezig dat je hiervoor een examen moet doen.
 • 4K : Dit zal in de basis niet slecht moeten zijn, maar de 4K dat ze aangeven bij deze drone is geen werkelijke 4K, beeld is vaak onscherp in de 4K modus. Het is ook geupscaled naar 4K. Video’s zal ik gewoon in full HD doen, foto’s doen het redelijk in 4K.
 • Kwaliteit : De software is soms erg “klunkie” en er zit regelmatig vertraging in het reageren.
 • GPS Signaal : Deze is vaak makkelijk verstoord zeker in drukke gebieden.

Verdict voor de prijs is dit een hele leuke drone! Maar wil je betere kwaliteit en een makkelijker te bedienen drone dan is de DJI Mavic Mini van een hele andere kaliber, ook de reden waarom deze een stuk duurder is. Ook merk je dit in het beeld van de Mavic mini, veel scherper en stabieler. Al met al is dit een hele leuke beginners drone voor rond de €200 euro.

Eachine Ex4 kopen?

 • €190-230 – voor een losse versie
 • €230-250 – voor een versie met 3 accu’s

Dit zijn naar mijn mening op het moment de betere instap kleine drones met camera, waar je leuke en mooie beelden mee kan maken. Ik heb hierom ook 2 drones uitgezocht die elk in hun eigen prijs klasse zitten. Voor de budget range is de Eachine EX4 erg leuk, voor de midrange is de DJI Mavic Mini de beste keuze, en eigenlijk overall de beste keuze wil je een compacte drone hebben van hoge kwaliteit. Nogmaals er zijn vele andere mini drones met camera op de markt, maar die zijn of van hele lage kwaliteit, of hebben en ander doel, zoals FPV vliegen.