1. Raadgever
  2. »
  3. Gadgets
  4. »
  5. Draagbaar zonnepaneel voor het kamperen: Hoe kies je de beste?

Draagbaar zonnepaneel voor het kamperen: Hoe kies je de beste?

Draagbaar zonnepaneel kamperen

Draagbaar zonnepaneel voor het kamperen: Hoe kies je de beste?

Hou je van kamperen en wil je tijdens jouw vakantie aangesloten blijven? Of ben je op zoek naar een duurzame en onafhankelijke energiebron voor jouw caravan of camper? Draagbare zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, omdat mensen zich zijn gaan realiseren wat hun mogelijkheden zijn voor het opwekken van stroom zonder netaansluiting. Of het nu gaat om kamperen, wandelen of gewoon ontspannen in de natuur. Zonnepanelen zijn een geweldige manier om uw apparaten opgeladen te houden terwijl u geniet van het buitenleven!
In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten draagbare zonnepanelen en hoe je de juiste kiest voor jouw behoeften. Ook geven we enkele tips voor het gebruik van draagbare zonnepanelen tijdens het kamperen.

Wat zijn de verschillende soorten draagbare zonnepanelen?

Er zijn drie hoofdtypen te onderscheiden.

Een draagbaar zonnepaneel met een USB-aansluiting (of meerdere) waarbij je jouw smartphone, powerbank of ander mobiel apparaat rechtstreeks op het zonnepaneel kunt aansluiten. Het voordeel van dit type is dat het zeer eenvoudig in gebruik is en zorgt voor een extra lading van uw apparaten tijdens het kamperen. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken dat je zonder stroom komt te zitten. Je kan deze zonnepanelen ook thuis gebruiken om uw apparaten daar op te laden, denk aan de compacte draagbare zonne powerbanks. In dit artikel reviewen wij een aantal van deze compacte draagbare zonnepanelen. Door hun geringe afmetingen en lage gewicht zijn deze kleine zonnepanelen de perfecte keuze voor wandelaars, fietsers en andere buitensporters die hun apparaten tijdens een tocht opgeladen willen houden.

Een draagbaar zonnepaneel aangesloten op een ‘zonnegenerator’. Dit is een soort mini-generator met een omvormer, accu en aansluiting voor het zonnepaneel. Er zijn verschillende types op de markt die mogelijkheden bieden in termen van vermogen (wattage) en batterijcapaciteit (mAh). Je gebruikt deze zonnegeneratoren om uw apparaten op te laden tijdens het kamperen, maar ook thuis.

Een draagbaar zonnepaneel met een 12V-aansluiting dat je rechtstreeks aansluit op het stopcontact van uw caravan of tent. Het voordeel is dat dit type meer watt kan leveren dan de andere twee types omdat het bestaat uit verschillende zonnecellen. Het nadeel is dat niet iedereen een 12V-stopcontact in zijn tent of caravan heeft. Bij dit type kan je het paneel ook op het dak van je auto plaatsen en van daaruit jouw apparaten opladen.

De drie types hebben hun eigen voor- en nadelen, dus het hangt af van wat je ermee wilt doen welke het beste is voor jouw situatie.

Als u op zoek bent naar een zonnepaneel dat gemakkelijk te gebruiken is en geen extra kennis vereist, raden wij u een van de zonnepanelen met een USB-aansluiting aan. Deze zijn zeer gebruiksvriendelijk en nemen niet veel ruimte in beslag.

Wil je meer vermogen of wil je ook andere apparaten kunnen opladen dan smartphones. Dan raden wij een zonnepaneel aan dat is aangesloten op een ‘zonnegenerator’. Dit type heeft meestal wat meer vermogen en wordt ook geleverd met een omvormer, zodat u apparaten zoals laptops of zelfs kleine tv’s kunt opladen.

Bent u op zoek naar iets met meer vermogen? Of wilt u apparaten in uw auto kunnen opladen? In dat geval is een zonnepaneel met 12V aansluiting de juiste keuze.

Welk draagbaar zonnepaneel past bij mij?

Bij het kiezen van een draagbaar zonnepaneel is het belangrijk om te overwegen hoe je het gaat gebruiken. Als je alleen uw telefoon of powerbank wilt opladen, dan is een kleiner paneel voldoende. Dit zal ook de goedkoopste optie zijn. Als je een groter apparaat of centrale wilt opladen, dan kan je het beste een grotere vouwmodule gebruiken.

Klapzonnepanelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en met verschillende vermogens (van 50 watt tot 300-400 watt). Om de juiste voor jouw behoeften te kiezen, is het verstandig het stroomverbruik van alle apparaten die je wilt opladen en hoe vaak je ze gebruikt in kaart te brengen. Bepaal vervolgens hoeveel zonuren je per dag kunt verwachten en vermenigvuldig dit met het wattage van het zonnepaneel. Dit geeft u een idee van het aantal apparaten dat u tegelijkertijd kunt opladen. Vergeet ook niet dat er veel apparaten zijn speciaal voor het kamperen, deze verbruiken vaak minder watt.
<tabel>

Hoe groot moet mijn draagbare zonnepaneel dan zijn?

Zoals hier boven al benoemd is de grote van jouw draagbare zonnepaneel afhankelijk van waar je het voor wilt gebruiken. Als je alleen uw smartphone of powerbank wilt opladen, is een klein zonnepaneel voldoende. De Solargorilla heeft bijvoorbeeld een oppervlakte van slechts 15 cm². Dit is perfect als je maar een klein beetje extra stroom nodig hebt.

Als je iets groters zoekt dat ook gebruikt kan worden om andere apparaten op te laden, raden wij een zonnepaneel van minstens 70 cm² aan. De Anker Powerport Solar is zo’n paneel en heeft een oppervlakte van 80 cm². Dit paneel kan ook gebruikt worden om laptops of tablets op te laden.

Als u uw zonnepaneel in combinatie met een energiecentrale wilt gebruiken, hangt het af van de capaciteit van de energiecentrale hoe groot uw zonnepaneel moet zijn. De Goal Zero Yeti 400 heeft bijvoorbeeld een capaciteit van 400Wh. Wil je deze centrale volledig opladen, dan heb je een zonnepaneel nodig met een oppervlakte van minimaal 650 cm². Dit is de grootte van de Anker Powerport Solar Plus wellicht de oplossing.

Dus, hoe groot uw zonnepaneel moet zijn, hangt af van wat je ermee wilt doen

Een paar tips om het optimale uit je zonnepanelen te halen

  • Probeer het zonnepaneel op een zonnige plek te plaatsen, met zo min mogelijk schaduw.
  • Zorg ervoor dat het zonnepaneel niet in direct contact komt met vuil, stof of zand, want dat kan de efficiëntie verminderen.
  • Als je een opvouwbaar zonnepaneel gebruikt, zorg er dan voor dat het is uitgeklapt en goed op de zon is gericht voordat u uw apparaten aansluit.
  • Houd de batterij-indicator in de gaten om te voorkomen dat de batterij leeg raakt op een kritiek moment.
  • Je kan het paneel gebruiken om apparaten op te laden terwijl u rijdt. Het is belangrijk dat het zonnepaneel naar het zuiden is gericht en direct toegang heeft tot zonlicht. Zo hoeft je niet bang te zijn dat de accu leeg raakt op een kritiek moment!
  • Laat apparatuur niet gedurende lange tijd aangesloten wanneer er geen zonlicht, want dit kan de batterij beschadigen.
  • Zorg ervoor dat je jouw zonnepaneel op een koele, droge plaats opbergt wanneer je het niet gebruikt. Overmatige warmte of vochtigheid kan het interne circuit beschadigen.