1. Raadgever
  2. »
  3. Alle
  4. »
  5. Waarom Japan voor jou een bestemming kan zijn.

Waarom Japan voor jou een bestemming kan zijn.

Reizen naar Japan, Mt Fuji

Waarom Japan voor jou een bestemming kan zijn.

Op vakantie naar Japan.

Veel mensen denken dat Japan een heel duur land is, maar gelukkig valt dat allemaal wel mee. 

Algemeen. 

Japan land van de rising sun

De ligging van Japan zorgt ervoor dat je er eigenlijk alle klimaten kan vinden. In het zuiden vind je er wat meer tropische temperaturen. Het midden van het land lijkt op het Nederlandse klimaat. En in het noorden en vooral op Hokkaido kan je geweldig skiën.

Helaas zorgt de ligging er ook voor dat het land regelmatig slachtoffer is van aardbevingen. Over het algemeen zijn ze erg goed voorbereid op aardbevingen. Dat moet ook wel, want gemiddeld vindt er elk half uur een aardbeving plaats. Maar voor ons is dat natuurlijk niet zo normaal. Ik heb nu 2 aardbevingen meegemaakt in Japan, en het duurde even voordat ik doorhad wat er aan de hand was. Omdat je het niet gewend bent. Gelukkig stelde het allemaal niet veel voor. Mocht het je overkomen, let dan goed op wat de mensen om je heen doen. Gaan ze gewoon door met hun werkzaamheden? Dan is er niks aan de hand. Schuilen ze, of doen ze iets anders, dan is het een goed idee om hun voorbeeld te volgen. 

Eten.

Eten doen ze, zoals veel aziatische landen, met stokjes. Dus thuis oefenen. Je zal zeker in het begin van je reis wat spierpijn in je vingers krijgen. Denk niet dat ze in Japan alleen maar vis eten. Wij zijn met z’n vieren naar Japan geweest, met iemand die niet zo’n visliefhebber is, en die heeft zich prima vermaakt op gebied van eten. Wel is het zo dat ze een stuk avontuurlijker zijn met eten. Rauw ei om iets in te dopen komt vaak voor. Ook dingen als kraakbeen en ingewanden komt wel eens voor. 

Wat ze vaak hebben in restaurants zijn voorbeeld maaltijden van plastic. Of hele goede foto’s. Dus je kan vaak ook gewoon aanwijzen wat je wilt hebben. En gelukkig hebben ze steeds meer engelse menukaarten. 

Het eten hoeft niet altijd duur te zijn, want er zijn een heleboel opties die prima te doen zijn. Natuurlijk kan je elke avond naar een restaurant gaan, maar dat tikt hard aan. Gelukkig zijn er ook zeker goedkopere alternatieven die prima te eten zijn. 

  • Loop eens een McDonald’s in als je in Japan bent. Die zijn daar namelijk een stuk beter dan dat we hier hebben. 
  • Ramen is een erg populair gerecht dat bijna overal wel te vinden is. Dit is een noodlesoep met verschillende toppings. 
  • Ook vind je veel curry in Japan. Niet altijd spicy als je daar niet van houdt.
  • De 7-Eleven. Hetzelfde als met de McDonald’s, het eten van de 7-11 is prima te doen. Ze kunnen het ter plekke eventueel opwarmen, als je geen magnetron tot je beschikking hebt. 

Valuta.

Japan is echt een cash land. Ga er maar van uit dat je overal met contant geld moet betalen. Daarom is het belangrijk om genoeg cash bij je te hebben. In Japan gebruiken ze de Japanse Yen ¥. En ik vind het elke keer weer een feestje als ik het in mijn portemonnee mag stoppen. Ik vind het er namelijk erg mooi uit zien. Het is misschien wat verwarrend om mee om te gaan. Dat komt doordat de bedragen een stuk hoger lijken dan hier. Met de wisselkoers van het moment van schrijven heb je namelijk 120 Yen voor 1 Euro. 

1000 yen biljet

Geld opnemen kan je vaak bij de 7-Eleven. En het is een goed idee om gelijk een flink bedrag op te nemen. Dit in verband met de extra kosten die je moet betalen als je contant geld opneemt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je met een flink bedrag op zak loopt, want Japan is een erg veilig land. Maar blijf wel je gezonde verstand gebruiken. 

Vervoer.

In Japan rijden ze aan de linkerkant van de weg. Dus als je deel gaat nemen in het verkeer is dat iets om rekening mee te houden. Ook het fietsen is iets anders. Omdat ze daar geen fietspaden hebben, en omdat het op de weg vaak veel te druk is, fiets je op de stoep. Dat betekend dus ook dat je als voetganger de stoep deelt met fietsers. Stap dus ook niet zomaar een winkel uit… Toch zou ik de fiets zeker aanraden in bijvoorbeeld Kyoto. Dat is een hele fijne manier om de stad te zien.

Ondanks dat je in Japan prima gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, is voor sommige momenten een internationaal rijbewijs toch wel erg handig. Vaak is de laatste bus om 17.00, terwijl je eigenlijk nog wel langer zou willen blijven. Toen we bijvoorbeeld naar Mount Fuji zijn gegaan, moesten we ook zorgen dat we op tijd de laatste bus weer terug hadden. Dus we moesten snel weer naar beneden. Terwijl we met een huurauto langer hadden kunnen blijven. 

Metro.

De metro is goed te doen, ondanks dat je misschien niet altijd dingen kunt lezen. Op het eerste gezicht lijkt de metrokaart van Tokyo erg ingewikkeld bijvoorbeeld, maar het is erg gemakkelijk gemaakt omdat de kleuren op de kaart ook de kleuren van de treinen zijn. 

Shinkansen, bullet train, japan rail pass

Japan rail pass.

Een van de beste dingen op het gebied van vervoer, is de Japan Rail Pass. Dat is een kaart speciaal voor toeristen waarmee je voor een bepaalde periode onbeperkt mag treinen. Je mag niet altijd met elke vervoerder mee, maar vaak rijden er meerdere vervoerders op een spoor. Dit betekend ook dat je gebruik mag maken van de Shinkansen. Dat zijn de bullet trains die met 320 km per uur gaan. Je mag zelfs met de Japan Rail Pass reserveren voor de Shinkansen. Zodat je zeker weet dat je een plekje hebt. 

De pas kan je het beste thuis, ruim voordat je vertrekt, aanvragen. En je kan kiezen uit hoeveel weken je wilt hebben. Je kan tegenwoordig de pas ook in Japan aanschaffen, maar dat kan gemiddeld 20% duurder zijn. Het zal misschien in eerste instantie wat schrikken zijn van de prijzen, maar bedenk wel dat de Shinkansen erg duur is. Stel je hebt de Rail Pass voor een week, als je 1 keer van Tokyo naar Kyoto heen en weer gaat, heb je hem er al uit. Dus alles wat je nog extra in die week doet is bonus. Dus als je van plan bent om veel kilometers met de trein te maken, is de Japan Rail Pass goud. 

Accommodaties.

Voor overnachtingen zijn er verschillende opties. Met natuurlijk ook verschil in prijs. Ga je voor een hotel, dan raad ik je aan om te kijken naar business-hotels. De kamers zijn niet groot, maar je zal hopelijk weinig op je kamer zitten. Soms hebben ze ook leuke acties zoals elke derde nacht gratis. Een andere optie is Airbnb. Ook niet al te prijzig en misschien heb je leuk contact met een lokal. Wil je nog goedkoper gaan, kan je ook kijken naar een hostel. Vaak lig je daar wel met meer mensen op een kamer, dus je hebt weinig privacy

Een wat bijzondere en traditionele optie is een Onsen hotel. Dat is een hotel gebouwd om een hot-spring. Vaak ook met traditionele kamers met tatami matten. Dat zijn matten van geweven gras. En je slaapt er op de grond. Je betaald er wel wat meer voor, maar het is zeker een unieke ervaring. 

Gewoontes en cultuur.

Cultureel japan

In Japan zijn de gewoontes een stuk anders dan hier. En je doet er goed aan om je daar een beetje in te verdiepen. Respect naar elkaar is erg belangrijk in Japan. En dat zie je terug in een heleboel dingen in het dagelijks leven. Als eerste geven ze daar bijna nooit een hand, maar buigen ze. Dat is hun manier van een hand geven. De officiële “regels” daarvoor zijn erg uitgebreid en die hoef je ook echt niet te onthouden. Als je maar onthoudt dat een hand geven eigenlijk nooit gedaan wordt. 

Dingen aangeven of ontvangen gebeurt altijd met twee handen. Als je gaat betalen ligt er bij de kassa bijna altijd een klein mandje waarin je je geld doet. Daar wordt ook weer je wisselgeld in gedaan. Stop je wisselgeld netjes terug in je portemonnee en neem je aankoop met twee handen aan. Ook zijn visitekaartjes een ding in Japan. Die geef je ook altijd met twee handen, en je neemt hem ook met twee handen aan. Bekijk hem, en stop hem netjes weg. Niet in je broekzak, maar bijvoorbeeld in je portemonnee.

Ook in het openbaar vervoer zijn er dingen om rekening mee te houden. Je dringt niet voor. Op het perron zijn er speciale plekken voor wachtrijen aangegeven, en je sluit netjes aan. De trein stopt ook altijd op dezelfde plek. Dus de plek waar je staat te wachten, is ook altijd voor een deur. Op de roltrap ga je altijd aan de rechterkant staan. Zodat mensen die door willen lopen, je links kunnen inhalen. 

Japanse cultuur, schoenen uit

In sommige restaurants of als je een tempel gaat bezoeken, is het normaal om je schoenen uit te doen. Die laat je dus achter bij de ingang, en haal je weer op als je weg gaat. In sommige gevallen zijn er slippers om binnen aan te doen, en anders ga je op je sokken verder. Het kan ook zijn dat je een plastic tas krijgt om je schoenen in te doen. Loop dus ook niet verder op je schoenen!!! Ben je in een restaurant waar je je schoenen uit hebt moeten doen, dan heb je kans dat je bij de wc moet wisselen van slippers. Vaak is de toiletruimte iets verlaagd, en liggen er slippers te wachten bij de deur. Dan is het de bedoeling dat je wisselt van slippers. 

Veiligheid. 

Ik had het er net al even over, maar Japan is een erg veilig land. Wij hebben met verbazing zitten kijken toen een meneer uit een koffietent liep om te bellen. Terwijl hij zijn laptop en portemonnee liet liggen binnen. Maar dat kan daar gewoon. Als je ergens je tas vergeet, ligt hij netjes op je te wachten als je weer terug bent. Daarom kan je gerust met wat meer geld op zak over straat. Natuurlijk moet je wel je gezonde verstand blijven gebruiken. Als het niet goed voelt, moet je het zeker niet doen. Maar ik, als niet al te grote dame, voel me er veiliger alleen over straat dan in mijn eigen land. Zelfs als het donker is, of misschien nog wel meer. 

Beste tijd van het jaar.

De beste tijd van het jaar om naar Japan te gaan is in de lente of de herfst. Maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Zo is het regenseizoen in juni-juli-augustus. Veel regen en veel wind, dat willen we niet want dat hebben we thuis ook. In maart-april-mei is de kersenbloesem in bloei. Dat is voor de Japanse mensen erg belangrijk, en het ziet er altijd weer prachtig uit. Maar de locals zoeken massaal de tuinen en parken op, dus het kan erg druk zijn. 

Golden week is eind april-begin mei. Het verschilt per jaar wanneer het precies is. Maar in die week vallen een hoop nationale feestdagen vlak na elkaar. En daarom nemen een hoop mensen meerdere dagen vrij. In die periode gaan een hoop Japanners op bezoek bij familie. Dus in het openbaar vervoer is het erg druk, en hotels zitten erg snel vol. En de prijzen zijn ook een flink stuk hoger, dus reserveer ruim van tevoren. Ook zijn er winkel gesloten.

Het kleine broertje van de Golden week is Silver week. Dat is eind september, maar komt niet elk jaar voor. Dat ligt eraan hoe de dagen vallen. Maar ook dan gaan een hoop mensen op bezoek bij familie. Mocht je rond oud en nieuw in Japan zijn, houd er dan rekening mee dat er een hoop winkels dicht zijn.