1. Raadgever
 2. »
 3. Gadgets
 4. »
 5. Hoe kies je de juiste koelbox voor jouw activiteit

Hoe kies je de juiste koelbox voor jouw activiteit

Koelboxen voor op de camping

Hoe kies je de juiste koelbox voor jouw activiteit

Als het op kamperen aankomt, is een koelbox een mooie uitbreiding op je uitrusting. Maar met zoveel mogelijkheden op de markt, hoe kies je de juiste voor je behoeften? In dit artikel lopen we met je door de belangrijkste factoren waarmee je bij je aankoop rekening moet houden.

“Het is heerlijk om na een lange dag wandelen of kamperen een koud blikje bier uit de koelbox te halen. Het ijskoude drankje is zeker een verfrissende manier om de dag af te sluiten.”

Dit artikel gaat voornamelijk over passieve koelboxen, en een beetje over elektrische koelboxen.

 • Een passieve koelbox is een koelbox die niet werkt op stroom maar gebruikt in combinatie met losse koelblokken, of koelelementen die bij de koelbox zitten.
 • Een elektrische koelbox, of thermo-elektrische koelbox is een koelbox die werkt op 12 of 24 volt of zelfs een aansluiting hebben voor 230. Deze koelen beter en langer dan een passieve koelbox. Dit werkt helaas niet meer als het buiten 30+ graden is, want dan kan de koelbox het verschil niet meer aan 🙁

Weet je toch al een beetje wat je nodig hebt voor je dit artikel leest? Dan hebben wij hier een selectie van beste koelboxen en koelkasten voor tijdens het kamperen of andere activiteiten, misschien zit hier al wat tussen!

De juiste koelbox voor je behoeften kiezen.

Bij de keuze van een koelbox is de belangrijkste factor om te overwegen hoeveel ruimte je nodig hebt. Pak je maar voor een of twee personen in, dan is een kleine koelbox voldoende. Pak je echter in voor een grotere groep of ben je van plan veel eten en drinken bij de hand te hebben, dan heb je iets groters nodig, de koelbox houdt niet alleen al je eten en drinken koud, maar helpt ook om ze te beschermen tegen insecten en ander ongedierte.

1. Overweeg de soort isolatie.

Er zijn twee hoofdtypen isolatie voor koelboxen: hardschuim en zachtschuim. Koelboxen van hardschuim zijn duurzamer en bieden een betere isolatie, maar ze zijn ook zwaarder en duurder. Koelboxen met zachte zijkanten en zachtschuim zijn lichter en meestal goedkoper, maar ze bieden niet zo veel bescherming tegen de warmte.

2. Bedenk hoe je de koelbox gaat gebruiken.

Als je van plan bent je koelbox te gebruiken voor lange wandelingen of uitgebreide kampeertochten, dan heb je iets nodig dat gemakkelijk te dragen is. Zoek een koeler met riemen of een handvat om hem gemakkelijk te kunnen vervoeren. Als je alleen een koelbox nodig hebt voor korte autoritten of picknicks, zullen gewicht en afmetingen niet zo’n probleem zijn.

3. Beslis hoe je de koeler van stroom kan voorzien.

Heb je een elektrische koelbox, dan moet deze natuurlijk voorzien worden van stroom, er zijn ook koelboxen die door batterijen of een zonnepaneel van stroom voorzien kunnen worden. Als je van plan bent je elektrische koelbox te gebruiken in afgelegen gebieden waar geen elektriciteit is, zorg dat je een model kiest dat dat niet nodig heeft. En eventueel kan werken op een draagbare zonnepaneel, of powerbank door de juiste aansluitingen te hebben!

4. Overweeg de prijs.

Koelers variëren in prijs van heel betaalbaar tot vrij duur. Het is belangrijk een koeler te vinden die in je budget past, maar offer geen kwaliteit op voor de prijs. Zoek een goed gemaakte koeler die vele jaren meegaat bij gebruik.

 • Kleine koelbox variëren meestal in prijs van ongeveer €20 tot €50.
 • Een middelgrote koelbox kost meestal zo’n €50 tot €75.
 • Een grote koelbox kan variëren in prijs van ongeveer €75 tot €200.

Grootte en ruimte – Voor elke reis de juiste maat koelbox

Er zijn allerlei verschillende maten koelers die je kunt kopen. De kleinste koelers zijn meestal rond de 12 liter en kunnen een paar blikjes drinken en snacks bevatten. De grootste koelers kunnen tot 200 liter bevatten en zijn perfect om eten en drinken voor een grote groep in te pakken.

De meeste koelboxen hebben minstens één hoofdvak en sommige hebben ook kleinere vakken of compartimenten aan de zijkanten. Zo kun je je eten en drinken organiseren op een manier die voor jou zinvol is. Je kunt ook koelboxen vinden met ingebouwde ijspakken of vriezende gel packs, die je voedsel langer koud houden.

 1. Kleine koelboxen: Een kleine koelbox kan meestal ongeveer 12 liter bevatten, wat genoeg is voor een paar blikjes drinken en snacks. Als je meer dan dat moet inpakken, zal je moeten upgraden naar een grotere koelbox.
 2. Een middelgrote koelbox kan meestal ongeveer 24 liter bevatten, wat genoeg is voor een paar dagen eten en drinken voor een kleine groep. Als je meer dan dat moet inpakken, moet je upgraden naar een grotere koelbox.
 3. In grote koelboxen kun je veel eten en drinken kwijt. De grootste koelers kunnen tot 200 liter bevatten, wat genoeg is voor een grote groep. En groter kan ook bijna niet, deze koelboxen zijn vaak ook voorzien van wielen, en werken vaak ook op elektrische tijd.

Functies om te zoeken bij een koelbox

Als je een nieuwe koeler zoekt, wil je er een vinden die alle eigenschappen heeft die je nodig hebt. Hier zijn enkele dingen om op te letten:

 1. Een koelbox met de juiste isolatie die bij jouw activiteit past. Zoals eerder omschreven koelers met zachtschuim zijn veel lichter, en vaak ook voor kortere trips (dag tochtjes) die je iets gekoeld wilt hebben. Maar wil je langer weg dan kom je al snel uit bij koelboxen met hardschuim en/of elektrische koelboxen. Deze zijn vaak een stuk zwaarder, en duurder.
 2. Een koelbox met een riem of handvat: Als je van plan bent je koelbox te gebruiken voor lange wandelingen of lange kampeertochten, heb je iets nodig dat gemakkelijk te dragen is. Zoek een koelbox met riemen of een handvat om hem op zijn plaats terwijl je onderweg bent.
 3. Een koelbox met een zonnepaneel: Sommige koelers moeten op een stopcontact aangesloten worden om te werken, maar andere kunnen door batterijen of een zonnepaneel van stroom voorzien worden. Als je van plan bent je koeler te gebruiken in afgelegen gebieden waar geen elektriciteit is, zorg dan dat je een model kiest dat niet ervan afhankelijk. Of een die je kan aansluiten aan een draagbaar zonnepaneel met powerbank.
 4. Een koelbox met een ingebouwd ijspacks: Sommige koelers worden geleverd met ingebouwde ijspakken, die kunnen helpen je voedsel langer koud te houden. Dit is een geweldige eigenschap om te hebben als je van plan bent je koelbox gedurende langere tijd te gebruiken.
 5. Een koelbox met een afvoerstop: A de aftapplug is een handige voorziening waarmee je gemakkelijk gesmolten ijs of water kunt legen. Dit is handig als je het ijs in je koelbox opnieuw wilt gebruiken of als je de binnenkant van je koelbox snel moet droogmaken.

FAQ – Veel gestelde vragen

Heb ik een speciale koelbox nodig voor op de camping?

Niet noodzakelijk. Elke koelbox die aan jouw behoeften voldoet, werkt prima. Maar als je een koelbox wilt die speciaal voor kamperen is ontworpen, zijn er veel goede opties beschikbaar. Maar denk dan goed aan de groep en het aantal dagen dat je gaat!

Hoe lang blijft mijn eten koud in een koelbox?

Dat hangt af van het type koelbox, de isolatie, en hoe vaak je hem opent en de omgevingstemperatuur. In het algemeen houdt een koelbox van goede kwaliteit uw eten koud gedurende 24 uur of meer.

– Een koelbox zonder stroom bij een binnen temperatuur tussen de 0 en 4 graden. Dan blijft je eten en drinken van 4 tot 6 uur koud.
– Zorg dat vooraf alles al gekoeld is, en je eventuele ijspacks natuurlijk ingevroren zijn.
– Zet hem altijd in de schaduw, dan blijft alles natuurlijk langer koel!

Kan ik mijn koelbox gebruiken voor andere dingen dan voedsel?

Ja, je kan de koelbox gebruiken om alles in te bewaren wat koel bewaard moet worden, zoals drankjes, medicijnen of zelfs ijs. Of als je een koel hoofd wil hebben doe ik er soms een pet in 😛

Moet ik mijn koelbox schoonmaken voordat ik hem gebruik?

Je moet de koelbox altijd schoonmaken voordat je hem gebruikt. Dit helpt de verspreiding van bacteriën te voorkomen en houdt uw voedsel vers. Door niet goed afgedroogd vocht kan er nog wel eens wat schimmel ontstaan na het opbergen.

Hoe maak ik mijn koelbox schoon?

De beste manier om een koelbox schoon te maken is met een mengsel van zeep en water. Je kan ook een azijnoplossing of ontsmettingsdoekjes gebruiken. Zorg ervoor dat dat je de koeler goed afspoelt voor je hem weer gebruikt.

Kan ik warm eten in mijn koelbox doen?

Het is niet aan te raden heet voedsel in een koelbox te doen, omdat het voedsel dan kan bederven. Als u warm eten moet vervoeren, kunt u het beste een geïsoleerde zak of bak gebruiken.

Daarnaast om eten warm te houden zijn er ook koelboxen op de markt die kunnen verwarmen. Maar het is dan natuurlijk het 1 of het ander op dat moment, dit type koelbox werkt altijd op stroom, en zitten vaak boven de €100,-

Moeten de koelelementen na elk gebruik opnieuw ingevroren worden?

Nee, je hoeft de koelelementen niet continue invriezen, wel raden we aan om minimaal 3 tot 4 uur voorgebruik de koelelementen in de vriezer te doen, ze bevriezen namelijk snel.

Kan ik kan ik mijn koelbox in de vriezer zetten?

Ja, je kan de koelbox in de vriezer zetten om het voedsel koud te houden. Je mag de koelbox echter niet langer dan 24 uur achter elkaar in de vriezer zetten. En hoe vaak komt het voor dat je een koelbox in de vriezer kan doen tijdens een vakantie?

Mijn koelbox lekt, wat moet ik doen?

Als de koelbox lekt, kan je het beste de pakking en de aftapplug controleren om te zien of ze beschadigd zijn. Je kan ook proberen een nieuwe laag tape rond het deksel aan te brengen. Als het probleem aanhoudt, moet u misschien de koeler vervangen. Daarom ook altijd duct tape mee op vakantie!

Mag mijn koelbox mee in het vliegtuig?

Ja, je kan de koelbox meenemen in het vliegtuig, zolang deze voldoet aan de afmetingen en gewichtsbeperkingen van de luchtvaartmaatschappij. Je moet er ook voor zorgen dat uw koelbox goed geïsoleerd is en een goede afdichting heeft om lekken te voorkomen. Let op als dit voor drankjes is gaat het natuurlijk om dranken die je kan koelen NA de controles!

Tevens worden koelboxen soms ook gebruikt om breekbare dingen mee te nemen, niet zo zeer om te koelen maar meer wegens de isolatie en de schokbestendigheid van sommige koelboxen.

Conclusie

Nu je de belangrijkste factoren kent waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een koelbox, ben je klaar om een koelbox te kopen! Houd zeker deze tips in gedachten terwijl je verschillende modellen en merken vergelijkt. Met een beetje onderzoek ben je er zeker van de perfecte koelbox voor je volgende kampeertocht te vinden. Wil je je keuze beperken dan hebben wij een uitgebreide test gedaan op de beste camping koelboxen en koelkasten. Een specifieke koelboxen test komt er nog aan!