1. Raadgever
  2. »
  3. Activiteiten
  4. »
  5. Is wandelen voor het slapen gaan een goed idee?

Is wandelen voor het slapen gaan een goed idee?

Wandelen voor het slapen gaan

Is wandelen voor het slapen gaan een goed idee?

Er zijn voor- en nadelen aan wandelen voor het slapen gaan. Sommige mensen vinden dat ze er beter door slapen, terwijl anderen vinden dat het hun slaap verstoort. Als wandelen je helpt beter te slapen, doe het dan. Als wandelen voor het slapengaan jouw slaap verstoort, kies dan een ander moment om de activiteit te doen. Misschien is ’s ochtends wandelen een betere keuze dan ’s avonds wandelen. Of wandelen na het avondeten kan meer ontspannend zijn dan wandelen voor het slapengaan.

De voordelen van wandelen voor het slapen gaan

De meest voor de hand liggende reden waarom wandelen voor het slapen gaan goed is voor de slaap, is dat wandelen jouw lichaam actief houdt. Hoe actiever je bent, hoe vermoeider je waarschijnlijk zal zijn – waardoor je ’s nachts gemakkelijker in slaap valt. Een ander voordeel van wandelen voor het slapengaan is dat het je hersenen iets anders geeft om over na te denken. Als wandelen voor het slapen gaan iets is waar je naar uitkijkt, zullen je hersenen de kans krijgen om te ontspannen tijdens het wandelen – in plaats van te obsederen over dingen die je ’s nachts wakker houden. Ook heeft wandelen andere voordelen voor je lichaam.

Studies hebben aangetoond dat wandelen zowel ’s morgens als ’s avonds kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en ’s nachts beter te slapen. Als wandelen voor het slapengaan geen goed idee is en niet het gewenste effect heeft, is wandelen in de ochtend misschien een betere optie dan wandelen in de avond.

Hoe zit het met wandelen na het eten?

Sommige mensen vinden dat wandelen na het eten hun helpt om te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen. Wandelen na het eten kan verzadigd gevoel stimuleren, wat goed is. Wandelen na het eten kan echter ook leiden tot spijsverteringsproblemen en indigestie (dit verschilt erg per persoon!). Als wandelen na het eten je helpt beter te slapen, dan is wandelen misschien de juiste keuze voor jou.

Wandelen in het donker

Hoe zit het met ’s nachts wandelen?

Sommige mensen vinden dat ’s nachts wandelen ontspannend is en hen helpt in slaap te vallen. Als ’s nachts wandelen de juiste keuze voor jou is, overweeg dan wandelen in een natuurlijke omgeving (een park, of een bos) in plaats van op de straten van de stad. Wandelen in de natuur kan rustgevend zijn en meer ontspannen dan alleen wandelen op de straten van de stad.

Hoe maak je van wandelen voor het slapen een gewoonte

Als wandelen voor het slapen gaan iets is waar je een gewoonte van wil maken, zijn er twee goede ideeën. Het ene is om wandelen voor het slapen gaan op dezelfde manier te plannen als je iets anders zou plannen. Het andere idee is om wandelen te combineren met uw favoriete activiteit voor het slapengaan – bijvoorbeeld, wandelen tijdens het luisteren van muziek, of een boek luisteren in plaats van lezen, is iets wat ik de laatste tijd zelf steeds meer combineer met een wandeling.

Tips om het meeste uit jouw wandelingen voor het slapen gaan te halen:

1. Wandel 20 minuten of langer in een rustig tempo, en gebruik het wandelen niet als een moment om teksten of telefoontjes in te halen. Het is het beste om gedurende uw hele wandeling dezelfde snelheid aan te houden, maar je kunt jouw wandeltempo vertragen als dat nodig is.

2. Eindig met wandelen ten minste 30 minuten voordat je gaat slapen, als je te lang door gaat vlak voor het slapen kan je nog te warm zijn, waardoor het juist moeilijk is om in slaap te komen, en dit willen we juist niet!

3. Leer je buren kennen, steeds meer mensen zijn aan het wandelen, er zijn in sommige wijken ook groepen die gezamenlijk wandelen, kijk of er voor jouw buurt een buurt app is. Vaak door iets samen te doen is er meer motivatie om het vol te houden.

4. Neem water meer mochten de wandelingen langer worden, we willen niet in bed eindigen met hoofdpijn!