1. Raadgever
 2. »
 3. Activiteiten
 4. »
 5. Kajakken voor beginners, een guide om te starten!

Kajakken voor beginners, een guide om te starten!

Kajakken voor beginners

Kajakken voor beginners, een guide om te starten!

Kajakken is een geweldige manier om buiten te komen en van het water te genieten. Of je nu vist, kampeert, of er gewoon op uit gaat voor een ontspannen uitje op het water, kajakken kan heel leuk zijn. Maar het is belangrijk dat je de basis kent voor je het water op gaat. Hier zijn tips voor beginnende kajakkers die je helpen veilig te blijven en een leuke tijd te hebben.

“Het is je eerste keer kajakken. Je hebt de kajak gekocht, je hebt de instructies gelezen, je hebt de video’s bekeken. Maar als je het water op gaat, is alles anders. Je begint te peddelen en merkt al snel dat je geen idee hebt wat je doet. Je voelt je stroomafwaarts meegesleurd worden, en ineens zit je midden in een stroomversnelling. Wat doe je?”

Maak je geen zorgen – we zijn er allemaal geweest. Kajakken kan heel leuk zijn, maar het vergt wat oefening om het onder de knie te krijgen. Hier zijn wat tips om je op weg te helpen:

Wat je moet dragen bij het kajakken

Bij het kajakken is het belangrijk je passend te kleden. Je zult kleren willen dragen die niet nat worden, en die je warm houden als je nat wordt. Het is ook belangrijk een zwemvest te dragen, zelfs als je een goede zwemmer bent. En neem zeker zonnebrandcrème en een hoed mee, vooral als je een tijdje op het water zult zijn.

Zwemvesten voor kajakken
Kajakken met zwemvesten, je moet ze wel AANDOEN!

Welk zwemvest voor het kajakken

Het soort reddingsvest dat je nodig hebt hangt af van het soort kajakken dat je gaat doen. Als je in kalm water gaat kajakken, is een recreatief zwemvest een goede keuze. Als je in open water of wildwater stroomversnellingen gaat kajakken, is een avontuurlijker type zwemvest nodig.

Wat voor soort kajak je ook gaat doen, het is altijd belangrijk een zwemvest te dragen. En zorg ervoor dat je er een kiest die goed past en comfortabel is om te dragen.

Heb je een wetsuite nodig voor kajakken?

In de basis heb je geen wetsuite nodig voor het kajakken, maar mocht je langere tochten maken kan deze toch wel erg fijn zijn. Je bent namelijk op het water en dan is het fijn om iets aan te hebben dat je kan beschermen tegen koude en natte omstandigheden.

We raden daarom voor kajakken aan om je ook in 3 lagen te kleden, daar hebben we hier een mooi artikel voor: warm blijven in de kou. En vooral voor kleding dat snel kan drogen zoals nylon of polyester.

Hoe je de juiste kajak kiest

Bij het kiezen van een kajak is het belangrijk te bedenken wat voor soort kajakken je gaat doen. Er zijn veel verschillende soorten kajaks, elk ontworpen voor een ander doel. Als je net begint, kun je het beste een recreatieve kajak kiezen.

Bij het winkelen voor een kajak is het belangrijk de volgende factoren te overwegen:

 • Het gewicht en de afmetingen van de kajak: De kajak moet licht genoeg zijn om te dragen, maar groot genoeg om bij je lichaamsgrootte te passen.
 • De vorm van de kajak: De kajak moet stabiel zijn en gemakkelijk te besturen.
 • De materialen die bij de bouw van de kajak gebruikt worden: Kajaks van plastic of glasvezel zijn duurzamer dan die van opblaasbaar materiaal.
 • De prijs van de kajak: Kajaks kunnen in prijs variëren van een paar honderd euro tot enkele duizenden euro’s. Kies de kajak die bij je budget en je behoeften past.

Kajaks komen vaak ook in kits zodat je ook in 1 keer alle andere materialen hebt!

Als je een kajak gekozen hebt, lees dan zorgvuldig de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor je hem gebruikt.

Hier zijn de verschillende soorten kajakken en activiteiten

Wildwaterkajakken:

Wildwaterkajakken is een opwindende manier om stroomversnellingen en rivieren te verkennen. Een wildwater kajak is ontworpen om de ruwe wateromstandigheden van wildwater rivieren aan te kunnen. Deze kajaks zijn korter en hebben een rondere bodem dan andere soorten kajaks, waardoor ze snel kunnen draaien in krappe plekken.

Zeekajakken:

Zeekajakken is een geweldige manier om de kustlijn en het onderwaterleven te verkennen. Een zeekajak is langer en smaller dan een wildwaterkajak, en heeft een spitse boeg en achtersteven die hem helpen door de golven te snijden. Hij is ook uitgerust met een roer om te helpen sturen in winderige omstandigheden.

Recreatief kajakken:

Recreatief kajakken is perfect voor beginnende kajakkers. Deze kajaks zijn stabiel en gemakkelijk te manoeuvreren, waardoor ze perfect zijn voor kalm water. Ze zijn ook licht van gewicht, zodat ze gemakkelijk te vervoeren zijn.

Toerkajakken:

Toerkajaks zijn ontworpen om lange afstanden op rivieren en meren af te leggen. Ze zijn langer en smaller dan recreatieve kajaks, en hebben een efficiëntere peddelslag.

Opblaasbare kajakken:

Opblaasbare kajaks zijn een goede keuze voor beginnende kajakkers of voor wie een kajak wil die is gemakkelijk te vervoeren. Deze kajaks zijn gemaakt van duurzaam PVC materiaal en kunnen naar behoefte opgeblazen of leeggelopen worden.

Opvouwbare kajaks:

Opvouwbare kajaks zijn een andere goede optie voor beginnende kajakkers of degenen die een kajak willen die gemakkelijk te vervoeren is. Deze kajaks zijn gemaakt van stof dat over een metalen of plastic frame gespannen is en kan opgevouwen worden als hij niet gebruikt wordt.

Sit-on-top kajaks:

Sit-on-top kajaks zijn een goede keuze voor beginners of voor wie gemakkelijk in en uit de kajak wil kunnen stappen. Deze kajaks hebben een open kuip, waardoor je gemakkelijk in en uit de kajak. Ze zijn ook stabiel en gemakkelijk te manoeuvreren.

Sit-in kajak:

Sit-in kajaks zijn de meest voorkomende soort kajak. Deze kajaks hebben een gesloten kuip waarin je zit, waardoor ze gemakkelijker te sturen zijn en minder snel omslaan.

Hoe te peddelen

Peddelen in een kajak is niet zo moeilijk als het lijkt, maar het is wel belangrijk om de juiste techniek te leren. Hier zijn een paar dingen die je moet weten:

 1. Zit rechtop in de kajak met je benen gestrekt voor je uit. -Houd de peddel met twee handen vast, met één hand bovenop en één hand onderop.
 2. Trek de peddel naar achteren door het water, en duw hem dan weer naar voren om je kajak te laten bewegen.
 3. Als je wilt draaien, peddel dan met één hand aan dezelfde kant van de kajak. Deze techniek wordt aangeduid als een ‘sweep stroke’.
 4. Als je wilt stoppen, peddel dan achterwaarts.

Hoe te keren in een kajak

Een van de belangrijkste dingen die je moet leren als je gaat kajakken is hoe je moet keren. Als je ooit in een situatie terecht komt waarin je kajak omslaat, is het belangrijk dat je weet hoe je hem weer rechtop kunt krijgen.

Als je kajak omslaat, is het belangrijk dat je rustig blijft. Blijf in de buurt van de kajak en probeer hem weer rechtop te krijgen. Als je niet in staat bent om de kajak weer rechtop te krijgen, blijf dan aan dezelfde kant van de kajak zitten en peddel met één arm aan dezelfde kant van de kajak. Dit zorgt ervoor dat je niet wegzwemt van de kajak.

Hier is hoe je een kajak keert:

 1. Draai je naar één kant van de kajak, zodat je met je rug naar de andere kant van de kajak zit.
 2. Trek aan het bovenste punt van de stoel of het boegvlak, zodat de kajak omslaat.
 3. Laat je benen naar buiten zwemmen, zodat je onder de kajak uitkomt.
 4. Greep het bovenste punt van de kajak vast en draai hem weer om, zodat hij rechtop komt te liggen.
 5. Klim weer in de kajak en peddel verder.

Weet wanneer je moet stoppen

Soms is het beter om te stoppen en te wachten tot de weersomstandigheden verbeteren, dan door te gaan en in moeilijkheden terecht te komen. Als je twijfelt, stop dan met kajakken en wacht tot het weer beter wordt.

Hoe tegen de stroming in peddelen

Als je moet peddelen tegen de stroom in, is het belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt. Als je niet weet hoe je moet peddelen tegen de stroom in, kun je snel moe worden en zal je niet veel vooruitgang boeken.

Om tegen de stroom in te peddelen, moet je een aantal dingen doen:

 • Zorg ervoor dat je een goede peddelinzet hebt. Je moet peddelen met twee handen, met één hand bovenop en één hand onderop.
 • Trek de peddel naar achteren door het water, en duw hem dan weer naar voren om je kajak te laten bewegen.
 • Als je wilt draaien, peddel dan met één hand aan dezelfde kant van de kajak. Deze techniek wordt aangeduid als een ‘sweep stroke’.
 • Als je wilt stoppen, peddel dan achterwaarts.

Voorzorgsmaatregelen voor de veiligheid

Als je gaat kajakken, is het belangrijk dat je aan veiligheid denkt. Hier zijn een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat je veilig blijft:

 • Zorg ervoor dat je weet hoe je moet peddelen en keren voordat je gaat kajakken.
 • Zorg ervoor dat je een goede zwemvest aanhebt.
 • Wees voorzichtig met het weer. Als het weer slecht is, stop dan met kajakken en ga naar binnen. Of zet een kamp op als dit mogelijk is!
 • Blijf altijd in de buurt van de kust, zodat je gemakkelijk naar de kant kunt zwemmen als er iets gebeurt.
 • Laat iemand anders weten waar je gaat kajakken en hoe lang je ongeveer weg zult blijven.
 • Neem een telefoon of radio mee als je gaat kajakken, zodat je hulp kunt vragen als er iets gebeurt. Natuurlijk wel slim om deze in een waterdichte tas/zak te hebben!

Hoe je een kajak moet opbergen

Als je klaar bent met kajakken, is het belangrijk dat je weet hoe je je kajak moet opbergen. Je wilt niet dat je kajak beschadigd raakt of dat hij nat wordt.

Om ervoor te zorgen dat je kajak goed opgeborgen wordt, moet je een aantal dingen doen:

Zorg ervoor dat je kajak droog is voordat je hem opbergt. Als hij nat is, kan hij gaan rotten of beschadigen. Zet je kajak in een kajakopslag of -garage/schuur als je die hebt. Als je dat niet hebt, kan je kajak ook binnen staan, maar zorg ervoor dat hij niet in de buurt van een verwarming staat.

Hoe je een kajak moet repareren

Als je kajak beschadigd raakt, is het belangrijk dat je weet hoe je hem kunt repareren. Als je niet weet hoe je een kajak moet repareren, kan hij ergens lekken of verder beschadigen.

Om ervoor te zorgen dat je kajak goed gerepareerd wordt, moet je een aantal dingen doen:

 • Zorg ervoor dat je de juiste reparatiekit hebt. Sommige kit kunnen bijvoorbeeld alleen gebruikt worden voor polyester, en andere kits weer voor polyethyleen.
 • Zorg ervoor dat je de instructies in de kit goed volgt. Als je iets verkeerd doet, kan het zijn dat de reparatie niet goed wordt en je kajak weer lekken of beschadigen.
 • Neem contact op met een professional als je denkt dat de reparatie te moeilijk voor je is. Het is beter om iemand te laten repareren die weet wat hij doet, dan dat je het zelf probeert en het verkeerd doet.

Waar te gaan kajakken

kajakken in nederland

Als je wilt gaan kajakken, is het belangrijk dat je weet waar je kunt gaan. Je wilt niet ergens terechtkomen waar je niet mag zijn of waar het te gevaarlijk is.

Om ervoor te zorgen dat je op de juiste plekken gaat kajakken, moet je een aantal dingen doen:

 • Informatie inwinnen bij de plaatselijke overheid. Zij kunnen je vertellen waar je wel en niet mag kajakken.
 • Informatie inwinnen bij een kajakclub of -school. Zij kunnen je vertellen waar je wel en niet mag kajakken, en ze geven ook vaak informatie over tochten die je kunt maken.
 • Informatie inwinnen bij een kajakverhuurder. Zij kunnen je vertellen waar je wel en niet mag kajakken, en ze geven ook vaak informatie over tochten die je kunt maken.
 • Als je weet waar je naartoe wilt, is het belangrijk dat je een kaart hebt van de omgeving. Op deze manier weet je waar je bent en kun je makkelijker terugkeren als je iets verdwaald bent.

Enkele plekken in Nederland waar je kunt gaan kajakken:

 1. De Rijn
 2. De Maas
 3. Het IJsselmeer
 4. De Waddenzee
 5. De Oosterschelde.

Wat je mee moet nemen op een kajaktocht

Als je gaat kajakken, is het belangrijk dat je weet wat je mee moet nemen. Je wilt niet dat je iets vergeet of dat je iets nodig hebt waar je geen toegang tot hebt.

Om ervoor te zorgen dat je alles meeneemt wat je nodig hebt, moet je een aantal dingen doen:

Maak een lijst van alle spullen die je denkt nodig te hebben. Zorg ervoor dat je deze lijst meeneemt als je gaat kajakken, zodat je niets vergeet. Zorg ervoor dat je alle spullen die je meeneemt in een waterdichte tas/zak stopt. Als er iets gebeurt, wil je niet dat je spullen nat worden.

 • Neem eten en drinken mee, zodat je niet hongerig of dorstig wordt tijdens je tocht. Als je een kajak huurt voor meerdere dagen kan je er vaak een ton bij huren om je eten en drinken in te doen.
 • Neem een EHBO-kit mee, zodat je kunt helpen als er iemand gewond raakt.
 • Zorg ervoor dat je weet hoe je je kajak moet gebruiken, zodat je niet in de problemen komt.
 • Kleding die je aan moet tijdens het kajakken. Als je gaat kajakken, is het belangrijk dat je de juiste kleding aanhebt. Je wilt niet dat je koud of nat wordt, en je wilt ook niet dat je spullen nat worden.
 • Kompas en kaart van de omgeving mocht je er ver afgelegen gaan. En natuurlijk een mobiel in geval van nood (wel checken of de verbinding goed is). Een GPS kan ook veel hulp bieden!

Om ervoor te zorgen dat je de juiste kleding aanhebt, moet je een aantal dingen doen:

 • Zorg ervoor dat je kleding uit quick-dry materiaal is. Dit soort materiaal wordt sneller droog en is dus beter voor als je nat wordt. Bij kouder weer kan een wetsuit zeker geen kwaad!
 • In de zomer is misschien uv-werende kleding weer beter, of gewoon zwemkleding als het water niet ijskoud is
 • Zorg ervoor dat je kleding niet te wijd is. Je wilt niet dat je kajak omslaat omdat je kleding te wijd is.
 • Draag waterdichte schoenen, zodat je voeten droog blijven. In dit geval kan je het beste kijken naar surfschoenen, die hebben een super grip
 • Draag een (zonne)muts en/of zonnebril, zodat je gezicht beschermd is tegen de zon. Zelf gebruik ik een muts die officieel bedoeld is voor windsurfen.

Tips voor beginners en de samenvatting

Als je net begint met kajakken, is het belangrijk dat je een aantal dingen in gedachten houdt. Hier is nog even een samenvatting met de belangrijke tips bij elkaar!

 1. Zorg ervoor dat je de basics leert voordat je gaat kajakken.
 2. Wees voorzichtig met het weer en ga naar binnen als het weer slecht is.
 3. Blijf in de buurt van de kust zodat je gemakkelijk naar de kant kunt zwemmen als er iets gebeurt.
 4. Laat iemand anders weten waar je gaat kajakken en hoe lang je ongeveer weg zult blijven.
 5. Neem een telefoon of radio mee, zodat je hulp kunt vragen als er iets gebeurt.
 6. Koop een goed zwemvest en kajakhelm voordat je gaat kajakken.
 7. Als je net begint met kajakken, is het belangrijk dat je de juiste kajak uitkiest. Je wilt een kajak die stabiel is en gemakkelijk te peddelen is. Als je niet zeker weet welke kajak je moet kiezen, ga dan naar een kajakwinkel en laat hen je helpen.
 8. Neem de tijd om te oefenen en word beter in het peddelen voordat je gaat kajakken in moeilijk terrein.
 9. Ga naar een kajakschool om te leren hoe je veilig kajakken kunt.
 10. Blijf altijd alert en denk aan wat je doet als je aan het kajakken bent.

Als je deze tips opvolgt, zal je een geweldige tijd hebben terwijl je aan het kajakken bent! Geniet ervan en wees veilig.

FAQ

Is kajakken moeilijk?

Bij veel mensen roept de gedachte aan kajakken beelden op van dappere avonturiers die door kolkende wateren en wildwater stroomversnellingen peddelen. Hoewel kajakken zeker een avontuurlijke activiteit kan zijn, is het ook relatief eenvoudig om de basishandelingen te leren. Met een beetje oefening kan bijna iedereen de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om te genieten van een ontspannen peddeltocht op kalm water. Natuurlijk kost het tijd en moeite om meer geavanceerde technieken onder de knie te krijgen, maar zelfs beginnende kajakkers kunnen zich uitstekend vermaken bij het verkennen van hun lokale waterwegen en natuurlijk in het buitenland! Of kajakken moeilijk is, het antwoord ligt eigenlijk bij jezelf. Met een beetje oefening kan het net zo makkelijk of uitdagend zijn als je zelf wilt.

Hoe gezond is kajakken?

Kajakken is een geweldige manier om wat beweging te krijgen terwijl u geniet van het buitenleven. Het is weinig belastend en relatief gemakkelijk voor de gewrichten, waardoor het een goede keuze is voor mensen van alle leeftijden. Bovendien kan kajakken helpen om de cardiovasculaire conditie en spierkracht te verbeteren. Bovendien is kajakken een geweldige manier om verschillende waterwegen te verkennen en kan het zeer rustgevend en ontspannend zijn. Het is echter wel belangrijk om tijdens het kajakken veilig te blijven door een zwemvest te dragen en alle veiligheidsregels in acht te nemen. Al met al is kajakken een gezonde activiteit die veel voordelen kan opleveren.

Hoeveel calorieën verbrand je met kajakken?

Het valt niet te ontkennen dat kajakken een geweldige workout is. Niet alleen worden je armen en benen getraind, maar ook je hart gaat sneller kloppen. Maar hoeveel calorieën verbrand je eigenlijk met kajakken?

Het antwoord hangt af van een aantal factoren, zoals je gewicht, intensiteitsniveau en duur. Gemiddeld verbrandt u echter zo’n 300-400 calorieën per uur stevig kajakken. Dus als u wat kilo’s kwijt wilt, is kajakken zeker een goede optie!

Wat is stabieler een kano of kajak?

Kano’s en kajaks zijn beide populaire keuzes voor waterrecreatie, maar ze hebben verschillende sterke en zwakke punten als het gaat om stabiliteit. Kano’s zijn meestal breder en stabieler dan kajaks, waardoor ze beter geschikt zijn voor kalm water. Kajaks zijn echter smaller en wendbaarder, waardoor ze de betere keuze zijn voor wildwater of andere ruige omstandigheden. Over het algemeen zijn kano’s stabieler dan kajaks, maar kajaks zijn veelzijdiger.