1. Raadgever
  2. »
  3. Activiteiten
  4. »
  5. Nationaal park de Hoge Veluwe – Het mooiste stukje natuur in Nederland

Nationaal park de Hoge Veluwe – Het mooiste stukje natuur in Nederland

Nationaal park Hoge Veluwe zandlandschap

Nationaal park de Hoge Veluwe – Het mooiste stukje natuur in Nederland

Als je de schoonheid van de Veluwe wilt ervaren, zijn er twee Nationale Parken die je kunt bezoeken: Nationaal park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom. Beide parken hebben hun eigen unieke charme, maar bieden een heel verschillende ervaring. De Hoge Veluwe is meer vlak en herbergt veel dieren, zoals herten en wilde zwijnen. De Veluwezoom daarentegen is iets heuvelachtiger en biedt prachtige uitzichten over de vallei eronder. In dit park wemelt het ook van de wilde dieren, waaronder vossen, dassen en hermelijnen. Dus als je op zoek bent naar een geweldig buitenavontuur, moet je zeker beide parken bezoeken! In dit artikel de hoogte punten van het deel de Hoge Veluwe.

De Hoge Veluwe het natuurgebied van Gelderland

Zandlandschappen op de Hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is een prachtig park gelegen in de provincie Gelderland in Nederland. In het park leven veel dieren, zoals herten, wilde zwijnen en vossen. Het is ook bekend om zijn fiets- en wandelroutes, die een prachtig uitzicht bieden op het natuurlijke landschap van het park. Als je op zoek bent naar een geweldig buitenavontuur, dan is Het Nationale Park de Hoge Veluwe zeker de plek om naartoe te gaan!

De Hoge Veluwe staat bekend om zijn vele verschillende soorten landschappen, waaronder bossen, heidevelden, zandverstuivingen en meren. In het park bevindt zich ook het grootste kunstmatige bos van Nederland, dat tussen 1935 en 1940 is aangelegd door het planten van meer dan 100.000 bomen. Als je op zoek bent naar een prachtig natuurgebied om te verkennen, breng dan zeker een bezoek aan de Hoge Veluwe!

Hoe groot is de Veluwe in totaal?

Het nationaal park de Hoge Veluwe en het Nationaal park Veluwezoom zijn samen goed voor 91.200 hectare aaneengesloten natuurgebied. Dit bekent dat de Veluwe totaal 912 km2 is, en is hierdoor 1 van de grootste natuurgebieden in dit deel van Europa. In perspectief past bijvoorbeeld een stad als Rotterdam bijna 3x in de Veluwe met zijn oppervlakte van 324 km2.

Hoe hoog is de Veluwe en wat is het hoogste punt?

De Veluwe ligt op een gemiddelde hoogte van 11 meter en heeft een hoogste punt van 110 meter in Rheden in de Veluwezoom, dit is de Signaal Imbosch een RD-steen.

Er zijn genoeg dingen te doen op de Hoge Veluwe

Op de Hoge Veluwe vindt je een grote verscheidenheid aan dieren die vrij in het park rondlopen. Naast herten en wilde zwijnen kunt je ook vossen, dassen en hermelijnen tegenkomen. In het park leven ook verschillende vogelsoorten, waaronder reigers, ijsvogels en zilverreigers. Als je geluk heeft, kunt je zelfs een Europese bizon zien! De Hoge Veluwe is zeker een geweldige plek voor natuurliefhebbers.

Bizon op de Hoge Veluwe

Naast de prachtige natuur is de Hoge Veluwe ook bekend om zijn fiets- en wandelroutes. Er is meer dan 100 kilometer aan wandelpaden in het park, dus er is voor ieder wat wils. Of je nu een beginner bent of een ervaren wandelaar, je zult een route vinden die aan jouw wensen voldoet. De fietsroutes zijn al even divers, met voor elk wat wils, van beginner tot gevorderde. Dus als je per fiets of te voet de schoonheid van de Veluwe wilt ontdekken, dan bent je op de Hoge Veluwe aan het juiste adres!

Een paar activiteiten op de Hoge Veluwe

  1. Wandelen – Er is meer dan 100 kilometer aan wandelpaden op de Hoge Veluwe, dus er is voor elk wat wils. Of je nu een beginner bent of een ervaren wandelaar, je vindt altijd een route die aan jouw wensen voldoet.
  2. Fietsen – De fietsroutes in het park zijn al even divers, met voor elk wat wils, van beginner tot gevorderde. Dus als je de schoonheid van de Veluwe op de fiets wilt ontdekken, ben je op de Hoge Veluwe aan het juiste adres!
  3. Wildlife spotten – Op de Hoge Veluwe leven veel dieren, zoals herten, wilde zwijnen en vossen. Dus als je op zoek bent om wat wilde dieren te spotten, dan is dit zeker de plek

Hoe bereik je de Hoge Veluwe?

plattegrond park Nationaal park de Hoge Veluwe - Het mooiste stukje natuur in Nederland

Bron: krollermuller.nl

De Hoge Veluwe is gemakkelijk te bereiken met de auto. Er zijn verschillende ingangen, en allemaal hebben ze een parkeerplaats. Als je met het openbaar vervoer komt, zijn er ook verschillende bushaltes. Alle ingangen hebben een bord met de naam van het park. Het park is elke dag van het jaar geopend, van 08:00 uur ’s morgens tot zonsondergang. Als je in het park aankomt, kunt je bij de ingang een kaartje kopen. JE kunt ook online een kaartje kopen, of bij een kaartautomaat. Voor de huidige prijzen kan je het beste hier kijken.

Sinds een paar jaar heb je ook een kaartje nodig voor het Kröller Muller museum, dit dien je dus te combineren met toegang tot het park gezien het museum midden in het park ligt! Tickets voor het Kröller Muller vind je hier.

De verschillende ingangen tot de Hoge Veluwe kan je vinden op deze kaart in de afbeelding hierboven. De populairste ingang is bij Otterlo gezien deze dichterbij het museum is, maar er zijn ook ingangen bij Apeldoorn en Schaarsbergen

Als je met de auto komt, kunt je het beste de ingang bij Otterlo gebruiken. Er is voldoende parkeergelegenheid, en het is gemakkelijk te vinden. De andere ingangen zijn ook met de auto te bereiken, maar er is minder parkeerruimte beschikbaar.

Als je met het openbaar vervoer komt, kunt je het beste de ingang bij Apeldoorn gebruiken. Er zijn verschillende bushaltes in de buurt van de ingang, en deze is gemakkelijk te vinden. De andere ingangen zijn ook met het openbaar vervoer te bereiken, maar het duurt wat langer om er te komen.

Wat zijn jouw mogelijkheden om te overnachten op de Hoge Veluwe

Wat zijn jouw mogelijkheden om te overnachten op het nationaal park de Hoge Veluwe? JE kunt kiezen uit verschillende overnachtingsmogelijkheden, zoals hotels, bungalows en campings. Als je op zoek bent naar iets rustiekers, zijn er ook gratis campings verspreid over het park. Zorg er wel voor dat je jouw eigen kampeerspullen meeneemt als je van plan bent om op een van deze campings te verblijven, aangezien ze geen faciliteiten bieden. Als je een vroege vogel bent, zijn de gratis campings een prima optie om de wilde dieren in het park van dichtbij te bekijken. De zonsopgang boven de Hoge Veluwe is zeker de moeite waard om voor wakker te worden!

Als je op zoek bent naar een meer comfortabele optie, zijn er verschillende hotels en bungalows in het park. Al deze accommodaties bieden uitstekende faciliteiten, waaronder restaurants, bars en zwembaden. Een lijst van alle mogelijkheden vindt je hier

Nog even een paar tips:

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je het park bezoekt.

1) Het eerste waar je rekening mee moet houden is dat het park elke dag van het jaar open is, van ’s morgens 08:00 uur tot zonsondergang. JE kunt het park dus op elk moment van de dag bezoeken.

2) Het tweede waar je rekening mee moet houden, is dat je een kaartje kunt kopen bij de ingang. JE kunt ook online een ticket kopen, of bij een ticketautomaat. Voor actuele prijzen kunt je het beste hier kijken

3) De Hoge Veluwe is een groot park, en het is gemakkelijk om te verdwalen. Zorg dat je altijd een plattegrond bij je hebt, zodat je de weg terug naar de ingang kunt vinden. Er zijn verschillende kaarten beschikbaar, die je hier kunt vinden: Kaarten van de Hoge Veluwe

Met de kaart stippel je zelf een leuke route uit die je vervolgens kan wandelen, fietsen of zelf steppen!

4) Zorg ervoor dat je voldoende water en snacks meeneemt, want er zijn niet veel plaatsen waar je eten kunt kopen in het park.

5) En tot slot, hou er rekening mee dat er een paar dingen niet zijn toegestaan in het park, zoals honden (tenzij ze aangelijnd zijn), fietsen hiervoor kan je gebruik maken van de beschikbare witte fietsen, en roken.

Voor alle huisregels van het park kijk je hier.

Ik hoop dat je met deze introductie tot het nationaal park de Hoge Veluwe ook verlieft bent geworden en snel een bezoekje plant. Elke bezoeker helpt ook weer mee met het onderhoud van het park, en organisatie van vele activiteiten in het park 🙂

Paard op de Hoge Veluwe