1. Raadgever
  2. »
  3. Uitrusting
  4. »
  5. Survival kit zelf samenstellen of toch kopen?

Survival kit zelf samenstellen of toch kopen?

survival kit samenstellen

Survival kit zelf samenstellen of toch kopen?

Een survival kit kan een belangrijk onderdeel zijn van jouw outdoor uitrusting. Je weet nooit wat er mis kan gaan, en een survival kit kan daarom een redder in nood zijn. Nu weten we dat iedereen andere behoeften heeft en andere activiteiten doen en dat niet één survival kit de beste oplossing kan zijn. Mijn voorkeur gaat daarom ook uit om zelf de inhoud van een survival kit bij elkaar te zoeken. Zo kan je ze compact maken of heel uitgebreid, en misschien heb je de meeste onderdelen al.

In dit blog zal ik jullie helpen om zelf een survival kit samen te stellen, mocht je het toch makkelijker vinden er 1 kant en klaar te kopen (raad ik af) Geef ik een voorbeeld van een bekend pakket.

De survival pakketten in dit blog zijn vooral bedoeld voor outdoor activiteiten

Waarom een survival kit?

Gezien het niet veel zal voorkomen, kunnen er nood situaties plaats vinden tijdens jouw avontuur. Een survival kit bied daarom een paar essentiële elementen om jouw kan op overleven te vergroten.De kern van een overlevingspakket is hulp bieden in een noodsituatie en de materialen bij je te hebben om dit waar te maken, daarbij kijken we naar de 4 pijlers die erbij horen:

  • Voeding en Drinken
  • Onderdak / warmte
  • Vuur
  • Noodsignalen / navigatie

Op basis van deze 4 pijlers word vaak een kit samengesteld met de juiste materialen. Echter zie ik vaak wel in deze kant en klare kits een hoop onzin waar ik mij bij afvraag of je het wel gaat gebruiken, en het plaats kan maken voor iets beters.

De kant en klare survival tins

De meest voorkomende kit die je op internet tegen komt zijn de survival tins, een klein doosje met de essentiële spullen er in. Maar helaas valt de inhoud vaak tegen en kan je er achter af niet zo veel mee… Op belangrijke elementen word gekort in de prijs en krijg je goedkope spullen.

Wat zit er in een survival tin?

Survival kit, de survival tin
  • Zakmes
  • Draadzaag (soms)
  • Firesteel
  • Fluitje
  • Paracord of staaldraad
  • Aansteker of lucifers
  • Tondel
  • Visdraad en haakjes
  • Naaidoosje
  • Kompas
  • Waterzuiveringstabletten
  • Ziplock zakjes
  • Zaklampje
  • Tape

Op zich een leuke lijst, maar na een aantal kits gezien te hebben valt het vaak tegen met de kwaliteit… Tevens zit het in een erg klein metaal bakje dat vaak niet goed waterdicht is. En soms onhandig te openen is waardoor alles eruit valt (doe het laag op de grond).

Zakmes: Vaak lage kwaliteit en erg bot, tevens vaak zo klein dat je er eigenlijk niks mee kan.
Draadzaag: Vaak slechte kwaliteit, erg handig om snel hout te zagen voor beschutting.
Firesteel: Om vuur mee te maken, maar deze geven helaas vaak weinig vonken. En persoonlijk zal ik er 2 bij me willen hebben.
Fluitje: De ene kit heeft een goed fluitje, maar de meeste vallen al uitelkaar als je er naar kijkt.
Paracord of staaldraad: Vaak minder dan een meter draad, geen idee wat voor vol je hier mee wil zetten of wat je bij elkaar wil binden, nog geen meter draad is erg weinig…
Aansteker of lucifers: Zijn vaak niet de waterdichte versies 🙁
Tondel: Vaak goed, super handig voor het aanmaken van vuur
Naaidoosje: Geen idee waarom, je zelf er mee hechten kan toch niet want het draad is vaak te dun, en een schuur in je kleding ga je in deze situaties toch niet repareren…
Kompas: Test deze eerst altijd goed uit, vaak hebben ze een afwijking…
Waterzuiveringstabletten: Niet veel op aan te merken, goed dat ze erbij zitten!
Ziplock zakjes: Kan altijd handig zijn, voor het halen van water, of bewaren van eten
Zaklampje: Ontbreek vaak bij deze kits, of de batterijen lopen snel leeg. Essentieel voor de avonden en eventuele noodsignalen

De andere kant en klare kits

Er zijn nog vele andere kits die online te koop zijn. Deze lopen uiteen van €20 tot €500+ en zitten vaak vol met veel nodige maar ook onnidige spullen. Tevens zijn deze ook vaak gemaakt voor “algemene survival” en is vaak een pakket dat je thuis bewaard dan ee pakket waar je mee gaat kamperen of hiken. Het gaat dan namelijk om een extra rugzak van x kilo die mee moet.

Ik ga hier daarom ook verder niet te diep op in mits er interesse naar is. Nu snel verder naar het zelf samen stellen van een survival kit

Zelf je survival kit samenstellen

Door een kit zelf samen te stellen heb je zelf goed in de hand wat je er in wil hebben en wat niet. Survival kits zijn naar mijn mening vaak ook persoonlijk en afgestemd op je activiteit. Je maakt hem zelf dus zo uitgebreid of klein mogelijk. Het is goed pakket voor noodsituaties, en vormt ook een goede basis als bushcraft kit.

Wat zit er in mijn overlevingspakket!?

De kit bevat de volgende items. Bij elk product heb ik een link geplaatst voor meer informatie, en om eventueel het product aan te schaffen.

Kleine (liefst) waterdichte heuptas/tas: Voor de inhoud van de kit. (die in de link heeft ook een drinkzak).
Droogzak / Drysack : Voor de inhoud van de kit (mijn alternatieve optie). Hier kan vaak veel in, je kan hem oprollen en dan dichtklikken.
Care plus – Hadex druppels: Waterzuiveringsdruppels op basis van chloor 30ml is genoeg voor 150 liter water.
Waterzak / Camelbak – 1 liter: (of meer) dat gelijk als waterzak in je rugzak kan dienen, en als vervoer voor extra water. Let op neem wel een waterzak met grote + kleine opening!
Fluitje: Voor noodsignalen, meest gebruikte is de Fox 40.
Zaklamp: (liefste een hoofdlamp want dan heb je altijd je handig vrij) Voor noodsignalen en navigatie in het donker, je hebt hele compacte en stevige die met nieuwe batterijen ook VEEL branduren hebben.
Drukverband / Israeli bandage: Drukverband/Snelverband om snel wonden mee af te dekken. (dit zijn vaak wel serieuze verwondingen).
Woundseal of Celox: Stopt bloedingen, Celox is een dure maar hele effectieve optie.
Survival mes/tactical knife: Let op dit zijn mensen waar vaak ook een Firesteel/Vuurstarter op zit. Een survival mes heeft vaak ook een zaag kant. Je kan hem dus gebruiken om te zagen/hakken en zelfs graven.
Nek mesje / Met Firesteel : Klein mesje dat je bij je draagt, kan ook gekocht worden met paracord.
Slijpsteen: Optioneel, vooraf zorgen dat je messen goed scherp zijn. Je wil geen bot mes in de meeste situaties…
Firesteel / Vuurstarter: 1 die al op het mes zit en 1 die je los bij je wil hebben. Voor het starten van vuur.
Paracord 20m of meer: Niet 1 meter maar gewoon 20-30 meter, hier kan je tenminste wat mee, en neem nog steeds niet veel ruimte in. Ook handig voor noodveters.
Kompas/Plaatkompas: Handige multifunctionele kompas.
Kaart: Zorg dat je altijd een kaart bij je hebt van het gebied, en het liefste in een waterdichte verpakking.
Klein kokertje met vislijn en haakjes: Makkelijk om zelf samen te stellen, en kokertje met vislijn, haakjes en loodjes. (verdiep je wel eerst in de vissen zelf. Eetbaar of niet eetbaar, en natuurlijk de water kwaliteit).
20 tot 50 meter staaldraad: Dit kan je vaak kopen op een rolletje. Te gebruiken voor vallen, binden van materiaal.

Optioneel: Omdat ze prijzig zijn of voor extra zekerheid.
Notitieblokje en pen: Soms is het handig om in situaties notities te maken, omschrijven van landmarks, of het bij houden van andere informatie|
Leatherman: Compacte multitool die in situaties verdomd handig kan zijn.
Isolatiedeken: Voorkom onderkoeling. Er zijn ook versies die je als noodtent kan gebruiken. Maar persoonlijk gaat mijn voorkeur naar…
Blizzard bag, of blizzard jas: Wel voor extreme omstandigheden, maar je voorkomt onderkoeling en blijft ook nog is mobiel (met de jas).
Aansteker met lont of plasma aansteker: Niet moeilijk doen om snel vuur te maken. Vooral de plasma is vol opgeladen 200x te gebruiken wind en regenbestendig.
Kleine tarp: Kan je gebruiken om snel een beschutting te maken, zeker als je ergens half in kan (tussen een berg, omgevallen bomen etc).
Bijl: Hiervoor is al een alternatief, maar genoeg vinden het fijn om toch een kleine bijl bij zich te hebben om snel hout te verzamelen of een beschutting te maken
Draadzaag: Compacter dan de bijl, maar vaak onhandig in gebruik. De wat duurdere versies zijn vaak wel van goeie kwaliteit en zagen goed.
Portable zonnepaneel: Mocht je een mobiel bij je hebben kan je deze in hoge nood opladen, alleen betekend dit wel extra gewicht.

Dit zijn alle basis items, en kunnen natuurlijk uitgebreid worden met andere items, die misschien meer noodzakelijk zijn voor de type reis die je gaat maken.

Missen er items in de outdoor kit? Ja ik heb bijvoorbeeld niet gedacht aan persoonlijke verzorging, of aan eten en drinken. Gezien we er van uit gaan dat dit vooraf al ingepakt is, en je door een noodsituatie zonder komt te zitten. Ook voor het bereiden van eten zit er niks bij gezien dit snel zwaar word en de kans aanwezig is dat het bij je normale uitrusting zit. En medicijnen/pleisters, wat voor ook erg persoonlijk is.

Er zijn voldoende mensen die zweren bij een survival tin dat je bijvoorbeeld het tin ook kan gebruiken om te koken. Helaas bij sommige kant en klaar pakketjes kan het metaal niet eens de hitte aan, en je kookt in 200ml water? Ik hoop dat dit voldoende informatie is om zelf een survival kit samen te stellen dat je kan gebruiken tijdens een noodsituatie!