Inhoud
De zool valt onder je schoen vandaan omdat de tussenzool vergaat. Dit gebeurt onder andere wanneer je je schoenen niet goed bewaard. Ook gebeurt het sneller als je je schoenen lange tijd niet gebruikt. Door regelmatig gebruik blijft de tussenzool soepel.
Hoe komt het dat de zool van mijn schoen loslaat?
De zool van je schoen bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag is de loopzool, dit geeft de schoen zijn profiel en zorgt voor grip. Daarboven zit de tussenzool, die zorgt voor demping. De tussenzool is gemaakt van een zachte soort PUR-schuim, en heeft een natuurlijk verouderingsproces. Dit proces wordt versneld als de schoen veel wordt blootgesteld aan vocht en UV-licht. En als je goed gaat nadenken, dan zijn dat vaak de omstandigheden waarin we lekker naar buiten gaan. Ook kan het materiaal niet goed tegen zuren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een stal, maar ook bepaalde werkplaatsen. Als de tussenzool vergaat, dan begint hij te verbrokkelen. En daardoor valt dus de loopzool van je schoen af.
Ook is het belangrijk dat de schoenen regelmatig worden gebruikt, daardoor blijft het materiaal soepel. Het gebeurt heel vaak dat de schoenen in kwestie 2 jaar in de kast hebben gestaan. En dan met de volgende vakantie na een paar stappen loslaten. Dat is erg balen als je nog een week met mooie wandelingen hebt gepland. Dus ga regelmatig een lekkere wandeling maken, en trek dan je wandelschoenen aan.
Hoe kan ik voorkomen dat de zool loslaat?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen wordt het verouderingsproces versneld door vocht en UV-licht. Het is daarom erg belangrijk dat je je schoenen goed bewaard. Het beste is als ze op een droge, donkere en goed geventileerde plek worden bewaard. Als je schoenen vochtig zijn en je wilt ze drogen zet ze dan nooit bij een verwarming in de buurt. Maar ook niet lekker in de zon. Denk dan ook aan die droge, donkere plek.
En laat ze niet 2 jaar eenzaam en alleen in je kast staan. Als het niet voor een mooie wandeling is, denk dan aan de hond uitlaten. Of misschien tijdens tuinieren of kluswerkzaamheden. Ze moeten in ieder geval regelmatig beweging krijgen.
Wat kan ik doen als het al te laat is?
Maar wat als je zool er al af ligt? Dan kan er vaak een nieuwe zool onder gezet worden. Niet altijd, dat ligt eraan hoe de zool aan de schoen is vastgemaakt. Maar de betere buitensport winkel kan je dat prima vertellen. Wel is het zo dat de volledige zool vervangen moet worden. Die losse loopzool die eraf is gevallen kunnen ze niet meer plakken. De lijm die ze gebruiken hecht niet goed op die verbrokkelende tussenzool, dus de kans is groot dat de zool er heel snel weer af ligt. Doordat de gehele zool vervangen moet worden, zijn de kosten daarvoor wel wat hoog. Dus het is aan jou en de schoenen die je hebt, of je dat de moeite waard vindt. Maar als je mooie bergschoenen met GORE-TEX hebt, dan heb je voor dat geld geen nieuw paar.Quick fix voor onderweg.
Maar wat als je net begonnen bent met je mooie wandeling? Ga je dan weer naar huis omdat je schoenen niet meer willen? Natuurlijk niet!
Het is misschien niet optimaal, maar met duct tape kom je een heel eind. Hiermee kan je in ieder geval je zool weer aan je schoen tapen. Misschien dat je het een paar keer moet vervangen. Maar je kan door met je wandeling. Eenmaal thuis kan je voor een permanente oplossing kijken.