1. Raadgever
 2. »
 3. Activiteiten
 4. »
 5. Wandel je Fit: Afvallen met Wandelen

Wandel je Fit: Afvallen met Wandelen

Wandelen en Afvallen

Wandel je Fit: Afvallen met Wandelen

Als liefhebber van wandelen (we hebben de Veluwe om de hoek!). Kan ik bevestigen dat wandelen in de natuur een uitstekende manier is om gewicht te verliezen en tegelijkertijd te genieten van de prachtige buitenomgeving. In dit artikel zal ik enkele voordelen van wandelen in de natuur voor gewichtsverlies bespreken, aanbevolen wandelroutes en technieken om het maximale uit je wandelingen te halen. En dat wandelen en afvallen zeker mogelijk is!

Voordelen van wandelen in de natuur voor gewichtsverlies

Wandelen in de natuur heeft verschillende voordelen voor gewichtsverlies.

1) Het is het een laagdrempelige en gemakkelijke manier om te bewegen. Je hebt geen speciale apparatuur nodig en het is gratis. Bovendien kan wandelen in de natuur de stress verminderen, wat kan leiden tot gewichtsverlies omdat stress de eetlust kan vergroten.

2) Wandelen in de natuur is een uitstekende manier om calorieën te verbranden. Een wandeling van een uur kan al snel 300-400 calorieën verbranden, afhankelijk van de intensiteit van de wandeling en het terrein. Als je regelmatig wandelt, kan dit leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies.

3) Wandelen in de natuur helpen om spieren op te bouwen en het metabolisme te stimuleren. Het lopen op ongelijk terrein, zoals heuvels of bergen, kan de spieren in je benen, billen en buik versterken en het metabolisme verhogen, waardoor je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet aan het wandelen bent.

Caloriecalculator wandelen op basis van MET

Hier onder kan je calorieën wandelen berekenen met onze rekenmachine/calculator zo kan je zien of wandelen en afvallen voor jou een optie is mocht je aan een doel zitten. Dit is gedaan op basis van MET (Metabolic Equivalent of Task). Onder de wandel rekenmachine wat meer uitleg hier over ;).

De MET-Waarde, de energie die je verbruikt bij activiteiten

MET staat voor Metabolic Equivalent of Task, wat een maat is voor de intensiteit van een bepaalde activiteit. Het is een maatstaf voor hoeveel energie je verbruikt tijdens een bepaalde activiteit in vergelijking met hoeveel energie je verbruikt wanneer je stil zit of rust.

Een MET-waarde van 1 komt overeen met de energie die je verbruikt wanneer je stilzit of rust, en een MET-waarde van 2 komt overeen met twee keer zoveel energie als wanneer je stilzit of rust. Hoe hoger de MET-waarde, hoe intensiever de activiteit.

Voorbeelden van activiteiten met een lage MET-waarde zijn rusten en slapen (1 tot 1,5), terwijl activiteiten zoals wandelen (3 tot 6), fietsen (5 tot 16) en hardlopen (7 tot 23) hogere MET-waarden hebben.

De MET-waarde kan nuttig zijn om een idee te krijgen van de intensiteit van een bepaalde activiteit en kan helpen bij het bepalen van de hoeveelheid energie die je verbruikt tijdens een bepaalde activiteit, zoals wandelen. Dit kan op zijn beurt helpen bij het bepalen van de hoeveelheid calorieën die je verbrandt tijdens de activiteit.

Wandelen en afvallen met mooie routes

Er zijn tal van mooie wandelroutes in Nederland die geschikt zijn voor gewichtsverlies. Hier zijn enkele van mijn favorieten:

 1. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe Dit park heeft meer dan 50 km aan wandelroutes die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. Een wandeling door het park kan je helpen om gewicht te verliezen, terwijl je ook kunt genieten van de prachtige natuur.
 2. Het Dwingelderveld Dit natuurgebied in Drenthe heeft verschillende wandelroutes van verschillende lengtes. Het terrein is vlak, dus het is een goede optie als je op zoek bent naar een gemakkelijke wandeling.
 3. De Utrechtse Heuvelrug Deze heuvelachtige regio in Utrecht biedt verschillende wandelroutes. Het heuvelachtige terrein maakt het een uitdagende maar effectieve manier om calorieën te verbranden en spieren op te bouwen.

Meer inspiratie? Dan heb ik hier ook een lijst van mooiste wandelgebieden in Nederland, waar op elk niveau wel een wandeling te vinden is!

Technieken voor het optimaliseren van gewichtsverlies tijdens het wandelen

Om het maximale uit je wandelingen te halen, zijn hier enkele technieken die je kunt gebruiken:

 1. Verhoog de intensiteit Door de intensiteit van je wandeling te verhogen, kun je meer calorieën verbranden en je metabolisme verhogen. Probeer sneller te lopen of kies een route met heuvels om de intensiteit te verhogen.
 2. Varieer de route Door af te wisselen tussen verschillende wandelroutes en terreinen, kun je je spieren op verschillende manieren belasten en jezelf uitdagen. Zo kun je bijvoorbeeld afwisselen tussen vlakke paden en heuvels of tussen bos- en strandwandelingen.
 3. Neem voldoende water en gezonde snacks mee Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het wandelen en om jezelf te voorzien van gezonde snacks om energie op te doen en de honger te stillen. Neem bijvoorbeeld een fles water, een stuk fruit of een handvol noten mee.
 4. Verhoog de duur van je wandeling Als je meer calorieën wilt verbranden en gewicht wilt verliezen, kun je de duur van je wandelingen geleidelijk verhogen. Begin bijvoorbeeld met een wandeling van 30 minuten en verhoog deze geleidelijk tot een uur of meer.
 5. Neem een wandelpartner mee Een wandelpartner kan je motiveren en je helpen om je doelen te bereiken. Bovendien kan het wandelen met een partner leuker en gezelliger zijn, waardoor je meer geneigd bent om regelmatig te wandelen.

FAQ – Veel gestelde vragen rond Afvallen en Wandelen

 1. Helpt wandelen echt bij het afvallen?
  Ja, wandelen kan zeker helpen bij gewichtsverlies. Het verbrandt calorieën en kan bijdragen aan een calorietekort, wat essentieel is voor gewichtsverlies.
 2. Hoeveel calorieën kan ik verbranden met wandelen?
  Het aantal verbrande calorieën hangt af van verschillende factoren, waaronder je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en de intensiteit van de wandeling. Over het algemeen kan een persoon van 70 kilo ongeveer 200 tot 350 calorieën verbranden met een uur wandelen.
 3. Hoe vaak moet ik wandelen om gewicht te verliezen?
  Het wordt aanbevolen om minimaal 150 minuten per week te wandelen om de gezondheid te bevorderen en gewichtsverlies te stimuleren. Je kunt dit verdelen over meerdere dagen en wandelingen.
 4. Moet ik op een bepaalde manier wandelen om gewicht te verliezen?
  Nee, er is geen specifieke manier om te wandelen om gewicht te verliezen. Het is belangrijk om regelmatig te wandelen en te proberen de intensiteit en duur van de wandelingen geleidelijk te verhogen.
 5. Wat zijn de beste wandelroutes in Nederland om gewicht te verliezen?
  Er zijn veel mooie wandelroutes in Nederland die kunnen helpen bij gewichtsverlies. Enkele aanbevolen routes zijn het Dwingelderveld in Drenthe, de Posbank in Gelderland en het heidegebied de Strabrechtse Heide in Noord-Brabant.
 6. Hoe kan ik het beste beginnen met wandelen als ik niet veel ervaring heb?
  Begin langzaam en bouw geleidelijk op. Begin bijvoorbeeld met een wandeling van 20 minuten en verhoog deze geleidelijk tot 30 minuten en daarna tot een uur of meer. Kies voor een route die geschikt is voor beginners en neem een wandelpartner mee voor extra motivatie.

Conclusie

Wandelen in de natuur is een uitstekende manier om gewicht te verliezen en tegelijkertijd te genieten van de prachtige buitenomgeving. Wandelen en afvallen is goed mogelijk door te wandelen op verschillende terreinen, de intensiteit van je wandeling te verhogen, gezonde snacks mee te nemen en de duur van je wandelingen geleidelijk te verhogen, kun je het maximale uit je wandelingen halen. Probeer regelmatig te wandelen en combineer het met een gezonde voeding om op een gezonde manier af te vallen. Veel wandelplezier!