1. Raadgever
  2. »
  3. Activiteiten
  4. »
  5. Wandelen op landgoed Staverden: Een schilderachtig gebied!

Wandelen op landgoed Staverden: Een schilderachtig gebied!

Wandelen Staverden

Wandelen op landgoed Staverden: Een schilderachtig gebied!

Als je op zoek bent naar een mooie plek om te wandelen, omringd door natuur en historische gebouwen, dan is landgoed Staverden de perfecte plek. Gelegen tussen Ermelo en Elspeet op het noordwesten van de Veluwe, biedt dit gebied volop mogelijkheden voor pittoreske wandelingen. Je vindt hier een prachtig kasteel, maar ook andere historische gebouwen die het ontdekken meer dan waard zijn. En als je geluk hebt, ziet je misschien wel wilde dieren zoals Edelherten, Wilde zwijnen en andere diersoorten die hier leven. Daarnaast is dit gebied ook bekend om zijn vele bedreigde planten en paddenstoelen soorten. Maak je klaar om te wandelen op landgoed Staverden!

Kasteel Staverden

Wat er te zien en te doen is in dit gebied ?

Naast de prachtige wandelingen zijn er in dit gebied ook verschillende andere dingen te zien en te doen. Je kan bijvoorbeeld het kasteel bezoeken en de vele kamers en zalen verkennen. Er is ook een museum op het landgoed dat het verhaal vertelt van het kasteel en zijn bewoners door de jaren heen. Je kan ook genieten van een kopje koffie of thee in het kasteelcafé. En als je geïnteresseerd bent in de natuur, moet je zeker een bezoek brengen aan de biologische tuin met zijn vele verschillende plantensoorten.

  • Het kasteel: Een prachtig kasteel dat rond het jaar 1650 werd gebouwd door Willem Frederik baron van Pallandt. Het is in particulier bezit, maar het kan worden bezocht voor een rondleiding of wanneer je deelneemt aan een evenement.
  • Andere historische gebouwen op het landgoed: Er zijn nog verschillende andere oude gebouwen in dit
  • gebied. Bijvoorbeeld een jachtopzienershuis en een oud schoolgebouw. Sommige van deze gebouwen zijn op bepaalde dagen ook open voor bezoekers.
  • Veel bedreigde plantensoorten: er zijn veel zeldzame bloemen en planten in dit gebied, waaronder de moerasorchidee (Dactylorhiza majalis). Je kan ze zien als je door het bos en de weiden wandelt op het landgoed.
  • Veel bedreigde paddenstoelensoorten: In dit gebied komen ook veel zeldzame paddenstoelen voor, waaronder de biefstukzwam (Fistulina hepatica). Je kan ze zien als je door het bos op het landgoed loopt.

Wat voor dieren kan je verwachten op landgoed Staverden tijdens je wandelen?

Op landgoed Staverden kan je veel verschillende dieren verwachten. Je kan er herten, konijnen en hazen in het bos zien rondlopen, en als je geluk hebt misschien zelfs een everzwijn! Er zijn ook verschillende vijvers op het landgoed waar je vissen kunt zien rondzwemmen. Als je echt geluk hebt zie je misschien wel een Woelmuis!

Wat voor foto’s kan je maken op Landgoed Staverden?

Er zijn zoveel leuke fotomomenten op Landgoed Staverden! Je kan foto’s maken van het kasteel, de mooie boslandschappen de vele verschillende bloemen en paddenstoelen die hier groeien. Je kan bijvoorbeeld een foto maken van de vele bloemen met daarnaast een grote hoeveelheid Boleten zwammen/paddenstoelen die hier groeien.

Hoe lang is de wandeling op Staverden?

Op het landgoed Staverden zijn verschillende wandelroutes uitgezet in blauw, rood en groen die door verschillende delen van. De routes zijn van ongeveer twee tot zes kilometer lang

Als je op zoek bent naar een mooie, gemakkelijke wandeling, probeer dan het blauwe pad. Deze route slingert door het bos en neemt ongeveer twee uur in beslag. Als je op zoek bent naar een meer uitdagende wandeling, probeer dan de rode route. Deze route voert je de heuvels achter het kasteel in, en biedt een prachtig uitzicht op het landgoed. De wandeling duurt ongeveer drie uur. Tot slot, als je op zoek bent naar iets echt inspannends, probeer dan de groene route. Deze de route klimt naar de top van een heuvel achter het kasteel, en biedt een prachtig uitzicht op het landgoed. Het duurt ongeveer zes uur om de route te voltooien.

Welke route je ook kiest, je zal zeker genieten van jouw wandeling op Staverden! Het landschap is prachtig, en er is veel wild te zien. Neem dus zeker uw fototoestel mee

Kasteel Staverden bezoeken doe je zo!

Om het landgoed Staverden te bereiken, neemt je de snelweg A28 en neemt je afrit 10. Vanaf daar volg je de borden naar Staverden. De rit duurt ongeveer 30 minuten. Voor meer informatie, zie https://www.glk.nl/landschappen-kastelen/locatie/landgoed-staverden Het landgoed is elke dag geopend van 09:00 tot 17:00 uur.

Andere relevante informatie over het gebied, en een stukje geschiedenis

Het landgoed Staverden heeft een lange en interessante geschiedenis. Het werd voor het eerst genoemd in een oorkonde uit het jaar 1085, en was eigendom van het klooster van Heeswijk. In de 16e eeuw was het eigendom van de baron van Pallandt. Het kasteel dat je vandaag ziet, werd rond 1650 gebouwd door Willem Frederik baron van Pallandt. Het landgoed bleef in de familie tot 1978, toen het werd verkocht aan de overheid. Het is nu eigendom van de provincie Gelderland en is elke dag te bezichtigen van 9.00 tot 17.00 uur.