Selecteer een pagina

Wandelen: Waarom, wat doet het met je lichaam?

Part of Activiteiten

Wandelen: Waarom, en wat doet het met je lichaam?

Dat wandelen gezond is weten de meeste denk ik ondertussen wel, maar waarom eigenlijk? Wij zelf wandelen wekelijks, en dit zijn niet altijd wandelingen van uren, maar soms ook tussen het werken door. Zeker nu vele onder ons thuiswerken, is een wandeling een goed momenteel om even je hoofd te legen.

In dit artikel gaan we er dieper op in waarom wandelen zo goed voor je is, dit voor zowel je lichaam als je geest.

Een paar voordelen van een lekkere wandeling.

  • wandelen kan goed bijdragen aan een gezond gewicht.
  • wandeling stimuleert de bloedsomloop en hart, dit zorgt ervoor dat er minder kans is op hartaandoeningen.
  • wandelen vergroot je weerstand.
  • wandelingen zijn goed om spanningen kwijt te raken.
  • wandelen kan helpen bij het verbeteren van je concentratie en geheugen.

Wandelaars lopen gemiddeld 20% minder risico op een beroerte of een hartaanval, wandelen is dus niet alleen gezond voor je lichaam maar ook goed om ziektes te voorkomen.Wandelen kan iedereen doen en wat wij bijvoorbeeld zo fijn vinden aan wandelen is, je kan het zo lang of kort maken als je zelf wilt. Je kan ook wandelingen afwisselen met hardlopen of fietsen.

Hoeveel calorieën verbrand wandelaars gemiddeld per uur?

Hoeveel calorieën wandelaars gemiddeld verbranden per uur hangt natuurlijk af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld hoe lang je wandelt, welk type wandeling het is en wat voor lichaamsbouw je hebt. Maar gemiddeld wandel je tussen de 300 en 500 calorieën per uur er af.

Wil je weten hoeveel calorieën jij per wandeling verbrand? Ga dan naar een website zoals myfitnesspal.com waar je dit kan berekenen.

Helpt wandelen met het opbouwen van conditie?

Wandelen kan helpen met het opbouwen van conditie. Niet iedere wandeling is echter gelijk, afhankelijk van je lichaamsbouw en hoe intensief je wandelt zal dit ook verschillen. Als beginner is het raadzaam om wandelingen van een halfuur te doen, deze wandeling zal dan waarschijnlijk niet meer dan 200 calorieën verbranden. Ga je voor intensiever wandelen? Dan is het raadzaam om langer en/of steiler te wandelen, wandelingen van een uur of langer zijn dan ook goed. Je kan je conditie dus verbeteren door elke week iets meer tijd te wandelen en steeds wat hoger op de berg (of kort maar steil) omhoog te wandelen.

Wandel je met een groep?

Ga dan op zoek naar wandelingen die geschikt zijn voor iedereen, deze wandelingen vind je vaak terug in wandelgidsjes of online. Wandel samen en geniet van de wandeling!

Daarnaast is wandelen ook erg goed voor je hersenen!

Wandelen heeft een aantal voordelen, waaronder het verbeteren van de hersenfunctie en de vermindering van stress. Volgens onderzoek blijkt wandelen de cognitieve functie te verbeteren en kan het zelfs helpen om dementie te voorkomen. Daarnaast blijkt wandelen ook stress te verminderen. Wetenschappers denken dat dit komt doordat wandelen je helpt om je emotionele reacties beter onder controle te houden.

Wat doet wandelen met je benen?

wandelen stimuleert de bloedsomloop in je benen, dit zorgt ervoor dat je benen minder snel vermoeid raken. Daarnaast kan wandelen helpen bij het voorkomen van spataderen. Wandelen is ook goed om je beenspieren te trainen.

Wandel je liever in de bergen of het bos?

Er zijn verschillende wandelingen die je kan doen, afhankelijk van waar je zin in hebt. Ga je voor een wandeling in de bergen? Dan is het raadzaam om wandelingen van een uur of langer te doen, deze wandelingen zijn vaak pittiger dan wandelingen in het bos. Je kan je conditie hiermee verbeteren en geniet ook nog eens van het mooie uitzicht.

Wandel je liever in het bos? Dan zijn er wandelingen te vinden van alle lengtes en intensiteiten, hierdoor is voor iedereen wel een geschikte wandeling te vinden. Geniet tijdens je wandeling van het mooie bos of park om je heen!

Welke spieren train je tijdens een wandeling?

Tijdens een wandeling train je verschillende spieren in je lichaam, deze spieren zijn onder andere je beenspieren, buik- en rugspieren. Daarnaast kan wandelen helpen met het verbeteren van je balans. Ook wandelen is dus een goede manier om je spieren te trainen!

Is wandelen gezond voor kinderen?

Wandelen kan ook erg gezond zijn voor kinderen, afhankelijk van de leeftijd en conditie van de wandelaar. Kinderen kunnen wandelen vanaf de leeftijd van vier jaar, kinderen die actief zijn genieten echter meer van wandelen dan kinderen die nog wat te jong of te vermoeid zijn om er plezier in te hebben.

5 tips voor wandelen met kinderen

  • Ga wandelen in een park of bos, dit is leuk voor iedereen.
  • Zoek wandelingen die geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden.
  • Combineer een wandeling met Geocashing, dit maakt het vaak een leuke speurtocht!
  • Laat je kinderen genieten van de natuur om hen heen. Kijk ook voor een compacte verrekijker om de natuur van “dichtbij” te zien 🙂
  • Train je kinderen om goed te wandelen. Bouw het langzaam op, ze hebben vaak veel te verwerken na een wandeling.

De slot, wandelen is dus een goede manier om je lichaam en geest te verbeteren. Het helpt met het verliezen van gewicht, maar ook heeft het impact op je hersenen en stress levels. Wandelingen kunnen gedaan worden door iedereen, afhankelijk van de conditie en intensiteit. Er zijn verschillende wandelingen te vinden die geschikt zijn voor beginners of meer ervaren wandelaars. Ga samen met je familie of vrienden op zoek naar een leuke wandeling om te doen!

Dus ga er op uit! Kijk of je in de buurt mooie bossen of parken hebt voor een wandeling. Geen inspiratie kijken dan op Natuurmonumenten voor mooie wandelingen door heel Nederland

Wandel je Fit: Afvallen met Wandelen

Wandel je Fit: Afvallen met Wandelen

Als liefhebber van wandelen (we hebben de Veluwe om de hoek!). Kan ik bevestigen dat wandelen in de natuur een uitstekende manier is om gewicht te verliezen en tegelijkertijd te genieten van de prachtige buitenomgeving. In dit artikel zal ik enkele voordelen van...

Lees meer
Kajakken voor beginners, een guide om te starten!

Kajakken voor beginners, een guide om te starten!

Kajakken is een geweldige manier om buiten te komen en van het water te genieten. Of je nu vist, kampeert, of er gewoon op uit gaat voor een ontspannen uitje op het water, kajakken kan heel leuk zijn. Maar het is belangrijk dat je de basis kent voor je het water op...

Lees meer