1. Raadgever
  2. »
  3. Uitrusting
  4. »
  5. Wat is een hardshell jas?

Wat is een hardshell jas?

Wat is een hardshell jas

Wat is een hardshell jas?

Je gaat binnenkort op vakantie en op je paklijst staat dat je een hardshell jas nodig hebt. Of je bent de term tegengekomen tijdens het zoeken naar een waterdichte jas. Maar wat is een hardshell jas?

Een hardshell jas is een waterdichte en ademende jas. Belangrijk is dat alle naden getapet zijn, want is dat niet het geval dan lekt de jas daarop door. Ook moet de rits van de jas geen vocht doorlaten. Dus of er moet een speciale waterdichte rits in zitten of er moet een flap over de rits heen zitten. 

Wat is een hardshell jas?

Een hardshell jas is een waterdichte en ademende jas. De reden dat niet elke jas in deze categorie valt is omdat een waterdichte hardshell jas overal waterdicht moet zijn. Dat betekend ook op de naden en ritsen. 

De naden van een jas zijn vaak gestikt, dus dat zijn allemaal kleine gaatjes. Om de naden waterdicht te maken wordt er aan de binnenkant van de jas, over de naden heen, tape geplakt. Over alle naden! Zit die tape er niet, is het dus geen waterdichte jas. Ondanks dat misschien de stof van de jas wel waterdicht is. 

De rits is vaak ook moeilijk. Want bij een standaard rits zitten allemaal gaatjes tussen de tanden. De makkelijkste oplossing is om een flap over de rits te hebben. Zodat er op die manier geen water doorheen kan. Bij de duurdere jassen maken ze vaak gebruik van een “waterdichte” rits. Die term gebruik ik wat voorzichtig, want helemaal waterdicht is een rits nooit. Daarom zit er vaak bij die ritsen toch nog een flap aan de binnenkant van de jas, achter de rits.

Waarom heb ik een hardshell jas nodig?

Als je veel buiten komt voor langere periodes, is het weer niet altijd te voorspellen. Daarom is het aan te raden om een waterdichte hardshell jas bij je te hebben. Maar ook bijvoorbeeld als je elke dag naar je werk moet fietsen. Het fijne aan een hardshell jas is dat hij ademd. Dat betekend dat als jij je gaat inspannen met de jas aan, dat de warmte die jij genereert naar buiten ademt. Dus je krijgt het minder snel benauwd en daardoor zal je minder zweten. 

Let op, een hardshell jas is geen afzuigkap! Het kost tijd voordat je je warmte kwijt bent. Dus als jij je heel erg inspant, of als je het gewoon erg snel warm krijgt zal je dat veel minder merken.

Ook wordt het ademend vermogen beïnvloed door de temperatuur. Hoe groter het temperatuurverschil is tussen binnenin de jas en buiten de jas, hoe meer de jas zal ademen. En dus hoe kleiner het verschil is, hoe minder. Dus in warme klimaten zal je jas minder ademen. 

Wat is het verschil tussen hardshell jassen?

Je bent er vast achter gekomen dat er nogal wat prijsverschil zit tussen de verschillende hardshells. En je vraagt je misschien af waar dat verschil voor nodig is. Het verschil ligt aan de technische kwaliteiten van de jas. Bijvoorbeeld hoe goed de jas ademt. Maar wat ook erg belangrijk is, is hoeveel druk de jas kan hebben voordat er water doorheen komt. Dat wordt aangeduid door middel van de waterkolom. Wat dat is leg ik hieronder uit.

Ook is de afwerking van de jas bepalend voor de prijs. Hoeveel zakken een jas heeft, heeft ook weer invloed op de prijs. Want dat betekent dat er meer werk is geweest aan de jas. Heeft de jas bijvoorbeeld ritsen onder de armen, de zogeheten pitzips, om extra te kunnen ventileren? Of een grotere capuchon waar ook een helm onder kan. 

Waterkolom.

Een jas is al snel waterdicht. Maar zodra je druk gaat uitoefenen op de stof, vraag je al veel meer van de jas. Bij druk moet je denken aan tegenwind of een rugzak. De hoeveelheid druk die een jas kan hebben wordt aangegeven met een getal. Dat getal is de waterkolom, en hoe hoger dit getal is, hoe meer druk je op de jas kan uitoefenen. De waterkolom wordt weergegeven in millimeters. En het wordt gemeten door de te meten stof te spannen onder een buis met een doorsnede van 2,5 centimeter. De buis wordt vervolgens gevuld met water, totdat de stof begint door te lekken. Een waterkolom van 26.000 betekent dus dat de buis tot 26 meter gevuld werd voordat het ging doorlekken. Omdat een buis van 26 meter lang niet altijd even handig is, gebruiken ze een pomp om de druk te verhogen. 

Een jas mag waterdicht heten als die een minimale waterkolom heeft van 1000 mm. Maar alle vorm van druk die je uitoefent op de jas, en je wordt nat. Zoek je een jas voor af en toe een wandeling, eventueel met een dagrugzak. Dan zit je met een jas van minimaal 15.000 mm waterkolom meestal wel goed. Het kan voorkomen dat je met een hele dag door de regen lopen wel wat nat wordt. Dat gebeurt dan vooral op de plaatsten waar de rugzak contact maakt met je jas. Maar dat zal hopelijk niet zo vaak gebeuren. Ga je meer doen, of wil je toch meer zekerheid, kan je beter voor iets meer gaan. Wel is het zo dat hoe hoger de waterkolom wordt, hoe hoger gemiddeld de prijs wordt. 

Membraan of coating.

Een jas kan ook nog verschillen in het waterdichte materiaal wat gebruikt is. Een membraan is een extra laagje “stof” dat verlijmd is met de buitenstof. Deze constructie is vrij stevig en het ademend vermogen is goed. Wel is er altijd iets nodig aan de binnenkant van de jas om het waterdichte materiaal te beschermen. Die binnenvoering kan bestaan uit een losse voering, vaak is dat een netje. Of de voering is weer verlijmd tegen de binnenkant aan. Dat is nog steviger dan de losse voering omdat de laagjes niet langs elkaar heen schuren. Ook wordt er soms een soort carbon pasta gebruikt als binnenvoering. Dat is erg licht in gewicht, maar kan met blote armen wat vies aanvoelen. Bekende membranen zijn Gore-Tex, Dermizax of Dry Tech.

Een ander materiaal wat gebruikt wordt is een coating. Dat is een gespoten laag aan de binnenkant die ervoor zorgt dat de stof waterdicht wordt. Ga je de twee vergelijken met elkaar, dan ademd een membraan beter en kan meer druk aan. Ook gaat een membraan langer mee. Een membraan jas gaat gemiddeld tussen de 5 en 10 jaar mee, terwijl een coating jas tussen de 3 en 5 jaar mee gaat. Het voordeel van een coating is dan weer dat het een stuk goedkoper is. En als je de jas af en toe gebruikt tijdens vakantie of dagelijks op de fiets, dan is een jas met een coating vaak voldoende. 

De binnenvoering van een coating jas bestaat vaak uit zoon los netje. Soms kan het ook zijn dat ze door middel van een geprinte laag de coating beschermen. Dat noemen ze een 2,5 laags jas. Dat zijn meestal ook lekker lichte jasjes, helaas kunnen ook die wat naar aanvoelen met blote armen. 

DWR Laag, Hardshell jas

DWR laag. 

DWR staat voor Durable Water Repellent, en is een laag die aan de buitenkant van de stof wordt aangebracht. Het zorgt er voor dat water wordt afgestoten. Als de jas nat wordt dan parelt het water netjes van de stof af, daardoor neemt de stof minder snel water op. Dat is fijn want als de buitenstof verzadigd raakt met water kan het niet meer ademen. En krijg jij het erg benauwd in je mooie jas. Na verloop van tijd zal de DWR laag minder worden, en is het aan te raden om hem opnieuw aan te brengen. Dat kan door middel van een wash-in of een spray. Een wash-in gebruik je in de wasmachine en gaat in plaats van een gewoon wasmiddel, een spray kan je op elk moment gebruiken. Wel is het belangrijk dat de jas eerst schoon is. 

Hardshell jas, water afstotend

Hoe houd ik mijn hardshell jas mooi?

Nu je zo’n mooie jas hebt gekocht, wil je er natuurlijk ook lang plezier van hebben. Dan is het wel belangrijk dat je hem af en toe een beetje liefde geeft. Door gebruik zal de jas minder gaan ademen omdat de kleine poriën verstopt raken. En zoals je hierboven hebt gelezen, wordt de DWR laag ook langzaam minder. Als eerste is het belangrijk dat de jas af en toe gewassen wordt. Hoe vaak je moet wassen hangt af van hoe vaak je hem draagt. Maar het komt meer voor dat een jas te weinig wordt gewassen dan te vaak. Het wassen kan je gewoon thuis doen in de wasmachine, maar het is wel belangrijk dat je een speciaal wasmiddel gebruikt. Een die geschikt is voor waterdichte materialen. En geen wasverzachter gebruiken!

Check goed de wasvoorschriften in je jas want het kan nog wel eens verschillen. Na het wassen kan je de jas in de droger doen, of hem laten drogen aan de lucht. Wel is het aan te raden om hem na het wassen even in de droger te doen, want door de warmte van de droger wordt je DWR laag weer geactiveerd. Als na verloop van tijd de DWR laag toch minder is geworden kan je hem weer opnieuw impregneren. Mocht je het thuis toch niet helemaal aandurven kan je hem bij de meeste buitensportwinkels ook gewoon inleveren om te laten wassen.

Hints wanneer je je jas moet wassen.

Er zijn een aantal plekjes in de jas waar het als eerste opvalt dat je moet wassen. Dat zijn vooral plekken waar de huid direct contact maakt met de jas. Dat zijn de uiteinde van de mouwen, rond je polsen, en in de nek. Doordat het contact maakt met de huid, wordt daar de jas wat vetter, de stof wordt dan wat donkerder. En vet is heel slecht voor dit soort jassen. Het tast de lijmlaag tussen de verschillende laagjes van je jas aan. Beter is om dit voor te zijn. Dus lekker vaak wassen. Het is moeilijk om te zeggen hoe vaak, want dat hangt helemaal af van hoe vaak je hem draagt. Maar te vaak wassen bestaat niet.

Delaminatie.

Zoals hierboven al staat, vet is erg slecht voor jassen. Wat er namelijk kan gebeuren is dat de laagjes van je jas gaan loslaten. Dit noemen ze delaminatie en het is niet te repareren. Het ziet eruit alsof er luchtbellen in de stof zitten. En ik zie het vaak als jassen niet vaak genoeg gewassen zijn. Vet lost de lijmlaag op, dus je ziet het vaak gebeuren in de nek. Maar het kan ook op andere plekken gebeuren. Mocht je het idee hebben dat jouw jas aan het delamineren is ga er dan mee terug naar de winkel. Als de jas nog niet zo oud is en als je de jas goed verzorgd hebt, kan het soms de moeite waard zijn om hem te laten controleren door de leverancier. Omdat delaminatie niet hoort (behalve als de jas niet vaak genoeg is gewassen), krijg je soms nog wel een vergoeding. 

Hardshell jas, delaminatie

Tips.

  • Om je jas klein mee te nemen kan je hem oprollen in de capuchon. Zo blijft hij lekker compact, en heb je geen extra hoesje nodig.
  • Je kan je jas ook af en toe uitspoelen. Ben je bijvoorbeeld bij de zee geweest, of heb je veel gezweet, spoel hem dan gemakkelijk uit onder de douch. Daarna in de droger en je houdt je jas langer goed.
  • Was je jas vaak genoeg. Te vaak bestaat niet.
  • Draag je veel een rugzak met de heupband vast, dan kan je kijken voor een jas waar de zakken iets hoger zitten. Zo kan je altijd in je zakken zonder dat je je heupband los hoeft te doen.