1. Raadgever
  2. »
  3. Uitrusting
  4. »
  5. Wat is een softshell jas?

Wat is een softshell jas?

Softshell jas

Wat is een softshell jas?

Een softshell jas is een winddichte, waterafstotende en goed ademende jas. Het winddichte zorgt ervoor dat je het minder snel koud krijgt als er een kille wind staat, en het waterafstotende zorgt ervoor dat je droog blijft tijdens een klein buitje. De softshell jas draagt erg fijn omdat de jas goed ademd. Ook zit er in de stof vaak een beetje stretch, wat ook zorgt voor extra draagcomfort. 

Wat is een softshell jas?

Een softshell jas is winddicht of windwerend. Dat betekend dat als er een kille wind staat, het een stuk minder koud aanvoelt met de jas aan. Ook is een softshell jas waterafstotend. Dat betekend dat de stof is behandeld zodat als er water op komt, het water netjes van de stof af rolt. Na een tijdje zal de stof toch vocht gaan opnemen, en als er teveel vocht is wordt je nat.

Dus de jas geeft niet meer bescherming tegen regen dan dat. Dat is wel erg verschillend per softshell jas. Bij de ene zal je sneller nat worden dan bij de ander. Wat een softshell jas dan zo fijn maakt is zijn ademend vermogen. Die is vele malen meer dan bij een jas waar je wel helemaal droog in blijft. Dus als je het erg snel warm krijgt, of als je een buiten activiteit doet waar je veel zweet, is dit een fijne jas om te hebben. 

Softshell jassen kunnen verschillend zijn in dikte. Hoewel het over het algemeen geen warme jassen zijn, zijn er ook softshells voor wat kouder weer. Daar zit vaak een soort fleece laag in. Maar er zijn ook dunne softshell jassen, die zijn dan natuurlijk minder warm. Dus hoe dikker de softshell, hoe warmer.

Opzoek naar een softshell jas?

We kunnen jullie helaas niet verwijzen naar “de beste softshell jas” gezien de verschillen erg groot zijn en het vaak persoonlijke voorkeur is. Onze persoonlijke voorkeur als allround softshell jas gaat naar de Arc’Teryx Gamma LT voor zowel heren als dames is dit een hele fijne allround softshell jas, vaak ook te krijgen in veel kleuren. We hebben nu deze jas voor de 2de keer aangeschaft, tussendoor een andere softshell gehad maar we vonden deze toch fijner.

Pluspunten die wij vinden met de Gamma LT:

  • All-round softshell – draagt erg lekker in 3 seizoenen. En in de winter prima na combineren van bijv fleece etc.
  • De pasvorm is fijn en hij zit comfortabel
  • Nette afwerking
  • Model met en zonder capuchon
  • Heeft wat stretch
  • Goed waterafstotend (dus niet waterdicht!)

Bekijk hier onder de jassen!

Waarom heb ik een softshell jas nodig?

Helaas hebben mensen vaak de gedachte dat ze altijd een waterdichte jas nodig hebben. Ook als mensen voor me staan op een warme dag en je ziet dat ze het erg warm hebben. Ik probeer dan vaak te sturen op die softshell jas, want ik heb er zelf namelijk ook last van. Ik heb het erg snel warm, en ga erg snel transpireren. Dus als ik dan altijd een waterdichte jas aan moet doen als het wat gaat spetteren, wordt ik niet gelukkig. Want ik krijg het er erg snel benauwd in, omdat een waterdichte jas nou eenmaal minder ademd dan een softshell jas. Dus ik kies voor een softshell jas, en neem dat risico dat ik met een flinke bui regen nat kan worden. Nu ben ik een mooi weer wandelaar dus dat zal minder vaak voorkomen. En als het gebeurt kan ik bij terugkomst lekker droge kleren aantrekken. 

Maar het kan ook zijn dat je door een bepaalde sport die je uitoefent het snel warm krijgt. Dan kan een softshell jas ook erg fijn zijn. Denk aan een sport als hardlopen, wielrennen of mountainbiken. Doordat dat erg actieve sporten zijn, genereer je erg veel warmte. Dus je wilt iets hebben dat goed ademd. Een softshell jas is dan natuurlijk alleen nodig als het koud is buiten, en je toch extra bescherming wilt hebben.

Wat is het verschil tussen verschillende softshell jassen?

Een softshell jas houdt de wind tegen, en je blijft redelijk droog. Nu is softshell vaak het materiaal, maar er zijn ook andere jassen die de wind tegen houden. Misschien heb je wel eens gehoord van de windstopper fleece. Dat is een wat stuggere fleece met een extra laag ertussen die de wind tegenhoudt. Hij is wat stugger door die winddichte laag. Helaas zie je die wat minder vaak tegenwoordig. Verschil met een softshell jas is dat een windstopper fleece minder goed functioneert in de regen. Ook kan er erg veel verschil zitten in dikte van de softshell. Er zijn hele dunne en lichte softshell jassen, die wel de wind tegenhouden maar je weinig warmte bieden. Of er zijn wat dikkere, die je ook nog een beetje warm houden. 

Mijn voorkeur gaat vaak uit naar een wat dunnere jas. Dat komt omdat je die in combinatie met een los fleecevest vaker kan dragen dan een wat dikkere. Als een wat dikkere/warme jas te warm wordt, kan je er niks uithalen om hem minder warm te maken. Dus je moet hem uit doen om het niet te warm te krijgen en om niet meer te gaan zweten bijvoorbeeld. Maar een dunnere/ koudere jas kan je vaak wel iets onder dragen, waardoor je het minder koud hebt. 

Hoe blijft mijn jas lang mooi?

Natuurlijk wil je lang plezier hebben van je softshell jas. Dat betekend dat je hem wel af en toe moet wassen. Door het dragen van je softshell jas wordt hij niet alleen vuil, maar raakt de stof ook een soort van verstopt. Dus de jas gaat minder ademen. Door het wassen blijft dus het ademend vermogen van je jas goed. Ook is je jas behandeld met een DWR laag. Dat staat voor Durable Water Repellent, en zorgt dat druppels die op je jas komen er netjes vanaf rollen. Door het wassen houdt je langer die laag in stand. 

Wassen van je softshell jas kan gewoon thuis in de wasmachine, maar wel met een wasmiddel geschikt voor softshell jassen. Dus niet met je eigen wasmiddel en zeker niet met wasverzachter. Na het wassen kan je de jas in de droger doen (kijk voor de zekerheid even op het label van je jas of dit ook echt mag). Dit zorgt ervoor dat je DWR laag weer wordt geactiveerd. Is die helemaal op, dan kan je die weer opnieuw aanbrengen door middel van een wash-in (dus de wasmachine doet het werk voor je), of een spray die je ruim aanbrengt aan de buitenkant. 

Hoe vaak je moet wassen hangt natuurlijk helemaal af van hoe vaak je je softshell jas draagt. Maar het komt vaker voor dat een jas te weinig wordt gewassen, dan te vaak. Mocht je de jas voor lange tijd in de kast bewaren, zorg er dan voor dat hij lekker schoon wordt opgeborgen. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je hem weer uit de kast trekt.