Inhoud
Een outdoor jas uitzoeken lijkt een uitdaging, vooral omdat er zoveel keuze is. En omdat er zoveel verschil is in prijs. Maar met een aantal vragen vallen er al een hoop keuzes af, en wordt het hopelijk alleen maar makkelijker.
Waarvoor heb je hem nodig?
Als eerste moet je bedenken waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. Er zit namelijk nogal wat verschil in of je hem wilt gebruiken voor die komende trektocht in Scandinavië, een wandeling over het strand of gebruik voor woon-werk verkeer. Verwacht je veel regen of weinig? Ga je naar buiten in weer en wind of ben je meer een mooi weer wandelaar? En het is natuurlijk helemaal interessant als je na die mooie vakantie nog een ander doel hebt voor de jas, zodat je hem niet alleen voor die reis hebt gekocht.
Wat vindt je belangrijk en wat zijn je verwachtingen van de outdoor jas?
Daarnaast moet je je afvragen wat je verwachtingen zijn. Voor iemand die een jas zoekt om in te golven bijvoorbeeld is het misschien erg belangrijk dat je er lekker in kan bewegen. Of iemand die voor woon-werk verkeer veel op de fiets zit, wil misschien niet helemaal bezweet aankomen op het werk. Daar kan ademend vermogen misschien belangrijker zijn. Meestal is iets erg belangrijk omdat je het nu niet hebt. Omdat bijvoorbeeld de jas die je nu hebt erg snel benauwd wordt. Of dat je een keer helemaal nat bent geworden terwijl je dacht dat jouw jas die plensbui wel aan kon.
Een waterdichte jas of een waterafstotende-winddichte jas?
Niet elke jas is volledig waterdicht. Maar ik ben van mening dat je niet altijd een waterdichte jas nodig hebt. Dat heeft er weer helemaal mee te maken waarvoor je hem wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van het openbaar vervoer, kan het voorkomen dat je niet veel buiten bent. En als je buiten komt, zullen dat korte stukken zijn. Meestal volstaat alleen een waterafstotende jas dan. Ultiem gezien wil je van beide opties een jas hebben, zodat je kan wisselen mocht het nodig zijn. Maar ik snap ook dat je daar niet altijd zin in hebt.
Het verschil tussen een waterdichte en waterafstotende-winddichte jas.
Waterafstotend betekent dat als er water op de jas komt, dat het er netjes vanaf rolt. Op die manier blijft het vocht buiten. Maar na een tijdje gaat de stof toch water opnemen, en als het dan niet nog ergens anders wordt tegengehouden wordt je dus nat. Hoe snel dat gebeurt heeft er meestal mee te maken hoeveel water er uit de lucht valt. Ook zijn waterafstotende jassen winddicht of windwerend. Dus als er een frisse wind staat, gaat die niet dwars door je jas heen. En is het een stuk minder koud. Dit soort jassen noemen we softshell. Andere namen die voorkomen zijn windstopper, windwall, windjack enz.
Een jas die waterdicht is houdt altijd water tegen. Dus het maakt niet uit hoeveel het regent, of hoe lang je al door de regen loopt, je blijft droog. Ook waterdichte jassen houden de wind tegen. Dit soort jassen noemen we hardshell.
Nu hoor ik je denken; Waarom zou ik kiezen voor een waterafstotende jas, als ik daar soms nat in wordt. De rede dat een waterafstotende jas zo fijn is, zit hem in het ademend vermogen. Die is vele malen hoger dan van een waterdichte jas. Dat betekend dat als je in beweging bent en je krijgt het warm, een waterafstotende of softshell jas veel fijner draagt. Zeker tijdens activiteiten waarbij je heel veel warmte genereert, zoals hardlopen of mountainbiken. Maar ook als jij het gewoon snel warm krijgt. Waar mensen dan voor kiezen is of een hardshell jas mee te nemen, en de jas te wisselen als het gaat regenen. Of om het nat worden maar voor lief te nemen. Als je het toch zo warm hebt door de sport die je doet, zal je het niet koud krijgen.
Waarom een softshell jas?
Zoals hierboven staat is een softshell jas fijner om te dragen. Vaak is zo’n soort jas ook een stuk soepeler, en er zit vaak een beetje rek in de stof. Dus je bewegingsvrijheid is een stuk hoger, en dus ook het draagcomfort. Als het net te fris is om zonder jas naar buiten te gaan, is een softshell jas erg fijn.
Een softshell jas kies je omdat je het snel warm krijgt. En omdat je alleen gaat wandelen als het droog is. Misschien neem je dan voor lief dat je onderweg kan overvallen worden door een bui. Maar wel met het vooruitzicht dat je droge kleren aan kan doen als je weer terug bent. Of omdat je veel actieve sporten doet waarbij je veel transpireert, en dan juist geen benauwde jas aan wilt doen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je al een hardshell jas hebt waar je wel droog in blijft, maar wat snel warm wordt. Dan heb je niet een nieuwe hardshell jas nodig die beter ademt, maar misschien wel een softshell jas voor erbij.
Waarom een hardshell jas?
In een hardshell jas blijf je, hoe hard het ook regent, altijd droog. Dus als je het zekere voor het onzekere neemt, kies je voor een hardshell jas. Let wel op met enige vorm van druk die je uitoefent op de jas, bijvoorbeeld een rugzak. Als de druk te hoog wordt, kan het zijn dat het vocht door je jas heen wordt gedrukt. Maar dat verschilt weer per jas, zie; Wat is een hardshell jas?
Een hardshell jas kies je omdat je absoluut niet nat wilt worden. Het kan zijn dat je elke dag voor werk drie kwartier op de fiets moet, en niet nat wilt aankomen. Het kan ook zijn dat je een toffe tocht gaat maken met je backpack en tent. Als je dan een keer helemaal nat bent geworden na een dag lopen, wordt je in je tent ook niet meer droog.
Op mijn paklijst staat een poncho.
Een poncho. Ik heb er een beetje een haat liefdes relatie mee. Je ziet ze zo vaak op een paklijst staan, maar vaak in samenwerking met een waterdichte jas. Ik vind dat een beetje onnodig, want ze doen eigenlijk hetzelfde. Dus ik zou ook niet snel voor beide kiezen. Een poncho is eigenlijk een hele grote jurk met een capuchon. Ze zijn helemaal waterdicht, maar ze ademen niet tot nauwelijks. Dat is ook de reden waarom ze zo groot zijn, zodat ze wat minder benauwd aanvoelen. Ze hebben soms wel maten, maar dat is eigenlijk alleen de lengte.
Ik zou een poncho aanraden als je bijvoorbeeld een rondreis gaat maken in Azië. Van A naar B ga je met bussen of de auto, dus je hoeft niet lange stukken te lopen. De luchtvochtigheid is vaak hoog, dus het is al lekker benauwd. En die poncho is puur voor nood. Even snel over je heen gooien, en je blijft droog. Het voordeel wel is dat een poncho over alles heen gaat. Dus ook over je backpack. Er zijn daarvoor speciale rugzak poncho’s, die hebben extra ruimte voor je backpack.
Hoe onderhoud ik mijn outdoor jas?
Welke jas je ook gekozen hebt, je wilt er natuurlijk wel lang plezier van hebben. Belangrijk is dat je af en toe je jas wast. Dat kan gewoon thuis in de wasmachine, maar dan wel met een speciaal wasmiddel. Eentje die geschikt is voor outdoor jassen. En heel belangrijk, gebruik geen wasverzachter! Na het wassen de jas drogen in de droger, of uithangen.
Daarnaast hebben de jassen een DWR laag, dat staat voor Durable Water Repellent. En dat zorgt ervoor dat het water netjes van de stof af rolt. Na het wassen de jas in de droger doen zorgt ervoor dat die laag weer wordt geactiveerd. Maar na verloop van tijd wordt de werking van die laag minder. Gelukkig kan je die weer opnieuw aanbrengen door middel van een wash-in (in de wasmachine in plaats van een wasmiddel), of met een spray. Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je de jas draagt, maar wassen kan je nooit teveel doen. En ik zie nog te vaak jassen niet nooit of nauwelijks gewassen zijn.