Site pictogram outdoorwereld.com

Welke tas heb ik nodig?

Welke tas heb ik nodig

Verschillende soorten tassen en waarvoor?

Je gaat binnenkort op vakantie en hebt een nieuwe tas nodig. Maar welke tas heb je nodig? Er zijn zoveel verschillende opties. Moet je altijd voor een backpack gaan of zijn er ook andere opties? Ik ga je vertellen wat de voor-en nadelen zijn per tas, zodat je hopelijk de juiste keus kan maken.

Backpack.

Een backpack is een grote rugzak met vaak maar 1 vak om al je spullen in op te bergen. Wil je hier meer structuur in aanbrengen kan je werken met pakzakken of packing cubes. Een backpack draagt het beste op je rug, dus een andere manier van dragen is vaak onhandig en daar zijn de banden niet echt voor gemaakt. Ze worden vaak gebruikt door mensen die een rondreis maken en veel met het openbaar vervoer reizen. Maar omdat het dragen van een tas op je rug redelijk makkelijk is, kan je ook zeker langere afstanden lopen met een backpack. 

Voordelen zijn: je draagt hem op je rug, dus je bent niet afhankelijk van de bestrating. Omdat hij op je rug hangt, heb je je handen vrij. Je kan eventueel ook dingen aan de tas hangen. Het is makkelijk vol te houden als je lange afstanden moet lopen met je backpack op je rug. 

Nadelen zijn: hij kan vaak het beste ook alleen maar op je rug gedragen worden. Het is eigenlijk 1 grote zak waar je je spullen in moet doen. Er zitten best veel lusjes en touwtjes aan de tas, wat ergens aan kan blijven hangen.

Duffel.

Een duffel is een soort sporttas. Het verschil alleen is, dat er aan een duffel ook nog schouderbanden zitten. Daardoor kan je hem ook makkelijk op je rug dragen. Maar omdat het nog steeds maar een soort sporttas is, is het niet echt comfortabel om er lang mee op je rug te lopen. Je hebt ze in verschillende maten, van klein (handbagage klein) tot enorm. Je ziet ze vaak tijdens wintersport, omdat er zoveel in kan. Maar ook mensen die een reis maken waarbij een deel van de bagage vooruit wordt gestuurd, of door dragers wordt vervoerd. 

Voordelen zijn: de meerdere draagopties, in de hand of op je rug. De verschillende maten die verkrijgbaar zijn. Je kan hem comprimeren, dus kleiner maken als je hem niet helemaal voldoet. 

Nadelen zijn: het is 1 groot vak om je spullen in te doen. Als je hem niet goed klein maakt als hij niet helemaal vol zit, en je hangt hem op je rug, dan “valt” alles naar onderen. 

Trolley of koffer.

Een trolley of koffer is een tas waar wielen onder zitten. Hierdoor hoef je de tas niet eens zelf meer te tillen, want de tas rolt gewoon achter je aan. Er kunnen 2 of 4 wielen onder zitten. Vaak heb je 2 aparte compartimenten om je spullen in op te bergen. Je hebt kleine modellen die vaak mee mogen als handbagage (ligt aan de maatschappij), of grote waar je een stuk meer in kan doen. Ook kan een trolley of koffer een harde buitenkant hebben, of een zachte. Vaak worden trolleys of koffers gebruikt door mensen die meer in de stad blijven met hun vakantie. En dus optimaal gebruik kunnen maken van de wielen van een trolley.

Voordelen zijn: je hoeft hem niet te tillen omdat er wielen onder zitten. Je hebt vaak meerdere vakken om je spullen in te doen. 

Nadelen zijn: als je hem moet tillen (denk aan een trap of de stoep houdt op) zijn de grote koffers vaak onhandig. 

Trolley met schouderbanden.

Je hebt ook trolleys met schouderbanden, waardoor je kan kiezen hoe je hem draagt. De schouderbanden zitten netjes weggewerkt achter een rits. Dus daar heb je ook geen last van als je ze niet gebruikt. Gewoon wegvouwen en de flap ervoor ritsen. Het is niet bedoeld voor lange stukken op je rug, dat is niet comfortabel, dan kan je beter een andere tas kiezen. Maar voor korte stukjes is het prima te doen.

Voordelen zijn: je kan hem rollen op zijn wielen en op je rug dragen. 

Nadelen zijn: je verliest iets ruimte in je tas, omdat die ruimte wordt ingenomen door de schouderbanden. 

Travelpack.

Een travelpack zit een beetje tussen een backpack en een duffel in. Het draagcomfort van een travelpack is een heel stuk beter dan van een duffel. En je hebt niet die toeters en bellen aan je tas zitten die een backpack wel heeft. Ook kan je de schouderbanden wegstoppen, en zitten er op meerdere plaatsten handvaten aan de tas om hem te dragen. De grotere modellen hebben vaak een dagrugzak erbij die je handig aan de travelpack vast kan maken, daardoor zit alles nog steeds op je rug. 

Voordelen zijn: vaak meerdere vakken in de tas om alles netjes in te doen. Je kan de schouderbanden wegstoppen als je tas ergens in een bagagerek ligt. 

Nadelen zijn: de tas heeft geen wielen, dus hij moet altijd op je rug. Er gaat iets ruimte verloren door de schouderbanden die je kan wegstoppen. 

Mobiele versie afsluiten