1. Raadgever
  2. »
  3. Uitrusting
  4. »
  5. Waarom je blauwe nagels krijgt na het wandelen.

Waarom je blauwe nagels krijgt na het wandelen.

blauwe nagels na wandelen

Waarom je blauwe nagels krijgt na het wandelen.

Blauwe nagels na het wandelen. Het doet niet alleen pijn, maar als je lang genoeg doorloopt kunnen je teennagels er zelfs afvallen. En het kan wel een jaar duren voordat ze weer helemaal netjes terug zijn. Gelukkig is het te voorkomen en ik ga je vertellen hoe.

Hoe komt het dat je blauwe teennagels krijgt?

Blauwe nagels gebeuren omdat er druk ontstaat op je nagel. Dat kan zowel vanaf bovenop gebeuren als van voren. Als er druk is bovenop de nagel, betekent dat meestal dat je een verkeerde pasvorm hebt, of dat je jouw schoen niet goed hebt gestrikt. De schoen drukt dan bovenop de nagel. Het zou misschien kunnen zijn dat je huidige schoen te breed is voor je. Als er druk is van voren, dus tegen de nagel aan, dan komt dat door een te kleine schoenmaat. Met elke stap komt je teen en nagel tegen de voorkant van je schoen aan. Dit is wat ik het meeste zie. 

De juiste pasvorm is erg belangrijk, en is per persoon verschillend. Daarom ben ik geen fan van product-testen waarbij er een “beste uit de test” komt, want er is nooit 1 optie voor iedereen.

Blauwe nagels na het wandelen, wat nu?

Je hebt vandaag een mooie wandeling gemaakt of je hebt een etappe van je huttentocht voltooit, maar je hebt last van je tenen. Na het uitdoen van je schoenen, kom je erachter dat je een blauwe teennagel hebt. Wat nu? Je hebt nog veel meer mooie wandelingen gepland staan, maar je ziet er nu tegen op om morgen weer die schoenen aan te moeten doen. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de druk van je nagels afkrijgt. Intapen heeft geen zin, want de schoen drukt nog steeds op je tenen.

Mogelijke oplossingen.

  • Je schoenen op een andere manier proberen te strikken. Het kan zijn dat je schoenen wat te breed zijn en daardoor met elke stap op je tenen drukken. Als je je schoenen wat strakker strikt heb je kans dat dat niet meer gebeurt. 
  • Als je andere schoenen mee hebt, zou ik die de volgende dag proberen. Misschien dat die beter zitten en je daardoor gewoon door kan. 
  • Misschien heb je ook een paar sandalen mee. Ze geven helaas niet de hoeveelheid steun die je wilt hebben, maar doordat het open schoenen zijn, hebben je tenen alle vrijheid. Slippers zou ik niet gebruiken. 
  • Als er een buitensportwinkel in de buurt zit, zou ik overwegen nieuwe schoenen te kopen. Laat je goed adviseren over de juiste maat en pasvorm.
  • Zijn je teennagels niet te lang? Zorg dat je nagels lekker kort zijn als je gaat wandelen. 
  • De laatste optie is misschien wat extreem, maar: Desperate times calls for desperate measures! Je kan een deel van de neus van je schoen eruit snijden. Op die manier heb je geen druk meer op de tenen. En de schoenen die je hebt zijn eigenlijk niet de juiste voor jou, dus waarom zou je met pijn door blijven lopen. 

Hoe kan je blauwe nagels voorkomen?

Blauwe nagels krijgen is gelukkig te voorkomen. Als je deze dingen onthoudt voor de volgende keer schoenen kopen, zul je niet snel meer blauwe nagels krijgen. 

De juiste pasvorm.

Om geen blauwe teennagels te krijgen is het belangrijk dat je de juiste schoen kiest met de juiste pasvorm. Dat is nogmaals per persoon verschillend. Elke schoenmaker gebruikt een andere leest, en binnen een bepaald merk zijn er weer verschillende modellen. Een goede buitensportwinkel weet welke pasvorm zijn collectie schoenen hebben. En kunnen na het juist opmeten van je voeten de juiste pasvorm bepalen. Dat kan dus betekenen dat die mooie schoenen die jij op internet hebt gezien, eigenlijk helemaal niet de juiste schoenen zijn voor jou. Dus laat je goed adviseren. 

De juiste schoenmaat.

Nog belangrijker eigenlijk dan de juiste pasvorm, is de juiste maat. Ik zie zo vaak mensen die een verkeerde maat hebben. Wandel- en bergschoenen vallen anders dan je dagelijkse sneaker. En het komt dus heel vaak voor dat je een grotere maat moet hebben dan je denkt. Hoe vervelend ik het ook vind om te zeggen, vaak hebben dames daar het meeste moeite mee. Maar dames, laat je niet gek maken en ga niet voor een te kleine maat! 

Als ik mensen help de juiste schoen uit te zoeken, gebruik ik vaak een truc met het binnenzooltje. In alle wandel- en bergschoenen kunnen die eruit, en ik laat de persoon op het binnenzooltje staan. Je moet wel zorgen dat de hiel netjes in het kuipje valt, en waar je dan op moet letten is dat je aan de voorkant ongeveer een centimeter ruimte overhoudt. Die centimeter is er dus voor zodat je niet tegen de voorkant van je schoen aan komt als je ze aan hebt. Je schuift toch wat heen en weer, en je voeten zetten door de dag heen op. Dus die ruimte heb je zeker nodig. Als je twijfelt tussen 2 maten, en je voet beweegt niet al te veel in de schoen als je loopt, is vaak de iets grotere beter. 

De juiste manier van strikken.

Het lijkt misschien onbelangrijk, maar je schoen op de juiste manier strikken kan heel veel problemen oplossen. Zeker met een hogere schoen waarbij je veel veterhaakjes hebt. Een verkeerd gestrikte schoen zorgt ervoor dat je voet niet op zijn plek blijft zitten. En als je voet gaat bewegen in je schoen betekent dat meestal blaren. Je begint met strikken van je veters onderaan de rij haakjes, het klinkt kinderachtig, maar ik zie zo vaak gebeuren dat mensen maar aan die veters trekken en denken dat het dan goed zit. Maar vaak zit er dan teveel speling onderaan. Zo ga je van onder naar boven, en trek je elke keer je veter goed aan. Sommige mensen krijgen wat last van hun enkel/wreef, dan kan je best de veters op die hoogte van de schoen iets losser laten. Ook is het belangrijk om elk haakje te gebruiken en dus niks over te slaan. 

Knippen. 

Met te lange teennagels kom je natuurlijk eerder tegen de voorkant van je schoen aan. Daarom is het belangrijk dat je nagels lekker kort zijn als je gaat wandelen. Neem ook zeker een nagelknippertje mee, zodat je het ook kort kunt houden.