1. Raadgever
  2. »
  3. Uitrusting
  4. »
  5. Mijn waterdichte jas is lek.

Mijn waterdichte jas is lek.

Waterdichte jas lekt na regen

Mijn waterdichte jas is lek.

Hoe maak ik mijn jas weer waterdicht?

Voordat je je jas weer waterdicht maakt, is het belangrijk om te weten hoe het komt dat je nat bent geworden. De uitkomst kan zomaar anders zijn dan wat je had gedacht…

Hoe komt het dat mijn jas lek is?

Er zijn een aantal redenen waardoor een waterdichte jas lek kan zijn. 

  • Als eerste kan het zijn dat de DWR laag op is. DWR staat voor Durable Water Repellent, dat zorgt ervoor dat water netjes van je jas afrolt aan de buitenkant. Dus je jas neemt geen vocht op. Dat is belangrijk omdat je jas anders niet meer kan ademen. En kan je jas niet meer ademen, dan kan hij ook niet jouw warmte kwijt. Wat er dan gebeurt, is dat warmte en vocht blijft hangen aan de binnenkant van de jas, en condenseert. Dus je wordt eigenlijk nat door je eigen warmte en transpiratie. 
  • Het kan zijn dat je jas eigenlijk nooit waterdicht is geweest. Een jas moet aan een aantal dingen voldoen om de titel waterdicht te mogen dragen. Zie Wat is een hardshell jas? Helaas worden jassen van normale mode winkels soms verkocht als waterdicht. Terwijl ze eigenlijk alleen maar waterafstotend zijn. Voor een hoop mensen is dit vaak voldoende, omdat de jas weinig wordt blootgesteld aan de elementen. Denk aan woon- werkverkeer, veel in de auto of het ov. 
  • Het kan ook zijn dat je jas gewoon op is. Er zit helaas aan jassen een houdbaarheidsdatum. Wat voor jas je hebt, hoe vaak hij wordt gedragen en hoe goed hij wordt onderhouden heeft invloed op de houdbaarheid. Dus het is moeilijk te zeggen wat die houdbaarheidsdatum precies is. Twijfel je, of vindt je het wel heel snel, ga dan eens langs een outdoorwinkel met je jas. Zij kunnen vertellen of de jas met een beetje liefde nog wat langer meegaat. 

Hoe maak ik mijn jas weer waterdicht?

Zoals je hierboven kan lezen wordt de term waterdicht niet altijd op de juiste manier gebruikt. En het licht er ook enorm aan of je waterdicht wel echt nodig hebt. Lees het artikel Welke outdoorjas heb ik nodig? om daarachter te komen. Dus een jas (weer) waterdicht maken kan eigenlijk niet echt. Maar ervoor zorgen dat je wat langer droog blijft, dat kan zeker!

Als eerste is het belangrijk dat de jas goed schoon is, zodat het impregneermiddel optimaal kan hechten. We willen natuurlijk wel het beste resultaat. De meeste jassen kan je gewoon zelf wassen in de wasmachine, maar het is wel belangrijk dat je het juiste wasmiddel gebruikt. “Normaal” wasmiddel is vaak te agressief voor outdoorjassen. Er blijft een hoop zeep achter in de jas, waardoor hij onder anderen niet meer goed kan blijven ademen. De meeste wasmiddel die je in de outdoorwinkels kan kopen is prima geschikt. En zorg ervoor dat er geen zeepresten meer in de machine zitten. Dus spoel ook je zeepbakje even goed uit van tevoren. Ook is het aan te raden om het toerental van het centrifugeren omlaag te zetten, anders kan je jas stuk gaan. 

Na het wassen kan je gaan impregneren, dit kan op verschillende manieren. Als eerste is er een spray, waarmee je de buitenkant van de jas goed kan inspuiten. Het is aan te raden om een aantal plekken extra aandacht te geven als je gaat spuiten. Dat zijn voornamelijk plekken die het eerste nat worden in de regen. Denk aan je capuchon, rug en schouders. Ik raad aan om de jas op een hanger te hangen, zodat je goed overal bij kan. 

De tweede manier is door middel van een wash-in. Daarmee gaat de jas ook weer in de wasmachine, maar in plaats van wasmiddel gebruik je het impregneermiddel. Dit is dus een extra keer in de wasmachine. Deze manier is wat gemakkelijker omdat de machine zorgt voor de verdeling, maar je kan niet bepaalde plekken extra aandacht geven. Ook is het zo dat de machine aan het eind gaat spoelen, waardoor er misschien kostbare impregneermiddel verloren gaat. En je dus een minder resultaat kan krijgen. 

De derde manier is een combinatie van de eerste twee. Dat is 1 middel voor in de wasmachine, die tegelijk schoon maakt en impregneert. Omdat het tegelijk gebeurt, raad ik dit eigenlijk alleen maar aan als de jas niet heel vuil is. Want het beste resultaat is nog steeds als de jas eerst goed schoon is. 

Na het impregneren.

Als de jas gewassen en geïmpregneerd is, is het vaak het beste om de jas bloot te stellen aan wat warmte. Dit gaat het makkelijkst in de droger. Gewoon een halfuurtje op een warme stand is prima. Heb je geen droger kan het ook met een föhn, al is dit wat arbeidsintensiever. Maar denk ook aan in de zon, of voorzichtig bij de verwarming (maar niet er overheen). Sommige jassen kan je zelfs strijken, maar check daarvoor eerst goed de labels in je jas. Door de warmte trekt het impregneermiddel goed in de stof en krijg je vaak het beste resultaat.

Nu is het helaas wel zo dat de DWR-laag nooit meer zo wordt als toen de jas net uit de winkel kwam. In de fabriek gebeurt het op een andere manier, en met een ander impregneermiddel. Dat impregneermiddel is vaak wat heftiger, dus dat wordt niet voor huis, tuin en keukengebruik verkocht. 

Hoe kan ik voorkomen dat mijn jas lek wordt?

Helemaal voorkomen lukt eigenlijk niet, maar je kan er wel voor zorgen dat je dat moment zo lang mogelijk uitstelt. Dat doe je door je jas goed te onderhouden. Dus door hem af en toe te wassen. Door het wassen blijft ook de DWR laag langer goed, waardoor je die minder vaak opnieuw aan hoeft te brengen.