1. Raadgever
  2. »
  3. Alle
  4. »
  5. Wat is backpacken?

Wat is backpacken?

Wat is backpacken?

Wat is backpacken?

Wat is backpacken op 3 verschillende manieren.

Backpacken, al je benodigdheden in een rugzak die je op je rug moet dragen. Voor de een klinkt het verschrikkelijk, en voor de ander is het de manier van reizen. Als je dit aan het lezen bent behoor je waarschijnlijk tot die laatste groep, of ben je er in ieder geval nieuwsgierig naar. Maar wat is backpacken nou precies, en wat kan je verwachten. Om daarachter te komen moet je eerst bepalen wat je gaat doen. Daarvoor heb ik het in 3 verschillende soorten verdeeld.

Optie 1

De eerste is denk ik de meest voorkomende. Daarbij wordt eigenlijk de backpack gebruikt in plaats van een koffer. Dit omdat een backpack makkelijker te dragen is. Denk hierbij aan bestemmingen waarbij je letterlijk niet ver komt met een koffer met wielen lees geen stoep. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer en worden er veel kilometers afgelegd. Overnachtingen vinden plaats in hotels, bed and breakfasts en hostels. En op de paklijst staat meestal niet meer dan kleding en toiletspullen, soms een lakenzak of slaapzak. Omdat je gebruik maakt van openbaar vervoer, en je zelf je hotels enzo kan boeken, bepaal je op die manier zelf hoe lang je moet lopen tussen station en je hotel.

De grote van de backpack is meestal rond de 50 – 60 liter.

Optie 2

De tweede is een meerdaagse trektocht of huttentocht. Steeds vaker wordt dit een onderdeel van de vakantie. Mensen gaan een paar weken weg, en kiezen ervoor om tijdens die weken een tocht van een paar dagen te maken. Het grootste deel van de bagage blijft achter, en alleen het nodige voor die tocht gaat mee. Heel veel kilometers maak je niet, maar alles gaat wel te voet. Dat betekend rond de 15 – 20 kilometer lopen met je backpack op je rug. Gelukkig is die niet zo zwaar, want je hebt niet veel nodig. Maar het is soms aan te raden om van te voren je lichaam daarop te trainen. Of om een keer te oefenen. Slapen gebeurt meestal in een hut of hostel. En op je checklist staat kleding, toiletspullen, een lakenzak en soms een slaapzak. Ook heb je meestal wat te eten mee voor onderweg. En natuurlijk genoeg water.

De grote van de backpack is meestal rond de 30 – 40 liter.

Optie 3

De derde is een langere trektocht waarbij je overnacht in een tent. Die tent draag je ook zelf bij je. En je loopt meestal in een omgeving waar je weinig tegenkomt, dus je moet ook al je eten zelf meenemen. Dan lopen de kilo’s van je tas snel hoog op. Een goede paklijst om geen onnodige dingen bij je te hebben is dan erg fijn. Zoon paklijst is wel persoonlijk, dus je zal de eerste paar keren toch wat onnodige spullen mee hebben. Hou er dus rekening mee dat je zelf je slaapplek moet meenemen, maar ook je eten en spullen om dat eten klaar te maken. En vergeet de belangrijkste niet, schoon drinkwater. Je kan natuurlijk niet voor 4 dagen drinkwater meenemen, want dat wordt veel te zwaar. Maar gelukkig kan je op andere manieren aan schoon drinkwater komen. Je kan bijvoorbeeld je water koken of je kan een waterfilter gebruiken. Allemaal hebben ze voor- en nadelen. Ook hier loop je rond de 15 – 20 kilometer per dag. Maar omdat je veel moet meenemen, is je backpack automatisch een stuk zwaarder. Dus het is zeker aan te raden om van te voren te trainen en te oefenen.

De grote van de backpack is meestal 60 liter en meer.

Zoals je ziet is het antwoord iets uitgebreider dan gedacht op de vraag: Wat is backpacken? Het ligt er dus helemaal aan wat je mee moet nemen voor de hoeveelheid dagen dat je weg gaat, en hoeveel kilometer je denkt te gaan lopen op een dag. Als je dat weet kan je bepalen hoe groot je backpack ongeveer moet worden, en op zoek gaan naar een geschikte backpack. Voor het vinden van de juiste backpack kijk dan hier.