1. Raadgever
  2. »
  3. Alle
  4. »
  5. Welke backpack past bij mij?

Welke backpack past bij mij?

Welke backpack past bij mij

Welke backpack past bij mij?

Kies jij wel de juiste backpack?

Backpack nodig? Allereerst moet je bepalen hoeveel liter je backpack moet worden. Dat ligt er weer aan op wat voor manier je gaat backpacken. Als je dat weet kan je bepalen hoe groot je backpack moet worden.

De juiste pasvorm.

Backpacks hebben, net als kleding en schoenen, een pasvorm. Het is daarom aan te raden om een backpack goed te passen. Welke pasvorm het beste bij je past heeft te maken met je ruglengte. Dat heeft niet zozeer te maken met je totale lengte, maar puur de lengte van je rug. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld lange benen, en dus automatisch een wat kortere rug. Dat werkt natuurlijk ook andersom. Gelukkig hebben de meeste merken verschillende ruglengtes gemaakt, de inhoud blijft dan ongeveer hetzelfde maar de afstand tussen schouders en heupen is dan korter of langer.

Let op! Daar zit wel een soort max aan. Een backpack met een langere ruglengte kan makkelijker meer liter zijn. Als je een korte ruglengte hebt moeten ze ergens die inhoud laten. Ik, als kleine dame (1,65), heb niet zo’n lange ruglengte. Maar heb wel een tas van 60 liter. Om toch die 60 liter kwijt te kunnen kan de backpack de hoogte in. maar dan kan je met je achterhoofd tegen je backpack aan komen. Of hij kan de breedte in, is een uitdaging in een volle metro. Ik heb uiteindelijk gekozen voor eentje die niet de hoogte in gaat, dus mijn backpack is een beetje een dikkertje. Maar dat is geheel persoonlijk.

Heel veel verder dan een maat M of maat L kom je niet, maar je hebt in ieder geval een korte en een langere. Hoe lang M of L is verschilt ook weer per merk, maar meestal is het wel duidelijk welke je moet hebben.

Hoe pas je een backpack?

Als je potentiële matches hebt gevonden, moet je ze gaan passen. Want hij moet natuurlijk wel lekker zitten. Voor de eerste keer passen zorg je dat alle banden wat te ruim zijn. Als je hem dan om hebt doe je al eerste je heupband goed. Die moet ongeveer ter hoogte van je bekken zitten, en voor jou comfortabel. Want die heupband gaan we lekker strak aantrekken (je moet nog wel kunnen ademhalen). Daarna zijn de schouderbanden aan de beurt. Die gaan we LANGZAAM aantrekken, zodat de tas aansluit op je rug. Je trekt ze langzaam aan omdat we niet onze heupband weer omhoog willen trekken. Want dan moeten we weer opnieuw beginnen.

Hoe weet je of je backpack goed zit?

Als je een backpack aan het passen bent, moet hij overal netjes aansluiten. Er mag geen ruimte zitten tussen de tas en jou. Hij moet goed je rug mee volgen, en de schouderbanden moeten van voor naar achter je schouder volgen. Als je heupband op de goede hoogte zit, en er ontstaat ruimte tussen jou en de schouderbanden, dan is de backpack te lang voor jou. Je kan dan beter een maatje kleiner pakken.

Als het goed is heb je nu al een aardig idee van hoe de backpack zit. Op deze manier ga je al je eerste keuzes af. Wat nu al niet lekker zit gaat weg. Alles wat overblijft gaat door naar de volgende ronde.

Een backpack passen met gewicht.

Een backpack waar geen gewicht in zit, zit al snel lekker. Dus de volgende stap wordt dan ook om er gewicht in te doen. Een beetje goede winkel heeft gewicht liggen om backpacks te passen.

Als je er gewicht in stopt, neem dan een gevulde tas. En stop het gewicht zo dicht mogelijk tegen de achterkant aan. Het gewicht moet zo dicht mogelijk tegen jou rug aan zitten in de backpack.

Je hoeft er niet gelijk 15 kilo in te stoppen, met 5 kilo voel je ook al of de backpack goed zit. Daarna ga je eigenlijk weer de volgorde af van heupband > schouderbanden. Omdat er nu gewicht in zit gaat dat ook iets makkelijker. Je zal minder snel de heupbanden omhoog trekken. Als je dat goed hebt gedaan, en de tas zit goed, zal je het gewicht ook niet aan je schouders voelen hangen. Maar het steunt dan netjes op je heupen. Ga je lange afstanden lopen met je backpack op, dan wil je al dat gewicht ook niet aan je schouders hebben hangen.

Loop even een stukje, want de tas gaat toch bewegen op je rug. En let dan goed op of de tas ergens duwt of trekt, wat op de lange termijn vervelend kan worden. Zo ga je ook weer je keuzes af, tot er weer wat afvalt.

Andere features van de backpack.

Er zijn extra opties die een backpack heeft die je keuze kan beïnvloeden. Hoewel ik wel vind dat het belangrijkste is dat de tas lekker zit, kan het zijn dat daar voor jou wat interessants tussen zit.

Top, front of bottom loader.

Dit zegt iets over hoe je in de tas kan.

      • Top loader betekent dat de tas aan de bovenkant open kan. Eigenlijk kan dit bij elke tas wel.
      • Bottom loader betekent dat de tas aan de onderkant open kan. Ook kan je dat deel afschermen, je splitst dan de inhoud in 2 verschillende vakken. Hierin kan je dan bijvoorbeeld een extra paar schoenen kwijt.
      • Front loader betekent dat de tas aan de voorkant open kan. Je kan dan in 1 opslag zien waar alles is, net als met een koffer. Als je dagelijks je backpack uit en weer in moet ruimen, kan dit erg handig zijn. Maar zo’n grote rits kan ook weer een zwakke plek zijn. Vaak gaan ritsen en buckles toch het eerste stuk.

Regenhoes.

Bijna alle backpacks zijn niet waterdicht. De stof kan vaak wel een hoop tegenhouden, maar waar het fout gaat is bij de ritsen en de naden. Die zijn niet waterdicht. Om toch je spullen droog te houden bestaat er zoiets als een regenhoes. Die gaat om je tas heen waarbij de schouder- en heupbanden vrij blijven. Omdat de hoes uit 1 deel bestaat, en dus geen naden heeft, is die wel waterdicht. Je kan regenhoezen ook los kopen, maar bij sommige backpacks zit die er standaard bij.

Andere opties.

Er zijn nog meer opties die voor jou interessant kunnen zijn. Bij sommige backpacks kan je van het topvak een heuptasje maken bijvoorbeeld. Of als je veel met stokken loopt, kan het handig zijn als je netjes aan je backpack kan bevestigen. Ook heb je zoiets als een camelbag. Dat is een drinksysteem wat bestaat uit een zak, waar je water in kan doen, met een lange slang eraan. De zak stop je in je backpack en de slang komt uit de tas, over je schouder, en hangt op je borst. Op die manier krijg je veel beter je water binnen, want je kan blijven lopen. Je hoeft niet te stoppen en op zoek te gaan naar een fles waar je net niet bij kan.

Backpacks voor vrouwen.

Er zijn ook speciale backpacks voor vrouwen. Die zijn meestal wat korter, en de banden zijn anders gevormd. Dit omdat een vrouwen lichaam ook anders gevormd is dan een mannen lichaam. De heupbanden bijvoorbeeld staan wat anders, ze zijn op een andere manier aan de tas bevestigd. Ook de schouderbanden lopen anders. Bij heren of unisex tassen lopen de schouderbanden recht naar beneden als ze over je schouder heen komen. Terwijl bij backpacks voor dames de schouderbanden met een bocht wat meer onder de armen verdwijnen.

Dit betekend niet dat je als dame ook alleen maar naar de damestassen moet kijken. Het belangrijkste is dat de tas voor jou lekker zit. Dat zelfde geldt ook voor de heren. Als je wat korter bent, en niet kan slagen bij de heren of unisex modellen, probeer dan eens een dames model. Die zijn echt niet allemaal roze of paars gelukkig. En baat het niet dan schaadt het niet.

Keuze gemaakt? De laatste check.

Als er dan eentje overblijft die scoort op alle punten, raad ik aan om nog een laatste check te doen. Stop nog een keer dat gewicht erin, hang hem op, en loop even door de winkel heen. Je hebt vast nog andere spullen nodig. Is er een trap in de winkel? Ga die een keer op en af. Misschien zit hij na een tijdje toch niet zo lekker meer. Helaas kom je er pas echt achter hoe hij zit na een tocht van drie uur, maar dit geeft je in ieder geval een beetje een idee.

Als het hem daarna dan helemaal is geworden, dan staan er voor jullie hele mooie dingen te wachten. En wens ik je heel veel plezier met je nieuwe backpack.