1. Raadgever
 2. »
 3. Alle
 4. »
 5. De ultimate packing cubes guide! Kies de juiste cube!

De ultimate packing cubes guide! Kies de juiste cube!

De beste packing cubes

De ultimate packing cubes guide! Kies de juiste cube!

Voor iedereen die reist en graag ook orde wil houden in zijn backpack, koffer of tas zijn packing cubes de ideale uitkomst. Winkels gebruiken ook nog wel eens de termen packing tubes, travel cubes, koffer cubes of packing cells. Maar uiteindelijk komen ze allemaal op hetzelfde neer, ze organiseren het inpakken van jouw reis bagage.

Wij gebruiken ze zelf ook vaak, maar niet altijd. Ik vind ze persoonlijk erg handig tijdens backpack vakanties waarbij ik vaak van plaats wissel en gewoon snel specifieke dingen wil hebben uit mijn tas of backpack. We gaan soms zo ver dat we kleur codes hebben voor waar wat in zit :P, maar het blijft voor ons de ultieme oplossing voor tijdens het reizen.

We spelen graag Tetris met onze packing cubes!

In dit blog graag we dieper in op het NUT van packing cubes, hoe jij ze handig en slim kan gebruiken en wat natuurlijk de opties zijn om zelf georganiseerd aan de slag te gaan met deze handige tas / koffer organizer.

Gebruik de index om makkelijk en snel naar jouw hoofdstuk te jumpen!

Packing Cubes, wat is het? en waarom zijn ze handig?

Beste packing cubes in alle soorten en maten

Packing cubes zijn kleinere tassen of zakken waar je spullen / kleding of natuurlijk andere dingen in kan doen. Dit om je reistas, backpack of koffer netjes te organiseren. Ze zijn vaak voorzien van een stevig handvat en ritssluiting. In heb begin hebben wij nog wel eens waszakken gebruikt om spullen te organiseren.

Ze komen in vele maten en vaak ook in verschillende kleuren, en er zijn ook doorzichtige versies om direct te kunnen zien wat er in zit. Dit is vaak ook handig bij de douane. Wij zelf gebruiken graag de kleuren om de boel te organiseren. (blauw = t-shirts, rood = broeken etc). Bijna elk merk levert ook packing cubes sets of als losse cubes.

Gebruik kleuren voor specifieke kleding stukken

Wanneer gebruik je packing cubes wel of niet?

Dit is natuurlijk persoonlijk, vrienden van ons gebruiken ze altijd, en wij zijn wat meer selectief.

Als we reizen met koffer gebruiken wij ze eigenlijk minder vaak maar dan stappen we vooral over op vacuümzakken. Maar dit heeft dan ook meer te maken met de soort reis: Koffer = vaak vaste bestemming met een hotel of appartement, hier pak je vaak alles uit en neem je vaak ook TEVEEL mee. Dus vacuümzakken = meer ruimte :D.

Maar als we weggaan met de backpack of een daypack vinden wij ze echt super fijn. Je pakt je backpack in met deze packing cubes, en als je iets nodig hebt pak je snel de cube eruit en je pakt je backpack zo weer in. Geen losse spullen of kleding. Neem een losse cube mee voor je vuile kleding dan is dat ook gelijk geïsoleerd!

Besparen packing cubes echt ruimte?

Bespaar ruimte met packing cubes

Ja en nee, je compressed niet echt je kleding met packing cubes, maar je zal wel slimmer inpakken waardoor je sneller geneigd bent na te denken hoeveel je in een cube stopt. Er zijn genoeg andere trucjes om je tas in te pakken (denk aan het oprollen, dit combineren met cubes = krachtig haha). Persoonlijk hebben wij ondervonden dat je niet veel ruimte bespaard maar slimmer inpakt! Wil je echt kleding compressen dan zijn er ook cubes die dit kunnen.

Hoeveel packing cubes heb je nodig?

6! Hoe georganiseerd wil je zijn? Packing cubes zijn er in veel maten, ik merk wel met de sets die je kan kopen de grootste die erbij zit bijna nooit gebruikt word. Hij is gewoon te groot voor in een tas en vaak ook in backpacks, voor koffers is hij weer prima.

Denk er wel om dat elk merk andere maten heeft! Maar onze voorkeur gaat snel uit naar medium en small.

In onze backpack van 60 liter gaan:

 • 2x Medium denk aan ongeveer 35x25x8cm p.s
 • 2x Small denk aan ongeveer 25x18x7 p.s
 • 3-4 Mini diverse maten, dit is vooral om de gaten te vullen met kleine spullen. Denk aan kabels, laders en andere elektronica. 19x11x5 cm is de meest voorkomende maat die wij hebben.
 • Soms 1 large als het weer wisselvallig is gaat daar bijvoorbeeld een hele set regenkleding in

Hiermee hebben wij met de 60 liter backpack nog steeds ruimte over voor genoeg andere dingen die mee moeten, en natuurlijk een toilet tas.

In onze daypack van 20 en 30 liter gaat:

Hier gaan we vaak over op de small of mini packs.

 • 2x Small denk aan ongeveer 25x18x7 p.s
 • 2-3 Mini 19x11x5 p.s

Waar let je op bij het kiezen van een packing cube?

 • De ritssluiting! Je wil niet dat deze makkelijk kappot gaat en van goede kwaliteit is. De standaard in kwaliteit van ritsen is YKK helaas heeft niet elk merk dit met name de budget varianten.
 • De maat: soms is het verstandig om de packing cubes los te kopen dan een hele set. Wij gebruiken de grote namelijk niet tot nauwelijks en daar betaal je toch een HEEL groot deel voor bij de sets. Dus bedenk eerst goed waar je ze in wil gebruiken, dan het aantal en kijk of een set of los beter is.
 • De bestemming: Uhm ja, je hebt namelijk compleet gesloten packs of packs met luchtgaatjes er in. Ga je naar een bestemming met veel zand dan raad ik toch echt de gesloten packs aan!
 • De opening: De ene cube gaat de rits volledig rond om open, en de andere gaat voor een deel open. Het is net wat je voorkeur is, bij de 1 zal je wat meer moeten graven. Wij vinden rondom het makkelijkst aangezien dit makkelijker inpakt.
 • Soort packing cube: Lichtgewicht, compressie, doorzichtig, met handvat of juist zonder. Er zijn vele opties dus bedenkt goed wat jouw voorkeur geeft!

Packing cube tips?

Ja hoor genoeg! Tussen door al een paar besproken maar dan hier even op een rijtje:

 • Gebruik de cubes om specifieke kleding in te pakken. 1 met zwemkleding en spullen, 1 met kleding voor een avondje uit, 1 voor sportkleding etc.
 • Ga je een lange reis maken en reis je door verschillende klimaten? Maak dan klimaat specifieke cubes!
 • Gebruik verschillende cubes, op basis van de inhoud zit je niet vast aan 1 merk of 1 type. Je kan bijvoorbeeld 1 of 2 compressie packing cubes gebruiken, een waterdichte en bijvoorbeeld 1 doorzichtige.
 • Gebruik verschillende kleuren, zoals ik al eerder zei tetris met cubes! Kleuren kan je gebruiken voor wat er in zit dus je organized niet 1x maar 2x!
 • Verschillende maten packing cubes, hou niet vast aan 1 maat mix en mats en combineer dit ook met de kleuren. Als van 1 merk de maat L niet goed is kijk dan naar een ander merk. Maten per merk verschillen soms best veel!

De beste packing cubes

We hebben diverse packing cubes gehad, van budget tot de duurdere in alle maten. Elke cube heeft zijn voordeel en nadeel, maar ook prijs en kwaliteit is belangrijk. Budget cubes kunnen bijvoorbeeld erg handig zijn als je het is een keer wil proberen en niet meteen veel geld kwijt wil zijn, terwijl de duurdere van betere kwaliteit zijn en een langere levensduur hebben.

We beginnen met de beste overall, en eindige met de budget opties

1: Eagles Creek packing cubes: Best overall vanwege de kwaliteit en duurzaamheid

Eagles creek packing cubes

De packing cubes van eagle creek blijft gewoon 1 van de betere merken die hoge kwaliteit cubes levert. Ze hebben ook meerdere series, en daarom ook opties voor verschillende “packers”. Ze hebben ook een serie ultra light packing cubes als je ECHT zo min mogelijk gewicht mee wil hebben.

Eagle Creek Pack-it Specter Cubes – Ultra dun maar super sterk

1 die we al meerdere jaren gebruiken en ook het vaakst mee gaan. Ze zijn super dun en lichtgewicht maar erg stevig. Ze zijn gemaakt van Nylon met ripstop (mocht er een scheur in komen dan scheurt het niet door, of heeft extra stevigheid mocht er een scheur kunnen gebeuren). De TECH serie is nog dunner.

Starters kit heb je voor rond de €40 tot €50 dan heb je 3 cubes in 3 maten
Los gaan ze vaak vanaf €12 voor de kleinste (1.2liter).

Voordelen:

 • Ze zijn er in meerdere kleuren: Wit/Geel-Groen,Groen, Zwart, Rood en Blauw. En soms speciale edities!
 • Ze zijn als set te koop maar ook los. Maar bedenkt goed wat je wil, een set is soms voordeliger als je alles gebruikt, maar soms kan het ook slim zijn ze los te kopen als je specifieke maten wil hebben.
 • Stevig Nylon dat ook moeilijk te scheuren is.
 • Diverse maten, persoonlijk gebruiken wij vooral small en medium.
 • Ze hebben ook starter sets, en compressie opties. Dus je kan zelf goed mix en matchen op het gene dat je nodig hebt.
 • YKK ritsen! (beter ga je vaak niet vinden ;p)

Nadelen:

 • Ze kunnen erg glad zijn vanwege de Nylon. Ja soms met pakken glippen ze een beetje weg
 • Ze vervormen makkelijk, omdat ze zo erg dun zijn houden ze niet erg hun form vast, dus ze kunnen wat rond worden. Persoonlijk vinden wij dit erg want je kan nu op alle manieren stapelen.
 • Prijs, deze kan hard oplopen als je specifieke Eagle Creek pack-it’s wil hebben.

Waar te koop?

Eagle Creek Pack-It Cube set: 3 stuks en diverse kleuren:

2: Osprey Ultralight Packing Cube: Nog 1 van de top merking in cubes.

Osprey ultralight packing cube

Als je zoekt naar super lichte packing cubes, en niet gelijk veel geld kwijt wil zijn, is dit een hele goede optie! Ze zijn ultralight, stevig en hebben zelfs een coating dat ze niet makkelijk weg slippen bij het pakken. Daarnaast hebben ze ook de ripstop Nylon en kunnen ze dus tegen een stootje/kras. Tevens zijn de maten van Osprey erg fijn voor backpacks.

Ze zijn helaas moeilijk los te krijgen, en vaak maar in 2 kleuren.

Voordelen:

 • Prijs: De kit met 3 packing cubes heb je al vanaf €25 tot €30
 • Maten: De basis maten zijn “iets” kleiner dan menig ander merk. Deze zijn vaak dus perfect voor backpacks of rugzakken.
 • Goedgemaakt: Alles zit super in elkaar, de kwaliteit is erg hoog
 • Silicone coating: Ze glippen niet erg uit je handen.
 • Gewicht, ze zijn super licht…leeg is het net een plastic zak.

Nadelen:

 • Weinig kleuren: Tot nu toe zien wij elke keer maar 2 kleuren, groen en zwart
 • Rits gaat niet rondom, Je opent hem in een L form, dit kan soms lastig zijn met inpakken en dingen pakken.
 • Ze vervormen met inpakken dus kunnen zakken/bewegen in de backpack.

De enige reden waarom deze voor ons niet boven aan staat zijn de kleuren. Wij houden van orde en willen graag diverse kleuren (minimaal 3-5 verschillende).

Waar te koop?

3: eBags Classic Packing Cubes: Een geldige middenweg

ebags classic packing cubes

eBags hebben we nog niet zo lang getest, maar merkte wel snel dat de kwaliteit een stuk minder is dan bovengenoemde. Waar deze wel mee winnen is de prijs, je hebt namelijk een set van 6 voor rond de €30-€49
En daarnaast ook vele kleuren waar je uit kan kiezen!

Voordelen:

 • Ze zijn er in 8-9 kleuren
 • De kit is erg uitgebreid (kan ook een nadeel zijn) en bestaat uit 6 cubes
 • Je kan zien wat er in zit (kan ook een nadeel zijn)
 • YKK rits, die 2 kanten op gaat, en rondom

Nadelen:

 • Prijzen wisselen erg, let vooral op de verzendkosten via Amazon!
 • Er zit een membraan omheen waar je door kan kijken, dit laat dus ook vuil/zand etc door.
 • De grote maat is erg groot, goed voor koffers maar niet voor rugzakken of backpacks.
 • Kwaliteit is wat minder dan bovengenoemde merken

Waar te koop?

4: Packing Cubes van Ikea: Een soliede budget optie als je het is wil proberen!

packing cubes ikea

Ik probeer altijd Aliexpress te vermeiden als iets meer kwaliteit wil hebben. En ja we hebben wel packing cubes via Aliexpress gehad, maar helaas waren deze na 2x reizen stuk (rits). Dus als ik zoek naar budget opties wil ik toch wat meer “in de buurt” zoeken. Ikea is hier in een goeie optie, zeker als je het is wil proberen. Helaas is de Förfina set niet in Nederland te krijgen, maar hebben ze voldoende alternatieven.

Voordelen:

 • Erg goedkoop je hebt al een set van 3 voor €3,99
 • Ikea is overal, of je besteld gewoon online 😛
 • De maten zijn lekker klein, ik raad wel een paar sets aan, gezien ze in 1 set 3 kleuren hebben

Nadelen:

 • Beperkte kleuren, 1 set bestaat namelijk al uit 3 verschillende
 • Beperkte maten, 1 set bestaat maar uit 2 maten
 • Kwaliteit is prima voor een paar reizen, maar wil je ze vaker gebruiken kan je beter kijken naar 1 van de bovenstaande merken

Waar te koop?

5: Packing cubes Decathlon: Ook een prima budget optie

packing cubes decathlon

Ook de decathlon heeft prima packing cubes om het is te proberen. Je hebt een set van 3 voor €10 helaas wel met vaste kleuren in 1 set, en naar mijn mening zijn de maten iets te groot om ze optimaal te gebruiken in een rugtas of backpack. Deze set zou ik eerder gebruiken voor koffers

Voordelen:

 • Goedkoop, voor die €10 is het prima om het is te proberen
 • Je hebt gelijk 3 kleuren in 1 set (ook hier zal ik 2 sets kopen om van elke kleur minimaal 2 te hebben).
 • Membraan/gaas om te zien wat er in zit

Nadelen:

Kwaliteit is wat laag (bij ons is bij 1 de rits al kapot)
Maten zijn groot, dus minder geschikt voor backpacks en rugzakken.

Waar te koop?

Nawoord:

Als we in de toekomst meer packing cubes testen zullen we deze toevoegen op de pagina. Wij willen bij de budget opties bijvoorbeeld nog de packing cubes van de Hema testen.