1. Raadgever
 2. »
 3. Alle
 4. »
 5. Wandelen, hiken of trekking… Wat is het verschil?

Wandelen, hiken of trekking… Wat is het verschil?

Wat is wandelen, hiking of trekking

Wandelen, hiken of trekking… Wat is het verschil?

Er zijn vele manieren om een wandeling te maken daarom zijn er ook vele termen ontstaan voor de type wandeling. De termen hebben bijna de zelfde omschrijving maar betekenen net toch iets anders. Daarom gaan we in dit blog wat dieper op de termen in en geven we ook voorbeelden.

Welke wandeling je ook doet zorg wel altijd voor de juiste schoenen! Want dit maakt elke wandeling of hike veel makkelijker en aangenamer!

Wat is wandelen?

Wat is wandelen

Wandelen is een term die algemeen gebruikt kan worden. Zo kan je een wandeling maken van een uur maar kan ook een dag deel zijn. Een wandeling vergt vaak minder inspanning en is vaak goed te doen voor iedereen. Zo zijn er diverse wandelroutes die gewandeld kunnen worden tussen de 30min tot meerdere uren loop tijd. De wandelingen vinden plaats in de natuur of gewoon in de stad / eigen omgeving.

Voorbeelden van wandelen

 • Een wandeling op de veluwe (vaak kort (1-3 uur).
 • Door het bos heen wandelen
 • Met de hond naar het park
 • Een ommetje maken

Aangezien een wandeling vaak rustig verloopt is het voor iedereen geschrikt. Je bent lekker in de natuur, en door de vele routes die er zijn is er voor ieder wel een wandeling. Of je zoekt gewoon een mooi natuurgebied en start gewoon een wandeling, tijd kan je zelf bij houden

Wat is hiken?

Wat is hiken

Hiken of hiking is eigenlijk de Engelse term van wandelen alleen is de betekenis net iets anders. Hiken word vaak gekoppeld met een lange, zware wandeling. Denk hierbij aan meer hoogtemeters en lange routes. We gebruiken hier in Nederland vaak ook de term “stevige wandeling”.

Hiking is een outdoor activiteit dat bestaat uit wandelen in natuurlijke omgevingen, vaak in bergen of andere gebieden waar vaak ook hoogtemeters gewandeld kunnen worden of lange afstanden. Ze kosten ook meer energie en daarom is het vaak ook handig om wat voorbereid te zijn. Op zowel uitrusting als eten en drinken. Gelukkig zijn er veel routes die vriendelijk zijn voor beginners, dus je hoeft geen extreme conditie te hebben om een mooie hike te doen!

Voorbeelden van hiken

 • Korte hike: vaak een route door een bos heen of andere natuurgebieden die niet langer zijn dan 2-3 uur. Denk hierbij aan een route van 6-9 km met wat kleine hoogte meters.
 • Lange hike: Een lange route door de natuur met vaak veel afwisseling en veel hoogte meters. Hiervoor wil je vaak wat beter voorbereid zijn.
 • Day-Hike of dag tocht: Dit kan ook met wandelen, alleen als je het als een hike doet ga je voor een volledige dag een route lopen, je maakt veel hoogte meters en je wil voor het donker weer terug zijn. Voor een dag hike wil je goed uitgerust zijn en genoeg eten / drinken bij je hebben. Een route is vaak tussen de 5-7 uur (kan langer) en tussen de 15-20km (ligt vaak aan de hoogte meters).

Hiken in nederland

Hoogtemeters wandelen in Nerderland? Of stevige lange hiking routes die je kan wandelen? Ondanks dat onze land vrij vlak is hebben we gelukkig wel een paar mooie gebieden waar je een lange wandeling kan maken.

De Veluwe / Posbank

Wandelen op de veluwe

Wandelen op de Veluwe of Posbank is voor iedereen, maar er zijn ook stevige en lange routes op de Veluwe met afwisseling van heuvels, bossen en vlakten. Als je een paar routes aan elkaar lust kan je zelfs een dagtocht maken! Wandelen posbank, veluwezoom, veluwe. Dit is officieel een hardloop route maar ook heerlijk om te hiken! (er zijn tevens ook andere routes op de website).

Vaalserberg / Limburg

Hiken op de Vaalserberg

Veel echte bergen hebben we niet in Nederland 🙁 Vaalserberg is er wel 1.
De route is niet extreem lang maar je kan er wel voldoende hoogtemeters maken. Tevens is het ook een afwisselende route, met volgende dalingen en stijgingen. Wandelen Vaalserberg of Wandelen bij het Drielandenpunt voor meer routes.

De duinen in: Schoorlse Duinen

Wandelen op de Schoorlse duinen

De Schoorlse duinen heeft vele routes, en ook een paar zware flinke routes waar je een prima hike op kan doen met vele “kleine” hoogtemeters. Je hebt hier ook veel afwisseling tussen bos en duin. Het gebied word daarom ook veel gebruikt door trailrunners/hardlopers en mensen die oefenen voor grotere hiking tochten. Schoorlse Duinen – Duintoppentocht.

Wat is trekking?

Meerdaagse wandeltochten

Trekking is een langere en uitdagendere optie van hiking. Het verschil zit hem in het aantal dagen dat je wandelend. Trekking is dus een meerdaagse hike! Dit betekend dat je hier voor goed voorbereid moet zijn, de tent mee moet en voldoende eten en drinken voor meerdere dagen. Trekkings worden vaak georganiseerd, waardoor er vaak ook slaapplaatsen inbegrepen zitten (denk aan hutten, of zelfs BnB’s).

Vaak volgt trekking een route van A naar B (waar een wandeling of een hike vaak een route is dat begint bij A en eindigt bij A). De afstand is vaak tussen de ~40 km tot honderden kilometers. Er zijn hele populaire routes die zelfs weken kunnen duren! En bekende is bijvoorbeeld Pelgrimsroute Santiago de Compostella.

Er zijn teveel voorbeelden voor trekking tochten in andere landen. Hiervoor wil ik een aparte blog maken!

Meerdaagse wandeltochten in Nederland

Ondanks dat we een klein landje zijn hebben we toch wat meerdaagse tochten die gelopen kunnen worden. Wil je voor een echte trekking tocht en iets meer moeilijkheidsgraad dan raad ik onze buren aan, België en Duitsland. Echter zijn de paden of de etappes die je kan lopen in Nederland een prima start/oefening voor de andere langeafstands trekkings

Pieterpad

Pieterpad lopen, route

1 van de bekende routes in Nederland en bestaat uit 26 dag etappes. Met elke etappe tussen de 10 en 25 kilometer. Veel mensen kiezen om eens in de zoveel tijd een etappe te doen, maar je kan er natuurlijk ook een aantal achter elkaar doen voor een meerdaagse tocht. Bekijk hier de Pieterpad etappes of routes die je kan lopen!

Pionierspad

Pioneerspad wandel route

Een hele mooie diverse route van A naar B, je loopt langs kastelen, door bossen en stukken duin. Hij bestaat uit 11 etappes en is totaal 217 km. Dus ook deze kan je in kortere stukken knippen of je gaat de uitdaging aan en doet de gehele route met de nodige overnachtingen. Neem zelf een kijkje of deze route wat is!

Andere meerdaagse wandeltochten

De website die ik ga delen ziet er wat oud uit, maar heeft alle meerdaagse routes in kaart die vanuit Nederland starten of door Nederland heen gaan. Daarnaast kan je ook direct GPX (voor de GPS) bestanden downloaden van de routes. Long Distance Hikes